Ciucholandy, lumpeksy, szmateksy, second-handy... Odwiedziliśmy sklepy z używaną odzieżą

Opinie do artykułu: Ciucholandy, lumpeksy, szmateksy, second-handy... Odwiedziliśmy sklepy z używaną odzieżą.

Najlepsze ubrania to te z Anglii i krajów skandynawskich. Najlepiej kupować w poniedziałki - dzień dostaw i soboty - wyprzedaże. Kto kupuje? Wszyscy. Eleganckie panie, studentki, młodzi panowie, bogaci i biedni. - Wie pani, kryzys jest, teraz każdy ubiera się w lumpeksach - mówi nam jedna ze sprzedawczyń.Coś w tym jest, bo wystarczy przejść się po Głównym Mieście w Gdańsku, żeby po drodze znaleźć co najmniej kilkanaście sklepów z używaną odzieżą. Każdy z nich inny. Są te dużych sieci, małe ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

współczuję

łazić w cudzych ciuchach choć to jeszcze bym zniosła ale w butach..? A już najgorsze dla mnie jest kupowanie własnym dzieciom "markowych adidasków" zajechanych przez poprzednich właścicieli, wykoślawionych i przepoconych. Nie stać mnie na oryginalne to kupię za 30zł w ccc- ładne, i przede wszystkim nowe. Ale nie- mamuśki muszą się pokazać- żałosne
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

pochwała lumpeksów

kupując w lumpeksie mam pewność, że nie będę ubrana w to samo, jak inni na ulicy. we wszystkich sklepach jest dokładnie ten sam wybór, a nasze ulice wyglądają niczym Phenian pełen tak samo wyglądających ludzi.to po pierwsze. po drugie jak ktoś jest niewymiarowy to choćby nie wiem co, nie kupi sobie ubrania w normalnym sklepie. ja mam taki problem, że akurat mam mały tyłeczek i big cyc. więc góra rozmiar 46, a dół 40, czasem 38 nawet. po trzecie wreszcie po co mam za kawałek szmatki płacić te koszmarne ceny z księżyca wzięte? na dodatek większość tych ciuchów jest do tego koszmarnie brzydka, że nawet za darmo bym nie chciała. dlatego wybieram lumpeksy
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

jestem niewymiarowa

jak klepsydra z większą górą. Sieciówki nie są dla mnie - tam są tylko małe rozmiary, a duże mi w ogóle nie pasuję. Jaki sens ma płacenie stówy za szmatę co się rozleci po jednym praniu - bo i takie miałam z HM? Wolę iść do używaniego, poszperać, zapłacę niewiele a przynajmniej jak się spierze to nie będzie mi żal. Albo spodenki dla dzieci - zużywają je tonami (tu dziurka, tam plamka) a do przedszkola ich przecież tak nie puszczę. W 5-10-15 spodenki kosztują koło 50 zł, a starczą chłopcom na miesiąc. Czy bieda czy nie lumpeksy są dla mnie ok i eko. A jak kogoś stać na ubieranie całej rodziny w markowych sklepach to super. Mnie nie stać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pracuje u takiego jak ty za 2 tys , właśnie siedziałem na zwolnieniu 2 miechy. Zastanawiam się nad kolejnym, potem Anglia i nara, Chińczyków za te głodówkę sobie zatrudnij
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wole być synem tatusia niż kolejnym biedakiem który pluje jadem na każdego kto ma lepiej.
Chętnie Cie zatrudnię za 2 tys, ale musisz mnie całować w rękę każdego dnia.
Pozdrawiam zazdrośników :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja raz wszedłem do lumpeksu ale zapach tych starych ubrań mnie odrzucił i wyszedłęm

I wtedy stwierdziłem zę nigdy nie założę ciuchów po kimś. Niby je piorą ( i ja w domu też mogę je uprać) ale wszystkich chorób nie wypierzesz. Poza tym nie wiadomo kto w tym wcześniej chodził. Moze jakis menel albo nawet ktoś w tym umarł
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Bary mleczne są OK

Co jest złego w mleczakach? Tanie szybkie żarcie -człowiek zje zdrowiej od McDonalda i więcej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale on już tym firmom nie daje zarobić, te ciuchy zostały już kupione wcześniej, on w tym momencie daje zarobić polskim

lumpeksom lub prywatnym osobom, ale już nie tym wyzyskiwaczom niewolników
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dajcie spokój na umowie zleceniu dostają ludzie dobre wynagrodzenie tylko że bez super wypasionego zusu (co i tak sami mogą sobie opłacić) pokolenie 1990 emerytury będzie może jak dobrze pójdzie ze 400zł...

Jak tak ci się tu nie podoba po co się meczysz wyjedz np do Grecji jedynego kraju na świecie który stracił status kraju rozwiniętego i został na nowo rozwijającym się ;)

przy pensji minimalnej 4tys zł bezrobocie w kraju osiągnie 80%
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5