Ciężarna u stomatologa :)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny - jak to jest z leczeniem zębów w czasie ciąży?

Pamiętam jak kilka lat temu koleżanka będąca wówczas w ciąży mówiła, że ciężarnym należy się bezpłatne leczenie zębów. I wtedy wyleczyła sobie wszystko co się dało ;)

Jak z tym jest? Białe plomby nam się należą? Idąc do dentysty musimy mieć ze sobą kartę ciąży - czy coś?

Oczywiście mowa o leczeniu w ramach NFZ :)

Przy okazji - możecie polecić dobrego dentystę z Wrzeszcza, Przymorza, Zaspy? (NFZ)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciężarna u stomatologa :)

pierwsze słyszę, nie mam zielonego pojecia???

Tak zgadza się,kanałowe masz za darmo,białe plomby niestety nie.Znieczulać można,tylko powiedz lekarzowi,że jesteś w ciąży.

czyli jak nie potrzebuję kanałowego leczenia to właściwie i tak muszę płacić za białe plomby?

czyli ciężarnej nic poza kanałowym nie przysługuje?

Hej!
Ja placilam za biale plomby. Z tego co wiem to za kanalowe rowniez sie placi (tak mowila moja dentystka).
Tylko za biale plomby do 3 zeba sie nie placi.
No i mi nie dala zadnego znieczulenia (moze dlatego ze bylam na NFZ).

Nie płaci się za kanałowe,widocznie dentystka chciała Cię oszukać.

ja neistety nie mam informacji o darmowym leczeniu
ale spokojnie podczas ciąży mozna iśc, najlepiej w 2 trymestrze
i wtedy tez spokojnie można znieczulenie, tak mowiła moja dentyska :)

ja ostatnio leczylam sobie ubytek i poprosilam o biale wypelnienie i oczywiscie musialma zaplacic 50zl na nfz

Ale ja mam białe plomby bez płacenia i bez ciązy

Ale ja mam białe plomby bez płacenia i bez ciązy

Ja byłam ostatnio u dentystki i nic nie wspominała o darmowym leczeniu u ciężarnych.
Agusia jeśli to nic pilnego to polecam wizytę dopiero w 2 trymestrze, bo i znieczulenie można podać i mdłości nie dokuczają.
Ja polecam moją stomatolog p. Kowalczyk w przychodni na Al. Grunwaldzkiej(na przeciw wysepki we Wrzeszczu po tej stornie co jubiler) tel. 341-52-23

pmagdalena - masz męża dentystę? ;) a może robiłaś u studentów? czy też znasz inny sposób na darmowe białe plomby?

effcia - nic pilnego :) przynajmniej tak myślę :) ogólnie chodzę do dentysty raz na kilka lat ;) 2 razy w życiu miałam usuwany kamień i raz na kilka lat robioną jakąś plombę :) znieczulenia nie miałam nigdy - panicznie boję się igieł ;)
to jest państwowa przychodnia?

Tu link do tego, co przysługuje w ciąży.
Gdzieś czytałam, że opieka stomatologiczna, ale nie bez kolejki, więc na jedno wychodzi.

http://forumzdrowia.pl/index.php?id=430&art=644

To jest przychodnia państwowa, ale niestety za część zabiegów jest odpłatnych(np. biała plomba)

podbijam :)

Effcia - długo czeka się na wizytę u Twojej dentystki? ile się dopłaca do białych plomb?

Agusia, czeka się ok2-3 tygodni, ale jak powiesz że jesteś ciężarna to może prędzej znajdą termin:)
Do plomb światłoutwardzalnych(białych) dopłaca się 80 zł

to jak na NFZ sporo :/ prawie tyle co płaciłam prywatnie :P

kilka m-cy temu widziałam cennik w przychodni na Jagiellońskiej i to było 30-60zł w zależności jak duża plomba

Ja tam płace 80 zł chyba od 4 lat, ale zawsze to zęby trzonowe, czyli spore plomby. Zawsze dają na nie gwarancje:) Ja teraz idę zakończyć leczenie przed porodem i mam nadzieje, że to koniec wizyt u stomatologa na dłuższy czas.

Nie ma się zmiłuj nad nami za białe plomby musimy płacić ja za kanałowe też płaciłam bo darmowe jest w przypadku uszkodzenia 2 kanałów ja miałam 3 i niestety tego NFZ już nie refunduje. Tak naprawdę wszedzie tkwi jakis haczyk.

przez przypadek znalazłam coś takiego:

http://www.nfz-gdansk.pl/ubezpieczeni/zasady/2004/07-stm.php#wykaz
"Dokumentem potwierdzającym uprawnienia do podstawowych świadczeń zdrowotnych jest dowód ubezpieczenia, a w wypadku dodatkowych świadczeń dla:

* kobiet w ciąży - karta przebiegu ciąży,
* kobiet w okresie połogu (trwającego 42 dni od dnia porodu) - skrócony odpis aktu urodzenia dziecka.

Dzieci i młodzież do ukończenia 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i w okresie połogu mają prawo do dodatkowych gwarantowanych świadczeń zdrowotnych lekarza dentysty oraz materiałów stomatologicznych stosowanych przy udzielaniu tych świadczeń. "

http://www.nfz-gdansk.pl/ubezpieczeni/zasady/2004/07-stm-dod-k-sw.php

+
"Obecnie nie ma dopłat do materiałów ponadstandardowych jak to miało miejsce w latach poprzednich, np. materiał światłoutwardzalny jest płatny w pełnej wysokości przez pacjenta."

"Dodatkowe materiały stomatologiczne stosowane przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych, przysługujących kobietom w ciąży i w okresie połogu:

*

cement chirurgiczny jako opatrunek przy zabiegach w obrębie przyzębia."

może komuś będzie potrzebny spis lekarzy/przychodni itp. mających podpisane kontrakty z NFZ http://www.nfz-gdansk.pl/ubezpieczeni/uslugi/uslugi2009.php#stm

tutaj dentyści http://www.nfz-gdansk.pl/ubezpieczeni/uslugi/2009/07_stm_wykaz.pdf

tez mi cos, o zeby w czasie ciazy dbac bo leczenie jest tansze. o zeby to sie cale zycie dba! w zyciu nie wyleczylabym zebow za darmoche, juz widze jak sie wszystko po jakims czasie psuje. zazwyczaj w gabinetach ze slabymi lekarzami mozna na NFZ wyleczyc zeby. prwadziwi specjalisci nie bawa sie w ksiazeczki i sciaganie ksay od NFZ

hej dziewczyny:)
Mam troszke inny problem.Ja bylam w zeszłym tygodniu u stomatooga . Mam kilka ząbków do podleczenia(malusieńkie dziurki) i jeden ząb troche bardziej zepsuty. Niestety dentysta powiedział mi że mam przyjść jak urodze bo zęby mnie nie bolą więc nie ma konieczności leczenia ich teraz. Nie wiem co o tym myśleć, nie chcialam iść do dentysty w pierwszych miesiącach bo w drugim trymestrze najbespieczniej,a tu taka niespodzianka. Obecnie jestem w niemczech i myślalam,że tu nawet bardziej dbają o ząbki. I teraz nie wiem czy to tak zostawić czy poszukać innego stomatologa?

Inne tematy z forum

Willa Krzywoustego (5 odpowiedzi)

W okolicy, w której powstaje Willa Krzywoustego znajduje się bogato rozwinięta infrastruktura -...

Energa - gwarancja stałej ceny - pilna prośba o opinię!! (879 odpowiedzi)

Witajcie.Potrzebuję pilnie opinii.Wydzwania o mnie ENERGA z propozycją gwarancji stałej ceny...

gdzie chodzicie do stomatologa? (11 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...