Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

jak dla mnie to kwestia złego nazewnictwa...powinno być po prostu dla RODZICA Z DZIECKIEM. Z pewnością jak ojciec z dzieckiem tam stanie to nikt nie będzie mieć pretensji ;-) gorzej że z tego wyznaczonego miejsca (np przy Tesco w Chyloni) baaardzo czesto korzystają osoby bez dzieci. ..może i są rodzicami ale dzieci im w tym czasie nie towarzyszą...Baa nawet fotelika w aucie nie widać (tak specjalnie zwracam na to uwagę!) i krew nagła zalewa jak widzę jak taki księciunio czy królewna kroczy zajmuje to miejsce a ja z rocznym dzieckiem popitalam przez cały parking...a jeszcze jak deszcz czy śnieg pada, to dopiero jest przeprawa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

No coz chamskie zachowanie starszego czlowieka niewatpliwie ale to zalezy od osobistej kultury czlowieka .Ja jak widze starsza osobe to zawsze wstaje to wynioslem z domu i nie ma dla mnie znaczenia ze tez kupilam bilet i mnie sie nalezy .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Po części się zgodzę z Tobą. Jednak to nie tylko wina młodego pokolenia. Gdyby starsi ludzie prosili kulturalnie o ustąpienie im miejsca to myślę, że wiele osób by to robiło. Oni jednak mają w zwyczaju nachalne szturchanie oraz przykre, nieraz wulgarne komentarze. Właśnie to powoduje, iż coraz więcej ludzi przestaje ich szanować, konsekwencją czego jest właśnie nieustępowanie miejsca.
Muszę jeszcze dodać, że autobusami poruszają właśnie ludzie, którzy naprawdę ciężko pracują, a nie "białe kołnierzyki", grzejące ciepłe posadki. Tych pierwszych nie stać na utrzymanie samochodu, więc nie mają wyjścia, muszą korzystać z komunikacji publicznej.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem

bo ustępuję starszym - wyraźnie starszym - i jestem z tego dumny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się w stu procentach. Starsi ludzie zachowują się jak bydło. A wiem to doskonale, bo mam wątpliwą przyjemność jeździć autobusami, w których odsetek emerytów jest chyba największy w Gdańsku. Na porządku dziennym jest nieustępowanie miejsca kobietom, nawet w bardzo zaawansowanej ciąży.
Kolejny przykład: jadę autobusem do Sopotu, 1/3 miejsc wolnych, co rzadko się zdarza. Wchodzi pani, wiek jakieś 65-67 lat i robi awanturę, bo UWAGA chciała usiąść ze swoim wypakowanym bo brzegi wózkiem na zakupy na konkretnym miejscu dla niepełnosprawnych, mimo że było wolnych kilka miejsc obok tego jednego. I oczywiście odbywa się karczemna awantura, ponieważ owa pani miała takie widzimisię, by usiąść na miejscu zajmowanym akurat przez inną starszą osobę. I zaczęła się wojna - panie zaczęły się ze sobą licytować, która z nich posiada więcej schorzeń. Naprawdę komiczny widok.
Dodam, iż sama mam 4-latka, który pomimo swojego wieku nie jest w stanie ustać w autobusie ze względu na problemy z mięśniami. Szczególnie w tych sopockich, gdzie kierowcy pędzą jakby ich sam szatan gnał. A mimo tego, że zdarzyło mi się kilka razy, że się omal się nie wywrócił, nikt nie raczył ustąpić nam miejsca.
Już nie wspominając o miejscach dla wózków, które są zawsze oblegane, a ludzie, gdy tylko zwróci się im uwagę, że jest to miejsce dla matek z wózkami i dla niepełnosprawnych, patrzą na ciebie nienawistnym wzrokiem, szczególnie właśnie starsi ludzie, którzy upodobali sobie te miejsca na swe wózki zakupowe.
Podam też kolejny przykład. Jadąc wspomnianym wcześniej autobusem do Sopotu widzę młodą kobietę z małym dzieckiem (jakieś 2 lata), siedzącym na kolanach. Kobieta siedziała na miejscu w środku autobusu, na tym, które znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie drzwi. I oczywiście jakaś starszy babsztyl SIEDZĄCY z przodu, tylko na miejscu znajdującym się na podwyższeniu, zaczął gadkę o młodzieży, jaka to ona niewychowana i w ogóle. Oczywiście po chwili dodała, że chodzi jej o tą kobietę z dzieckiem, która bezczelnie zajęła miejsce dla inwalidów takich jak ona, którzy nie mogą się wspinać na te wysokie miejsca. I tu młoda kobieta nie wytrzymała i zbeształa staruszkę w dość prymitywny, aczkolwiek skuteczny sposób, jednocześnie dodając, że przez takich jak ona nie może się dostać od roku do ortopedy (co zresztą jest prawdą). Staruszka nie wydała z siebie ani słowa, natomiast cały orszak moherowych beretów rozgorzał w dyskusji na temat chamstwa młodych, oczywiście gdy kobieta z dzieckiem już opuściła pojazd.
Gdzie tu kultura? Matka z małym dzieckiem, mająca problemy ze zdrowiem nie jest uprawniona do zajmowania JEDNEGO miejsca? A z jakiego powodu? Bo tłum starszych ludzi, którzy nie maja nic do roboty poza zrobieniem zakupów na końcu miasta, tudzież pchaniem się w kolejce podczas setnej w danym miesiącu wizyty u lekarza, wylewa swój jad na kogo tylko można.
Inny przykład, jakże powszechny. Umawiam się do lekarza na konkretną godzinę. Specjalnie biorę wolne w pracy, żeby tylko móc dostać skierowanie do specjalisty. Przybywam na miejsce jeszcze przed godziną, w której lekarz zaczyna swój dyżur. Oczywiście wszystkie miejsca siedzące zajęte są już przez emerytów. Pytam się, kto ostatni do dr tego a tego. Zgłasza się jeden z nich. Czekam godzinę, drugą, za godzinę lekarz kończy dyżur. Przychodzi stara baba i pyta się wszystkich, na którą godzinę są umówieni. Odpowiadają. A że była umówiona na godzinę, która już dawno minęła, weszła sobie bez kolejki. A ja czekam i czekam. Tłum moherów przede mną jest gotów zabić, by tylko dopchać się przed końcem dyżuru. Ja oczywiście nie zdążyłam i dzień pracy stracony...
Co ciekawe na wsi sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Mieszkam od 5 lat w Gdańsku i dziwi mnie ilość osób w starszym wieku u internisty. W przychodni, do której wcześniej byłam zapisana, a która była jedyną na 20 wsi, starsi ludzie stanowili może 30% ogółu przyjmowanych pacjentów. I wynika to chyba z tego, że do lekarza chodzą tylko ci, którzy naprawdę tego potrzebują (1 kurs autobusu w kierunku przychodni i z powrotem, i to płatny PKS). A w miastach, gdzie starsi ludzie mają bilety za darmo wizytowanie lekarzy jest dla nich jedną z form rozrywki. Stąd też wiecznie okupowane przez nich autobusy.
Nie rozumiem, skąd taka agresja wśród tych ludzi. Chyba stąd, że walczą pomiędzy sobą, licytując się na posiadane choroby. A ich mentalność zatrzymała się w czasach, kiedy stało się godzinami w kolejkach, rozpychając się łokciami.
Co do ustępowania miejsc w autobusie. Sama tego nie robię, mimo że jestem młodą osobą, a to z prostej przyczyny. Bardzo źle się czuję jadąc autobusem i nieraz zdarzyło mi się zemdleć. Siadam więc na wyższych miejscach koło okna, zakładam słuchawki na uszy i ignoruję wszystkich, którzy swoją postawę roszczeniową przedkładają ponad wszystko i wszystkich. Niech się zabijają o miejsca niżej położone. Przy okazji pozdrawiam wszystkich starszych, którzy nie dali się zezwierzęcić i mimo tego, że ledwo trzymają się na nogach nie molestują ludzi o ustąpienie im miejsca. Co ciekawe tylko tym ludziom ktoś zawsze ustępuje miejsca.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

bardzo dobry przykład bachorów i pokolenia bez stresowego ma m bilet to nie ustąpię miejsca bo co mnie to obchodzi!!Wasza głupota jest porażająca ale co się dziwić tak paskudnego pokolenia nigdy w tym kraju nie było !! Nie mają szacunku do niczego i do nikogo .A ile ta paniusia stała w tramwaju 10 minut max 15 ale jest piekielnie zmęczona po pracy na krzesełku przed komputerem.Ale sama pewnie jest wielce ubożona jak nie jest traktowana jak uprzywilejowana za to ze jest kobietą .Ale jak ona będzie miała 80 lat to zapewne będzie się na wózku inwalidzkim poruszać!!A ta co by zabiła człowieka czy dziecko to już jest PATOLOGIA!! W obecnej epoce to powinni krzesła w każdym tramwaju po malować przynajmniej połowę składu na jaskrawo zielono i napisać dla emerytów,kobiet w ciąży i inwalidów!! Gdy wracam po maratonie nawet przez myśl by mi nie przyszło by siedzieć gdy straszy czy kobieta w ciąży stoi!!Prędzej bym na podłodze usiadł!!Ale co sie dziwić takie pokolenie rodzice nie wychowują ,szkoła nie uczy,Kto ma im wpajać wartości i kulturę ????
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mam 50 lat, nie należę do osób które idąc przez życie rozpychają się łokciami i może dlatego w momencie spokojnego wsiadania do tramwaju zostałam niemalże wepchnięta pod tramwaj przez "bardzo chorą kobietę" o dwóch kulach. Była w moim wieku ale krzepę to miało to babsko niemiłosierną. Kiedy byłam w ciąży, czy z córeczką roczną na ręku (dojeżdżałam do pracy) nikt mnie nie ustępował miejsca ( być może ten porywczy dziadek też nie ustąpił) i o tym się nawet nie mówiło. A swoją drogą uważam, że emeryci mają tyle wolnego czasu, że mogą wybrać podróż tramwajem, ( czy zakupy) wtedy gdy pracujący są w pracy, a uczniowie w szkole. Młodym też należy się szacunek i zrozumienie, oni też miewają problemy (również zdrowotne) a przecież to nasza (starych) gwarancja na emeryturę. Pozdrawiam Cię Magdo i pozdrawiam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pozwolę sobie przytoczyć inne równie naganne zachowanie STRAUSZKÓW . Podeszłam sobie właśnie do kasy z rocznym dzieckiem w wózku i ponieważ byłam z wózkiem między mną a Klientem wcześniej byłą na taśmie przerwa , więc taki dziadunio skacząc po wózku z dzieckiem wpycha się od lewej strony , przepychająć wózek i kopiąc moje małe dziecko, pcha się przed nas ,zrobiłam mu niezłą awanturę , a dziadzio na to ,że on schorowany , że on tylko kilka rzeczy , że taśma niewykorzystana -prawie nie zszedł bo ma chore serce . Puściłam buraka bo dziecko płakało z bólu - gdyby nie wózek między nami ... A jak wyszedł ze sklepu nagle ozdrowiał - cud jakiś . PONIŻAJĄCE DOZNANIE i jak tu ich szanować - jak oni nikogo nie szanują!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

I całe szczęście że już w Gdańsku nie mieszkasz słoiku.Gnij dalej w tej Gdyni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

filować pod przychodnia?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

No własnie, gdzie oni jada o tej porze? Czy ktoś kiedyś zgłębił ta tajemnice?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie zawsze zastanawiało czemu o 5-6 rano najbardziej przepełniona jest komunikacja miejska starszymi osobami?Jak jezdziłem do szkoły średniej to zawsze myslałem,że Oni to jeszcze powinni spać skoro mają renty/emerytury:]
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

kiedyś jechałam długą trasę tramwajem z Gdańska gł. do Jelitkowa z dzieckiem które siedziało na przeciwległym siedzeniu, na jakimś przystanku wsiadł starszy człowiek i dosłownie zrzucił mi córkę z siedzenia, nie zdążyłąm nawet zareagować to była tak szybka akcja ze strony "dziadka" Myślą że z racji wieku to wszystko im wolno. Od tamtej pory zmieniłam zdanie na temat emerytów, kadżdy płaci za bilet i ma prawo siedzieć, a czy ustąpie komuś miejsca to moja sprawa....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

A może ludzie, zmęczeni i zniszczeni przez okupantów niemieckich i sowieckich nie mają już sił pokornie błagać HOŁOTĘ, aby raczyła odrobinę pomyśleć, uszanować. Pewnie tę HOŁOTĘ wychowała w domu inna HOŁOTA, bo skąd by taki brak empatii i szacunku ? Ja nie mógłbym siedzieć widząc starsze osoby wokół siebie. ( mam 29 lat).
Tak starszych szanować i ustępować, tam gdzie się da.to
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dobre zachowanie mówi że byś ustępował miejsca ale dzięki takim starym dziadygom już nie ustępuję. Miałem trzy przypadki gdzie mnie kobiet a starsza zrugała w tramwaju sobie pomyślałem głupia, drugi raz to samo ( już ktoś inny) sobie myślę za grzeczność dostałem opieprz i za trzecim to samo. Od tamtej pory powiedziałem dość choćby się przewracali obok mnie nie wstanę to mnie nauczyli ci starsi ludzie. Mogę ustąpić jak ktoś mnie o to normalnie poprosi ale na pewno nie już z grzeczności. A potem opinie o młodzieży są takie że są nie wychowani, a to błąd, to mochery są nie wychowani
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie, też ustępuję starszym, jednak jak zaczyna się chamstwo to pieprzę taki interes. Ma siłę szarpać, drzeć się czy robić inne ciekawe rzeczy to też ma siłę stać. Ustępuję też kobietom w ciąży i z małymi dziećmi (czy to apteka, czy ztm czy cokolwiek innego) bo sama mam małe dziecko. I powiem Wam jedno, przez całą ciążę tylko raz jeden dziewczyna ustąpiła mi miejsca, żeby było śmieszniej - sama była w ciąży tylko niższej. Mogłam się słaniać ale i tak w nosie wszyscy mieli, a nie mam mentalności się wykłócać. Jednakże, kiedy w ostatnim miesiącu kończyłam wyprawkę i dokupywałam kilka rzeczy w Tesco (i tu uwaga - ciężarna dużo nie udźwignie, więc nie ma wielu artykułów!) podeszłam do kasy z pierwszeństwem. Tam ku mojemu zaskoczeniu przede mnie (szłam już dość wolno, kaczym chodem, wiadomo jak pod koniec) wbiegła babka z pełnym wózkiem i głową pokazuje mi kasę obok i mówi "tam też wolna może sobie pani tam pójść" No szczena mi opadła... Podobnie przy kasie z pierwszeństwem w Stokrocie - pan odsunął (!) mój wózek i wszedł ze swoim przede mnie... No ludzie, bo byłam słabsza, ledwo stałam i nie miałam się siły wykłócać to od razu byłam niewidzialna?? Szok po prostu, od tej pory w moim osobistym kodeksie do ustępowania znalazły się też ciężarne, po prostu znam ten ból i szczerzące się chamstwo.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozumiem ciaza, ale skoro byly inne wolne miejsca to co za problem po prostu sie przesiasc? I byloby po sprawie!

Ach przykre to wszystko...Badzmy dla siebie milsi, jest duzo rozwiazan zeby ulepszyc relacje miedzyludzkie ale nie mozna byc upartym, butnym...Skoro jedna osoba jest inna to my pokazmy ze mozna byc lepszym...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

jak, sałaś tyle czasu to się już babo przyzwycziłaś, może jak kiedyś dożyjesz przybliżonego wieku to coś do twego kurzego móżdżku dotrze, a do tej pory to powinnas stać aż ci nogi w du.ę wejdą i gów.o oddali się od miejsca na móżg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

dla mnie też nie ma znaczenia, bandyta to bandyta. jednym chwytem taką cholerę jak ciebie przydusiłbym do gleby
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja uwielbiam sceny jak minimum 2 staruszki z kulami zbliżają się do tramwaju na przystanku- spojrzenie na siebie, na tramwaj, kule pod pachy i nagle patrze a sprint ... WOW to one tak mogą? Wpadają do tramwaju i znowu kula lub laska w rękę lekki przykurcz i patrzą gdzie miejsce lub gdzie ktoś młody siedzi. Niezłą komedię można by nakręcić.

A z osobistych doświadczeń, kiedyś z miejsca chciał mnie zrzucić jakiś starszy facet, najlepsze było to, że w tramwaj był w połowie PUSTY, widocznie zająłem JEGO miejsce. To dopiero tupet.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jaki balsam do ciała polecicie (84 odpowiedzi)

Szukam aktualnie dobrze nawilżającego balsamu do ciała na suchą skórę. Co byście mi polecily?

jaki krem na noc +30 ?? (209 odpowiedzi)

Witam! Od dłuższego czasu szukam kremu dla siebie. Mam cerę mieszaną. Jeżeli już myślę, ze w...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...