Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Citroen a VW

Moim drodzy czytelnicy mam w firmie 3 Vw Passaty z 2005 i 2006 roku oraz 3 citroeny. W tym Xsarę Picasso. Citroenem przejechałem już ( mój kierowca) ok 60000 w rok. Podobny przebieg ma Passat TDI. No cóż Vw juz był dwa razy na przymusowym przestoju a to samochód za 110000zł. Citroen nie był ani razu a to samochód za 60000zł. Wydaje mi się , że jakościowe samochody zaczynają zbliżać się do siebie. Jednakże stereotypy, które posiadamy przesłaniają nam niejednokrotnie prawdziwy obraz. Teraz bedę się zastanawiał czy wydać 110000zł na auto czy 80.000zł a resztę sobie zostawić niż dawać dilerowi.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam Picasso 2.0HDI 2004r

Auto z 2000r w zasadzie jest dosc wygodne i przestronne, wysoko sie siedzi i dobrze widac droge, czasem na ostrych zakretach przeszkadza jeden z bocznych slupkow.
Strasznie buja sie na zakretach, wydaje sie czasem jak by mialo sie przewrocic! Jest w srodku BARDZO glosne i wszystkie plastiki lataja i denerwujaco drgajac halasuja. W przedniej szybie odbija sie deska rozdzielcza i przy silnym swietle strasznie przeszkadza! Jesli chodzi o HDI... 90KM to znacznie za malo na auto ktore wazy prawie 1400Kg by zaszalec. Jednak spalanie w miescie(szczecin) ksztaltuje sie na poziomie 6,9-7,2l/100km co jest wynikiem bardzo przyzwoitym! Na trasie pali ok 5,7-6,2litra Ogrzewanie i klimatyzacja bardzo wydajne, jednak ogrzewanie zaczyna pracowac ze sporym opoznieniem. Ale klimatyzacja w tym aucie jest naprawde dobra! Duzy bagaznik robi z tego auta pol ciezarowke, szczegolnie kiedy sie wyjmie(calkowicie) tylne fotele(bardzo wygodne) Auto zaladowane po dach nadal jedzie dzieki wysokiemu momentowi obrotowemu!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

AKUMULATOR

Mam problem z akumulatorem!!! Proszę niech ktoś mi powie jak się do niego dostać? Za pomoc z góry dziękuję!!!
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 4

KIKO

Niech ktoś mi powie jak się dostać do akumulatora bo mam problem. Za udzielenie pomocy z góry dziękuję!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

kupa

Najgorszy i awaryjny samochód jaki kiedykolwiek miałem. Miałem go 6 miesięcy, z czego większość przebywał w serwisie. Odbierając nowe auto z salonu stwierdziłem usterkę. Mowy nie było o zwrocie. Odesłano mnie do serwisu i tak przez 6 miesięcy, aż na skrzyżowaniu w Gdańsku wybuchła skrzynia biegów!! Fajnie nie? Firma Citroen-Polska nie chciała słyszeć o zamianie auta na nowe. W końcu sprzedałem je po naprawieniu(?). Nigdy więcej Citroena.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 16

Proszę o radę

Napiszcie coś o silniku HDI 1.6 90 KM. Czy radzi sobie z klimą. Czy jest tak, że zastąpił dawny silnik 2,0 HDi ( bo moc ma taką samą). Chcę kupić Xarę i nie wiem, czy dobrze zrobię wchodząc w ten silnik.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozrząd

po jakim przebiegu wymienia sie rozrząd..i co sie dzieje ze miga mi strzałęczka i włanczaja mi sie wycieracki.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 9

Xsara Picasso - 1,6,moc 110 km, benzyna

Kupiłem w kwietniu br. przejechałem 4000km. pali 6,7l na trasie, w mieście 7,4l. roblemów nie było.ćzytałem o nieuniknionych awariach belki skrętnej - co jest ich powodem? Silnik nie posiada osłony-producent nie przewidział, czy można taką osłonę kupić /dla rocznika 2006/, jest potrzebna, bo sprężarka i jakieś złącza są odsłonięte, a wiszą nisko. Samochód O.K.-polecam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

kupię części

Potrzebuję orginalne kołpaki do Picasso - 15" i tylną półkę w szarym kolorze.
Dzięki za rozsądne propozycje.

Mariusz tel. 600 383 913 ; lubuskie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spalanie Picasso

Mnie zdarzało się wielokrotnie, że w trasie spalał mi poniżej 7l/100km.Silnik 1.8 benzyna
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam szanownych użytkowników.

Posiadam Picasso od pół roku. Rocznik 2001 silnik 1,8. Po początkowym zachwycie (przesiadłem się z Fiata Sieny) autko zaczyna mnie wkurzać. Na początku przestało świecić oświetlenie sterowania klimatyzacją - ciemność wieczorem, potem zaświeciła kontrolka autodiagnostyki silnika - serwis skasował twierdząc, że nic się nie dzieje. Teraz "zawiesił" się wentylator nadmuchu powietrza. Idzie sobie na full zaraz po włączeniu stacyjki i nie reaguje na przycisk "off" - mimo, że wyświetlacz potwierdza realizację funkcji. Do tego nie reaguje też na zmianę kierunku nadmuchu, na ekranie przełącza strzałeczki a dmucha gdzie chce. Może ktoś spotkał się z takim samym problemem - proszę o opinię.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 28

horror

drugi raz nie kupie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

opinia i rada akumlator

Zacznę od sprawy akumulatora :żeby się dostać do niego trzeba odsunąć fotel kierowcy maximum w tył i od tyłu pod suwakami fotela znależć 2 dzwigienki i równocześnie nacisnąć a głową pchnąć fotel w kierunku kierownicy,najlepiej wcześniej wyjąć zagłówek .Po przechyleniu fotela ukaże się obudowa akum. na której trzeba przesunąć suwak żeby można ja wyjąć.

Sprawa jakośći ma się równie ciekawie ,po przebiegu 16 500 km obydwa wachacze groziły wypadkiem i nie zdziwiły serwisu spożycie oleju 1litr =3500 km odpowiedź serwisu " silniki 1,8 TAK MAJĄ !!! o paliwie to wogóle szkoda słów chyba że ktoś ma żagiel i dobry wiatr . Ogólnie mnóstwo taniego twardego plastiku o dziwo nawet nie trzeszczącego tapicerki ponuro zielono szare -w wersji którą jeżdze chociaż w exklusiwie wprowadzono jasne ale moim zdaniem i tak to nie to co Scenic lub Zafira .Dlaczego kupiłem ten samochód : pierwsze wrażenie było miłe nadwozie ,wnętrze też było ładne ale z broszury reklamowej w ktorej wyglądało na bardziej świeże niż w rzeczywistośći a kupując człowiek chwilami dostaje "małpiego rozumu " Podsumowując wolę swoją starą 11-letnią Lagune ponieważ komfort jazdy jest lepszy .Drugi raz nie kupię żadnego Citroena ponieważ długo by można opowiadać o mankamentach i niedoróbkach samochodu za niemałe pieniądze.Cała reszte opini podzielam oprócz wypowiedzi o niskim spalaniu .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

xsara picasso 2.0 hdi

Słaby,mało elastyczny silnik, głośne zawieszenie, kiepskie plastiki, żle zaprogramowana praca wycieraczek (przerywana), spalanie śr. ok. 6 l.,wygodne, obszerne wnętrze, ale słabo wyciszone, duży bagażnik. Spodziewałem sie czegoś więcej po tym aucie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

akumulator

Witam !
Mam problem z akumulatorem.Znajoma poprosiła mnie żebym jej naładował akum. bo auto długo stało i padł. Chciałem odpalić na kable ale niemoge się dostać do akum. Może ktoś poradzi jak sie dostać do akumulatora.
Z góry wielkie dzięki.
popieram tę opinię 102 nie zgadzam się z tą opinią 47

Wady Picasso

Tragedia nie wiem jak wam ale mi olej bierze co chwile musze dolewać to po pierwsze amortyzatory juz siadają przy 85tyś kolejna rzecz istotna taki samochód za taką cenne brak sygnalizacji gdy kończą się klocki, pali bardzo dużo benzyny 11-12/100Km wykończenie roczki na drzwiach schodzi farba, skora na skrzyni biegów co chwilę pęka wymieniałem 3 razy, ojjj bardzo istotna rzecz światła co 3 miesiące wymieniam żarówki przednie dużo można by wymieniać wad Picasso
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 31

4-letnia xara picasso

ogólnie jestem zadowolony. Przejechałem 85 tys km o nowego. Hamulce ma super. Przy spokojnej jeżdzie pali do 7 l/100 km. W mieście ok 9.5 przy silniku 1.8 benzyna. Psujaca sie klimatyzacja automatyczna przez 3 lata dała sie ostro we znaki, żałowałem że nie jest manualna. Jedziesz sobie spokojnie i nagle robi sie w kabinie 40 stC przy temp zewnętrznej -7 stC. Horror. Serwis w Oliwie jest do bani. Ściemniał na gwarancji żeby nie regulować często ustawieniem temp. i nie potrafił nic zrobić poza dobrymi radami. Serwis w Gdyni Orłowo dopiero usunął, mam nadzieję, że na zawsze ten problem, który był ciężki do ustalenia. Wspomaganie od początku działa ciężko porównując np toyotę corolę czy opla corsę. Brak miejsca na nogi wysokiego kierowcy, konsola na zmianę biegów przeszkadza. Wymiana żarówek to zdjęcie całego klosza z tyłu a z przodu wypięcie żarówki też nie jest łatwe. Wymiana przebitej opony nie jest możliwa przez kobietę. Rozwiązanie z bombowca z tą oponą. Po paru latach nikt nie odkręci śruby podtrzymującej kosz z oponą. Zalety raczej przeważają nad drobnymi wadami. Pojemna i pakowna. Nigdy mnie nie zawiodła ale drugi raz chyba bym nie kupił. Chciałem toyotę ale jakiś lekarz w serialu jeżdził tym citroenem no i żona zadecydowała.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pożyjemy zobaczymy:)

Autko kupiłem niedawno(używane) przejechałem dopiero 500km z tego 1/2 na trasie i przy spacerowej jeździe 75-80km/h spalanie to ok.5-5,5l a w mieście niestety to ok.9-10l.
Jak dla mnie widoczność super,przestrzeń! Dobre hamulce i komfort jazdy.Silnik trochę słaby.Tapicerka trzeszczy.Wentylacja bez klimy praktycznie nie istnieje.Co będzie dalej zobaczymy :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

na takxi mój picasso pali 9 na miescie, 1.8 16v!

na taxi jezdze od 15 lat i mam 5 samochód,,picasso 1.8 2001r.pali 9-9.5 na miescie.raz mi sie tylko zepsuł(jakis zawór przy ukł wspomagania).denerwujące jest odbijanie sie deski w przedniej szybie.miewalem tez utrate mocy i nikt nie mógł tego wyjasnic,komputer nic nie wskazywał.(mysle ze złe jakies paliwo).na trasie spalił raz 5.6 litra na odcinku 540km w polsce,na autostradzie w niemczech ok 7.5 litra,ale wiadomo jak sie tam jezdzi.komputer zawyza spalanie o ok.o.7 litra,proponuje obliczanie ze wzoru proporcjonalnosci odwrotnej.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

Citroen Picasso to komfort

Jego wnętrze jest olbrzymie... 1.8 spala lekko 9l/100km przy benzynie a na gazie połyka 10,5l , ale osiągi pozostaja praktycznie bez zmian...
Nie ma sie co czarować - w końcu swoje waży...i jego wysokość daje się we znaki..
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 12

Inne tematy z forum

Rodzic - opinia (5 odpowiedzi)

Nasze dziecko przeniosło się z tej szkoły, bo było źle traktowane przez wychowawcę, nauczycielkę...

Olivier R - ocena (3 odpowiedzi)

Profesjonalne przygotowanie do egzaminu i każdego jego aspektu, miła atmosfera podczas jazd i...

Jacek - ocena (3 odpowiedzi)

Szkoła nie warta czasu i nakładu finansowego. Totalny brak kontaktu z wychowawcą i dyrekcją...