Cholerne hormony

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witam,

Dziś robiłam sobie badanie na prolaktynę i progesteron- w związku z regulacją miesiączek- zajścia w ciążę.

Norma prl to 4,8-22,3 a ja mam 43.

Wnioskuję że jest to przyczyna moich problemów z miesiączkami.

Czy któraś z Pań przechodziła kuracje i udało się zajść? Jeśli tak to długo to trwało?

Wizytę u lekarza mam w poniedziałek, ale ciekawość mnie zżera :)

Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Cholerne hormony

Tak,hiperprolaktynemia moze byc przyczyna problemow z zajsciem w ciaze. Musisz zrobic jeszcze TSH-niewyrownana niedoczynnosc daje hiperprolaktynemie. Poza tym, masz zaburzenia miesiaczkowania,tak?a mlekotok?warto zrobic przy takiej podwyzszonej prl test z metoclopramidem.a dalsza diagnostyka u endokrynologa.
Powodzenia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za odpowiedź.
Wszystkie inne badania wychodzą dobrze, tylko ta prolaktyna za wysoka. Zaburzenia miesiączkowania, od roku. Robiłam testy owulacyjne, ale po pierwsze nie widziałam u siebie objawów owulacji a po dwa, zawsze negatywne. Mlekotoku nie mam- chyba że da się tego nie zauważyć. Mam nadzieję, że da się to łatwo i szybko unormować.

2 lata przyjmowania leków na obniżenie prolaktyny, nieregularne miesiączki, skaczący poziom hormonów. Stymulacja, monitoring, ciąża w drugim cyklu :) do kogo chodzisz do ginekologa?

Dwa lata, to długo... mam nadzieję że w moim przypadku potrwa krócej :)

Od marca Maksymilian Kurkowski, wcześniej pani Skarbek-Żurek. Właśnie z Kurkowskim próbujemy ogarnąć co się dzieje. Od poniedziałku miałam też mieć stymulacje i później monitoring, no ale w związku z tymi wynikami nie wiem jak to będzie.

Długo, ale to była regulacja hormonów ;) wtedy ciąża mogła być, ale nie mieliśmy ciśnienie. Kiedy powiedziałam ginekologowi "Staramy się!" :D to wdrożył monitoring owulacji i w drugim cyklu się udało :) w drugim dlatego że w pierwszym męża nie było w domu :P

Powodzenia!

Wizyta u lekarza całkiem pomyślna:) Zaczynamy walkę o owulację :)

Dostinex 0,5 tabletki na tydzień przez miesiąc na tą prolaktynę i CLO na stymulację :)
Mój wynik nie jest zły, można by się zacząć martwić jak by było jakieś 150. A 44, to może oznacza, że mam trochę stresów (a mam) że za długo/ za krótka spałam, że śpieszyłam się na to badanie itp. Nie ma się czym martwić.
Trzymajcie kciuki!! :)

Hej warto sprawdzic jeszcze cala tarczyce kompleksowo:
tsh, ft3, ft4, przeciwciala anty TPO, przeciwciala anty TG.

Dlaczego to napisalam?- sama mialam chyba podobnie- i leczenie takie jak u Ciebie- nawet te same leki.
Natomiast po paru latach niepowodzen- kolezanka kolezanki- polecila sprawdzic jeszcze wlasnie tarczyce- tez ze wzgledu na stresy- no i co sie okazalo- utajona niedoczynnosc tarczycy- konkretnie Hashimoto- dopiero po przeciwcialach bylo wiadomo co jest grane- bo pozostale wyniki ssuper byly...- wiec polecam- tarczyce dluzej sie leczy- wiec warto od razu sprawdzic- calosc- ginekolog od nieplodnosci byl zaskoczony ze mam niedoczynnosc... (bo tez badal co jakis czas tsh...) ehhh
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Parę wpisów wczesniej o tym juz ktos pisal a misia odpowiedziala ze wyniki poza PRL ma w normie;)))

I to bylem ja;)

Tak jak pisałam wcześniej, wszystkie te badania które wymieniłaś, miałam już robione i wyniki są podręcznikowe. Mam koleżankę z Hashimoto i wiem, że leczenie u niej trwa już prawie 2 lata. Ale ona nie stara się na razie o dziecko, tylko chce pozbyć się miesiączki co 15 dni, wypadających włosów i pryszczy.

Dziś rano wzięłam drugą tabletkę clos. Generalnie pobolewa mnie po prawej stronie- tak jakby jajnik ale nie do końca. Wczoraj i dziś, w godzinach popołudniowo- wieczornych. Nie jest to bardzo bolesne jednak w ulotce jest napisane żeby skontaktować się z lekarzem jeśli występują takie bóle. Nie chcę panikować czy coś, ale żeby lip jakiejś nie było. Wizytę mam w poniedziałek.
Czy któraś z Pań miała podobnie i panikowała?

Jeśli nadal chcesz się żywić cukrem ,oczywiście robisz to nie świadomie ,to żadne lekarstwo nie pomoże zwalczyć przyczyny .Wszystkie choroby powstają z potraw które zjadamy .A przemysł farma uwielbia chorych a udają żę nie.Podam Ci DORADCĘ ŻYWIENIOWEGO który poradzi sobie z tym w trzy dni 516 130 558
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

dr zabielski-neurolog (15 odpowiedzi)

Poszukuję informacji my tego lekarza.

Gdzie na badania krwi? jakie laboratorium? (11 odpowiedzi)

Chcę zrobić badania krwi pod kątem żółtaczki - profilaktycznie, są mi potrzebne do pracy dla...

Gastroenterolog -prosze o informacje (8 odpowiedzi)

a chciałabym się dowiedzieć czy ktoś leczy się u Pani dr Joanny Graczyk ,czy jest to polecany...