Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie
Składniki:
Ziarno:
35 g. siemienia lnianego
100 g. wody
Zaczyn:
75 g. mąki pszennej
90 g. wody
60g. zakwasu żytniego
Ciasto chlebowe:
380 g. mąki pszennej
40 g. mąki żytniej, np. typ 720
60 g. uprażonych ziaren słonecznika
30 g. uprażonych ziaren siemienia lnianego
175 g. letniej wody
¾ łyżki soli (lub mniej)
130 g. namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
cały zaczyn
1. Ziarno: Siemię lniane zalać wodą. Odstawić na 12-16 godzin do napęcznienia.
2. Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
3. Ciasto chlebowe: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2-2,5 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto zagnieść (ciasto spłaszczyć dłonią, a następnie z każdej z czterech stron zawinąć do góry). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie podczas wyrastania.
4. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie 30 x 11 cm (piekłam w keksówce) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić bochenek na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Po upływie tego czasu chlebek naciąć ostrym nożem. Piec w 220st.C około 40-45 minut.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-slonecznikiem-na-zakwasie-9