Choroba obiektywizmu bywa czasami zła. W demokracji mniejszość trzeba pokazywać, ale trzeba zachować proporcje. Z Magdaleną

Robert Mazurek z Magdalena Jethon

Ciężko?
Mam nadzieję, że to sytuacja tymczasowa, to się musi jakoś zmienić. Strasznie mnie ten Kaczor wpie*rza.

Co robi?

wpie*rza! Przecież my żyjemy w jakimś kosmosie!
To już dyktatura?
Jesteśmy na najlepszej drodze, ale jeszcze pewne swobody obywatelskie zostały zachowane.

Pewne swobody?
Na razie nawet większość tych swobód, ale kierunek jest naprawdę bardzo niebezpieczny.

A które swobody nam odebrano?
Mam to wszystko wymieniać?

Choć jedną.
Hm, nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć. Może nie odebrano nam swobód tak wprost, ale pojawił się strach przed wyrażaniem poglądów.

Najpierw mówi pani, że zachowaliśmy tylko pewne swobody, potem że większość, a jak pytam konkretnie, to nie potrafi pani wskazać ani jednej, którą nam odebrano?
Chciałabym na to inaczej odpowiedzieć. Skoro ludzie z radiowej Trójki boją się konsekwencji rozmów ze mną czy z innymi wyrzuconymi, to znaczy, że jakieś swobody zostały im odebrane.
Paulina Stolarek-Marat odchodzi z Trójki. "Zapewne wykazałam się naiwnością"
Paulina Stolarek-Marat odchodzi z Trójki. "Zapewne wykazałam się naiwnością"

Dowodem na to, że PiS pozbawił Polaków swobód obywatelskich, jest to, że dziennikarze Trójki nie chcą z panią rozmawiać?
W pewnym sensie tak. Może źle się wyraziłam o swobodach obywatelskich, ale każdy widzi gołym okiem, że dziś w Polsce nie jest przestrzegana konstytucja.

A w jakich dziedzinach?
Chce mnie pan teraz przepytywać z konstytucji?

Ani trochę. Pytam tylko, co z niej nie jest przestrzegane.
Jestem słabym rozmówcą, jeśli chodzi o konstytucję.

Na Boga, przecież sama pani narzuciła ten temat.
Dobrze, wpuściłam się w kanał, na którym się nie znam. Nie mam siły teraz kombinować...

Dobrze, to rzucam koło ratunkowe. Co widzi pani gołe oko?
Mam panu teraz opowiadać o zamachu na Trybunał Konstytucyjny i o pani sędzi Przyłębskiej? Nie chce mi się w kółko mówić o wojsku, o mediach. Zdecydowanie nie podobają mi się działania Ziobry, skok PiS-u na sądownictwo.

I tu znów powinienem spytać, na czym polega ten skok? Pani oczywiście czytała ustawę o KRS?
Nie czytałam, bo to nie moja specjalność. Wie pan, ja się zastanawiam, czemu Kaczyński nieustannie obraża, poniża ludzi drugiej strony? Po co mu to?

Tak nigdy dotychczas nie było?
Nigdy. Nie słyszałam, by ktoś o tysiącach manifestujących mówił, że to komuniści i złodzieje. To on wprowadza taki język! Niech pan później wejdzie na te fora i zobaczy, co się dzieje.

Widziałem, jak życzono prezydentowi i premier śmierci po wypadkach.
Ja tego nie widziałam.

Pokazać to pani?
No dobrze, a dlaczego tak jest? Bo może przykład idzie z góry.

Nawet za to, że jemu samemu życzą śmierci, też jest odpowiedzialny Kaczyński?

Przepraszam, ale kto pierwszy zaczął posługiwać się taką agresją, no kto?! To PiS wprowadził straszny, agresywny język. To jest po prostu obrzydliwe. I do tego te nieustające kłamstwa. I to takie kłamstwa, że człowiek staje osłupiały.

Powiedziałaby pani, że to raczej podła zmiana czy że parszywa zmiana?

(cisza)

Dlaczego pani milczy?

Zastanawiam się, które słowo byłoby trafniejsze.

Na pani portalu czytam raczej o parszywej zmianie.

Możliwe.

I to nie jest ta agresja, która tak panią brzydzi?

Autorzy mają prawo wypowiadać się tak, jak zechcą.

Wrócę do pytania: To nie jest mowa nienawiści?

Jeśli piętnujemy agresywny język, to sami powinniśmy mówić elegancko? Ja tak uważam. Codziennie dyskutujemy na ten temat, rozmawiamy o tym, czy coś określić dosadnie, czy nie. I nawet pan nie wie, ile tekstów łagodzimy, wyrzucamy zbyt ostre sformułowania. Ja jestem łagodniejsza, więc powiedziałabym paskudna zmiana, ale wiele osób wśród nas, nawet tak wyważonych jak Jerzy Sosnowski, się zradykalizowało.

Czyli autorzy piszą jeszcze ostrzej, ale pani łagodzi?

Tak, robię to, bo dołączanie do chóru, który krytykujemy, nie jest dobre, ale też nie można być zawsze grzecznym i stać na uboczu.

Dlatego wybrała pani pozycję na pierwszej linii frontu.

Bo czasem trzeba tupnąć nogą.

Koduj24.pl to główne medium KOD-u?

Nie jesteśmy organem KOD-u w takim znaczeniu, w jakim Trybuna Ludu była organem PZPR, nie ma żadnej formalnej zależności między nami. Jesteśmy wolnym i niezależnym portalem, który powstał na fali niezadowolenia wobec tego, co się dzieje w kraju.

Wolny i niezależny od KOD portal, którego powstanie Mateusz Kijowski ogłaszał na konferencji.

No tak, to było drobne nieporozumienie czy raczej niezręczność.

Drobne nieporozumienie? Pani mnie zabije śmiechem. Kijowski mówi, że KOD tworzy własne media, a pani mówi, że to całkowicie niezależny portal...

Dobrze, to było przepastne nieporozumienie. Polegało, w skrócie, na tym, że opowiedziałam Mateuszowi, że chcę stworzyć portal, a on ogłosił to na konferencji i trochę się pośpieszył. Ciągle się borykamy z problemami finansowymi. Ja wiem, że do puszek trafiały jakieś pieniądze na KOD, ale ja z nich nie korzystałam. Do dziś za swoją pracę nie wzięłam ani złotówki.

Zostawmy KOD...

...to dobrze, bo mi łatwiej mówić o Koduj24.pl. My bardzo się staramy być rzetelni i staramy się punktować władzę.

Zna pani jakieś inne, rzetelne medium?
   Każdemu zdarzają się wpadki, ale porządna jest Polityka. Starają się być rzetelni i trzymać równy dystans do wszystkich stron konfliktu.

Polityka trzyma równy dystans do władzy i opozycji?
   Tak mi się wydaje.

To pewnie nie zgodziłaby się pani z opinią, że «Polityka» jest dziś sztandarem pewnego obozu nazywanego antypisem.
   Ja bym tak nie powiedziała.

Tyle tylko, że to słowa naczelnego tej gazety, Jerzego Baczyńskiego.
   (cisza)

Napisał to ostatnio, z okazji 60. urodzin tygodnika.
   Nie czytałam tego. Ale to się kłóci? Można krytykować i PiS, i opozycję...

Błagam panią, nie musi być pani bardziej baczyńska od Baczyńskiego. Jaka jest dziś rola mediów?
   Ta sama, co zawsze. Media są po to, by rzetelnie informować i kontrolować władzę, być w opozycji.

Pani przez lata udowadniała w Trójce, jak się patrzy władzy na ręce, prawda?
   Zawsze pokazywaliśmy rzetelnie dwie strony konfliktu, ale nie byliśmy radiem politycznym, nie taka była nasza główna rola.

Nie mieliście kiedy kontrolować władzy?
   Tym się powinny zajmować media polityczne, przecież nie te, które puszczają seriale i programy rozrywkowe albo radio, które gra muzykę.

Sześć godzin dziennie Zapraszamy do Trójki, rozmowy z politykami, Klub Trójki tam wszędzie była polityka.
   Jakby pan policzył samą politykę, to nie byłoby jej więcej niż 10 proc. czasu antenowego.

Jasne, w nocy była muzyka. Polityki było za to pełno w najlepszym czasie antenowym.
   I staraliśmy się pokazywać wszystkie strony sceny politycznej, bo nam wyliczali, ile czasu poświęcono tej partii, ile innej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jeżeli intencją kaszanki jest pokazanie na przykładzie tego wywiadu, że Magda Jethon nie potrafiła obronić swoich tez, to OK - wypadła cienko jak Polsilver. Natomiast, jeżeli chce wysunąć tezę że "wszystko jest OK " , PIS nie łamie Konstytucji, prawa, swobód obywatelskich, to trafił on źle. Czekam tylko, czy jesteś gotowy na taką dyskusję. Czy tylko jest to moja nadinterpretacja Twoich intencji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

chciałem tylko pokazać (z kilkuletnim dystansem) słabość intelektualną niegdysiejszych gwiazd medialnych.
Ona kiedyś była bardzo ważna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A już myślałem że chodzi Ci o meritum. Nie raz powtarzałem, że dzielimy się nie na tych co popierają PIS, i tych co są przeciwko. Lecz na mądrych i głupich. Mądrość i głupota są wartościami uniwersalnymi, nie podlegają interpretacji. Przynajmniej tak być powinno.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...