Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

oni już swoje wypracowali... ciężej niż na infolinii. hipokryzja, czy cynizm?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

himen

Zgadzam się w 100%. Postawa roszczeniowa i chamska starszych ludzi, że z racji wieku wszystko im się należy doprowadziła do tego,że też mam wyłącznie negatywne odczucia w stosunku do nich. Te wieczne chamskie aroganckie teksty, że kombatant, wdowa po kombatancie-wszystko bez kolejki, wieczne pierwszeństwo i tylko przywileje. Tak, a siły witane do pozazdroszczenia. Na porządku dziennym widzę ; tylko wymagania, arogancja, a jak nie to może jeszcze użyje siły.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Takie zycie ze czlowiek sie starzeje i z wiekiem nie wiadomo jaki bedzie...na zachowanie straszego czlowieka nalezy brac poprawke.

Oczywiscie nie usprawiedliwia starszej osoby uzywanie 'sily' ale z drugiej strony jakaz to sila byla uzyta- bez przesaday.
Zreszta dla swietego spokojunalezalo po prostu tego miejsca ustapic. Nie chocdzi tu o cene jaka placi sie za przejazd- to nie ma z tym nic wspolnego. Zapewne zdrowemu czlowiekowi w mlodym/ srednim wieku trudno zrozumiec jak ciezko moze byc ustac starszej osobie. Nikt z nas nie wie jaki bedzie na starosc.
Mysle ze troche wyrozumialosci nikomu by nie zaszkodzilo w stosunku do starszych osob.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Oczywiście masz rację, nie wszyscy starsi ludzie się tak zachowują ale zdarzają się i tacy chamscy. Pragnę też zaznaczyć że nie wszystkie osoby młode muszą być w 100% zdrowe, przecież młodzi ludzie też przechodzą różnego rodzaju operacje, miewają wypadki, potem mają jakiś niedowład nóg, jakieś ciężkie choroby więc jeśli taka osoba siedzi to nic złego, a starsi ludzie oceniają nie wiedząc jaka jest prawda. Moja mama np. jest w wieku 52 lat i zawsze mówię jej żeby siedziała i miała gdzieś to że ktoś nad nią sapie( jakaś starsza osoba) ponieważ moja mama miała kilka lat wcześniej bardzo poważną operację dolnej części kręgosłupa, także miewa czasami skurcze nóg itp od tego, ale jakby się jej tak przyjrzeć to wygląda normalnie na zdrową osobę, z twarzy nawet na młodszą niż jest normalnie.
Ja sama zazwyczaj staram się ustępować miejsca osobą starszym takim którzy naprawdę tego potrzebują, nieraz spotkałam się jednak z taką sytuacją że stała nade mną kobieta w wieku mojej mamy taka elegancko ubrana i szturchała mnie parasolką( buty na obcasiku itp) żebym jej ustąpiła miejsca a widać było że wcale tego nie potrzebowała tylko chciała aby jej wygodnie było.
Tak samo śmieszy mnie jeden fakt że ci wszyscy starzy ludzie są tak schorowani itp. a jak np, jest jakaś wielka promocja w realu to już od otwarcia jest wyścig i to nie byle jaki. Nagle ludzie chodzący ( starsze osoby) o kulach zdrowieją czyli staje się " cud" nie raz widziałam jak jeden dziadek z drugim brali kule w swoje ręce i biegli jak na jakiś wyścigach żeby im promocyjnej rzeczy nie zabrakło. A jak są wywożone jakieś przeceny to tak biegną za tym wózkiem że się mało nie przewrócą ( ludzie którym potem trzeba ustępować miejsca bo tacy "chorzy") oczywiście nie wszyscy tacy są no ale takie sytuacje też się zdarzają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Zabiłabym gdyby ktoś w moim kierunku rączki rozbujał."- kozak w necie, pi**a w świecie?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak ich nauczycli przynosić papu pod nos to teraz tak mają .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gdybyś była dobrze wychowana, to nie dzieliłabyś ludzi na faktycznie potrzebujących, a ustępowała wszystkim starszym.
Ja mam to we krwi i wstaję od razu, zanim ktoś nade mną zawiśnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

errata Zajelam miejsce stojace blisko kasoownika i w miare blisko drzwi miejsce stojace oczywiscie .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może nie aż tak brutalna była moja sytuacja, ale w podobnym klimacie...
Pewna staruszka stanęła za mną w napakowanym ludźmi tramwaju i zaczęła głośno komentować jacy to niewychowani są młodzi ludzie...
Prawda jest taka, że z reguły ustępuję miejsca starszym osobom, tym razem tramwaj bym tak pełen , że nawet nie widziałam kto wsiada, kto wysiada, kto stoi za mną. Przecież nie mam obowiązku kontrolować czy jakaś staruszka akurat się nie dosiadła i szuka miejsca siedzącego- czyż nie?
Tym razem postanowiłam nie ustąpić i zripostowałam, że tak samo jak ona kupiłam bilet i mamy równe prawa. A to, że w ten sposób poszukuje uprzejmości u innych świadczy tylko o jej złym wychowaniu. Babka pomamrotała coś jeszcze przez chwilę i dała spokój....widziałam, że ludzie stojący dookoła patrzyli na nią jak na tych spod krzyża...

Na szczęście zdarzają się też uprzejmi staruszkowie...kiedyś w kolejce w banku byłam świadkiem jak starszy pan upomniał nieco młodszą swoją koleżankę, że powinna ustąpić kobiecie z maleńkim dzieckiem w wózki i zaawansowanej ciąży. Bo przecież oni starsi mają już sporo czasu a tej młodej kobiecie na pewno zależy, żeby jak najszybciej wrócić z maleństwem do domu zanim się obudzi i zacznie płakać, zwłaszcza, że jest tuż przed kolejnym rozwiązaniem...
To był piękny widok! Babie poszło nieźle w piety i w efekcie odsunęła się na bok...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

ta, teraz to część z nich tę wojnę przeżyła w kołysce albo brzuchu matki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uważam że jestem dobrze wychowana i ustępuję miejsca osobom starszym ale tym które faktycznie tego potrzebują. Jeśli jakaś babcia czy dziadek ma siłę targać wózek z targu i biec do tramwaju po czym się rozpychać to nie ma szans na zajęcie mojego miejsca siedzącego.
Co innego jak faktycznie widać że ktoś tego potrzebuje, starszy niedołężny człowiek, kobieta z małym dzieckiem (ale nie takim które się domaga ze chce usiąść i się wydziera), kobieta w ciąży. Wtedy bez wahania ustępuję miejsca.
W opisanym przypadku tak jak jego autorka nie ustąpiłabym miejsca.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

prostaków powinni usypiać już teraz. ty pewnie poszedłbyś na pierwszy rzut
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

"W autobusach są miejsca oznaczone - dla osoby z dzieckiem.Sa rowniez miejsca przeznaczone dla osob niepelnosprawnych .I sa to miejsca do ktorych latwy jest dostep , czyli usytuowane blisko drzwi aby osoba / osoby nie nie musialy pokonywac ilus tam metrow , tylko w miare szybko i wygodnie przemiescily sie na owe miejsce.

A teraz z innej beczki.Jechalam tramwajem pare dni temu .Mialam zabandazowana reke ( bylam po operacji reki ale o tym nikt nie wiedzial ).Zajelam miejsce stojace blisko kasoownika i w miare blisko drzwi .W pewnej chwili ....STARSZA PANI...(ktora miala miejsce siedzace).delikatnie chwycila mnie za lokiec i mowi do mnie: prosze usiasc na moim miejscu , pani pewnie jest niewygodnie stac z ta `reka zabandazowana?Bylam bardzo przyjemnie zaskoczona ale grzecznie `podziekowalam .
Jaki` stad wniosek plynie? Nie wszystkich mierzmy jedna miara .Kultura , szacunek , empatia niezalezna jest od wieku .
Pozdrawiam wszystkich podrozujacych komunikacja miejska -starych , mlodych i najmlodszych.BADZMY DLA SIEBIE DOBRZY .
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0

raz cię spotkało i od razu generalizujesz - kolejny dowód braku wychowania, zaraz po nie ustąpieniu miejsca. dziadek przegiął i nic go nie tłumaczy... ale czego wymagać od elity pokolenia, które wychowało elektorat Platformy Obywatelskiej? chamstwo rodzi chamstwo. :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Podejście starszych ludzi - Gówniarzu co ty wiesz o życiu i szacunku ja wojnę przeżyłem/łam i teraz mnie się należy więc posiedzisz sobie jak będziesz w moim wieku.
A ja na to ale to ja teraz pracuję żebyście dostali emeryturę więc zależymy od siebie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

nikt nie ma obowiązku mieć oczu dookoła głowy, bo może wejść staruszek czy ciężarna, podobnie, jak ja nie mam obowiązku im ustępować miejsca i nie musieć się z tego tłumaczyć (wczesna ciąża, problemy ze zdrowiem, cokolwiek). natomiast chyba jeżeli ktoś ma potrzebę usiąść, to może KULTURALNIE poprosić o ustąpienie miejsca, i mimo, że wszyscy chcą tutaj widzieć wyłącznie schamienie społeczeństwa to naprawdę nie jest tak źle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

może w drużynie Ulryka ?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedyś zemdlałam na poczcie.

Ocuciły mnie dwie dziewczyny, a od dziadków leśnych, których było wtedy na poczcie dużo, usłyszałam, że jak się naćpałam, to niech zdycham. Pomoc uzyskałam od tej złej młodzieży, a seniorzy tylko patrzyli i komentowali.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://forum.trojmiasto.pl/ocenianie-bardzo-szybko-ludziom-przychodzi-t446185,1,45.html

takie problemy też istnieją.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie, co to za sadzanie gówniarzy? odkąd pamiętam jeździło się u matki/ojca na kolanach! Teraz nadgorliwe mamusie siadzają swoje pociechy jak królów. /nic dziwnego że potem takie rozwydrzone to wyrasta!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Tabletki powiększające piersi (5 odpowiedzi)

Czy są jakieś? Takie które działaja? Mam niewielki biust, powoduje to u mnie kompleksy ale...

dobry adwokat rozwód gdańsk (79 odpowiedzi)

Szukam dobrego adwokata, który przeprowadzi mnie przez rozwód z orzeczeniem o winie w Gdańsku....

Kosmetyki trychologiczne - kosmetyki przeciw wypadaniu włosów (13 odpowiedzi)

Witajcie, chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę znaleźć trychologa / gabinet trychologiczny z...