Czy suplementacja kolagenu ma sens przy trądziku różowatym?

Cześć,
czy ktoś z Was próbował suplementacji kolagenem przy trądziku różowatym? Dużo teraz o tym słychać, ale nie jestem pewna, czy to faktycznie może coś poprawić, czy to raczej chwyt marketingowy. Jakie macie doświadczenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że z suplementami trzeba ostrożnie, lepiej zadbać o właściwą dietę. Specjalista doradzi jak się odżywiać, aby poprawić stan swojej skóry. Polecam konsultację dietetyczną z dietetykiem z sieci Projekt Zdrowie.

Ja brałam kolagen z witaminą C przez około rok i szczerze mówiąc nic mi to nie dało. Mało tego, czasem się zastanawiam, czy nie miało to odwrotnego efektu, bo wcześniej nie miałam żadnych problemów z cerą, a trądzik różowaty pojawił się właśnie wtedy. Nie twierdzę, że to jednoznacznie powiązane, ale ja na pewno nie wrócę już do tego typu suplementacji. Za to odkąd trzymam się konkretnej, łagodnej pielęgnacji np. krem na dzień z Acnerose jest o wiele lepiej.

Nie ma aktualnie żadnych dowodów na to, że suplementy z kolagenem mają realny wpływ na jego produkcję w skórze. Po pierwsze to suplementy, a nie leki nikt nie kontroluje ich składu ani działania. Po drugie kolagen doustny i tak ulega trawieniu i nie ma możliwości, żeby dotarł do skóry w formie, która coś zmienia. Dużo większy wpływ mają dobrze dobrane składniki przeciwzapalne w pielęgnacji u mnie najlepiej sprawdza się seria Acnerose, która nie tylko nie szkodzi, ale widocznie wycisza skórę.

Inne tematy z forum

Kosmetyki trychologiczne - kosmetyki przeciw wypadaniu włosów (16 odpowiedzi)

Witajcie, chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę znaleźć trychologa / gabinet trychologiczny z...

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (92 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...

Rozwod dobry adwokat (404 odpowiedzi)

Witam czy ktos moze polecic dobrego adwokata z Gdyni badz Sopotu? Mam zamiar zlozyc pozew wiem ze...