Ciche zwolnienia ludzi Solidarności w gdańskim ECS

Dyrektor zza Odry zwalnia pracowników związanych ze swoimi adwersażami politycznymi. Tak wygląda w praktyce wizja Basila Kerskiego wspólnej pracy wszystkich środowisk na rzecz upamiętniania fenomenu SOLIDARNOŚCI.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciche zwolnienia ludzi Solidarności w gdańskim ECS

niech żyje Paweł Adamowicz

ECS powinno wkrotce byc nazwanego jego imieniem

Europejskie Centrum Solidarności im. Pawła Adamowicza

co wy na to?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

im. Cesarza Metropolitalnego Pawła I-go
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

A przepraszam bardzo: co za różnica, dla przeciętnego Kowalskiego, które świnie będą żarły ze złotego koryta?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

przeciętny Kowalski też chce zostać świnią i żreć ze złotego koryta - wszystkie świnie były kiedyś przeciętnymi Kowalskimi. Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia - dostałbyś żreć w złotym korycie, inaczej byś pokwikiwał :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

brudne świnie nie są wcale gorsze tylko bardziej zaniedbane
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> "przeciętny Kowalski też chce zostać świnią i żreć ze złotego koryta"

Zgadza się. W ludzkiej naturze leży dążenie do komfortu przy minimalizacji wysiłku.
Co nie oznacza, że należy takowe zachcianki zaspokajać z publicznych pieniędzy.

> "dostałbyś żreć w złotym korycie, inaczej byś pokwikiwał"

Z pewnością. Aby jednak koryto nie wodziło mnie (czy kogokolwiek) na pokuszenie, najprościej je zlikwidować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Całkiem dobry pomysł. Posłowie nie powinni otrzymywać wynagrodzenia:)

I co wtedy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

wtedy do parlamentu beda szli tylko bogaci ludzie

niektorzy zeby dzialac pro publico bono

ini zebyy pomnazac swoje bogactwo

i dalej bedziem miely ten sam syf

zamiast demokracji timokracje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jaką alternatywę systemową proponujesz? Jaki system polityczny według Ciebie były najlepszy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

@Halewicz
> Posłowie nie powinni otrzymywać wynagrodzenia

Wątek dotyczy ECS i może trzymajmy się tego.
Nie widzę powodu, dla którego społeczeńśtwo polskie miałoby się zrzucać na horrendalne koszty budowy i (a może: przede wszystkim) późniejszego utrzymania tego mauzoleum styropianu.
Jeżeli jakaś organizacja (np. związek zawodowy) chce sobie zbudować muzeum - to nie mam nic przeciwko. Byle to robiła za swoje pieniądze (+ dobrowolne datki + zyski z działalności np. wynajmu powierzchni).
Wówczas taka organizacja może dowolnie kształtować politykę kadrową (w sensie: kto i ile będzie tam zarabiał).
Ale ja (i zapewne parę milionów innych osób) nie poczuwam się do tego, aby fundować komuś złote koryto za moje pieniądze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ECS to jeden z pomników próżności, niemający nic wspólnego z etosem roku 80-tego. To taka próba odcinania kuponów od idei, które już dawno zostały zadeptane w błocie przez buciory przysłowiowych orwellowskich świń z Folwarku Zwierzęcego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hmm, może gdyby praca posła czy innego radnego odbywała się pro publico bono to by inni ludzie " łasili" się na to koryto.
Czyli w moim rozumieniu tacy którzy są na tyle majętni by móc udzielać się tyl dla idei. Tacy którzy jako taki majątek już posiadają a udzielają się społecznie dla prestiżu, i by mieć większy wpływ i władzę.
Aczkolwiek cezus majątku raczej nie ma za dużego uzasadnienia bo ten co nie ma chce mieć, a ten co ma może chcieć więcej. Pozatym i dziś wiadomo że im ktoś ma więcej kasy tym więcej może kupić sobie przychylności, ba! Nawet obiło mi się kiedyś o ucho że jest cennik ustaw, czyli kwoty za jąką można daną ustawę kupić.
Z wynagrodzeniem czy bez ludzie i mechanizmy działają tak samo, to dla mnie jako podatnika jednak opcja bez wynagrodzenia (tego materialnego) jest bardziej korzystna.
Bardziej mnie jednak denerwuje brak opcji odwołania błazna na którego się nieopatrznie zagłosowało....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zwolnieni pracownicy proszeni o pilny kontakt magda356@onet.eu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

czy ma moze ktos namiar do tych zwolnionych pracowników ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok