Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)

stary wątek http://forum.trojmiasto.pl/co-dzis-na-obiad-cz-22-wiosenna-t458943,1,310.html

Zapraszam do nowego wątku :)

_______

To rzućcie pomysłem na zupę ;) na wywarze z wędzonego boczku :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)

gdzie jadłaś? :P skąd miałaś? :P

teraz sobie popatrzyłam na Allegro - można kupić nasiona ;P ale wysiew marzec-kwiecień ;) czyli w lutym/marcu trzeba pamiętać żeby zamówić(tylko czy wtedy są na Allegro?)
pomijam fakt, że do połowy kwietnia leżał śnieg :/

i tak nam ucieka rok za rokiem, a skorzonery nie ma ;)

Rany Agusia ja to kiedyś jadłam i nie wiedziałam ze to to i faktycznie nasion nigdzie nie widziałam

Koza - no właśnie swego czasu moja Mama siała :] i miałyśmy swoją :) ale od kilku lat tego nie robi ;) bo albo nie można kupić nasion(w sklepach stacjonarnych, o zakupach w sieci się nie pamięta), albo zrobi się za późno :/ szkoda, że normalnie "korzonków" nie można kupić w sklepie :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja bym chętnie dzisiaj zrobiła jakąś zapiekankę ,taką warzywną ,ale nigdy nie robiłam więc będę szukać przepisu w necie ,no chyba że macie jakiś sprawdzony przepis to chętnie poczytam .

az sobie wygoglowalam ta skorzonere, zawsze myslalam ze to takie liscie jak szpinak czy rukola. nie jadlam tego nigdy, a ty Aga skad mialas? nie da sie tego zasiac w ogrodku wlasnym?

ja tam aż taką miłośniczką szparagów też nie jestem cobym miała robić wywar przez cały sezon ;)

ogólnie jak dla mnie - szparagi są przereklamowane :] ot - nic nadzwyczajnego, warzywo jak warzywo :] gdybym miała zapewniony dostęp - wolałabym skorzonerę :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja bym nie wytrzymala calego sezonu z jedna woda, z moim calym uwielbieniem do szparagow to przy gotowaniu mi smierdza, nie chcialabym tej wody w lodowce trzymac:)

my dzis grillowalismy, kukurydze z maselkiem i poledwice wolowa, nie zdazylam zamarynowac wiec byla z sama sola i pieprzem i na to maslo ziolowe, pycha.

jutro piersi kurze beda, albo grillowane albo w zapiekance z czyms:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

miałam 1 brokuła i 1 duży pęczek drobniutkich(cieniutkich) szparagów oliwkowych :] (dałam wszystkie ich twardawe końcówki)

ostatnio właśnie w TV mówili, że końcówki świetnie nadają się na zupy-kremy :]
a Piotr Kucharski mówił, że przez cały sezon szparagowy gotuje je w tej samej wodzie (w międzyczasie wodę przechowuje w lodówce) - po czym po sezonie ma mega skondensowany wywar :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ile tych szparagów dałaś? nigdy nie robiłam nic ze szparagami więc jestem laik ;-)

Meggi - zupa powstała z głowy :] bez przepisu (normalnie na rosole z przyprawami ugotowana włoszczyzna, ziemniaki, brokuły, końcówki szparagów, gałązka świeżego lubczyku) :] na koniec wszystko potraktowane blenderem i posypane koperkiem :] może jeszcze zrobię grzaneczki? :) pasowałoby też pieczywo czosnkowe lub ziołowe zapiekane (np. z Biedronki)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzisiaj zupa cukiniowa z klopsikami z piersi kurczaka z makaronem ;-)

AgusiaGda proszę podaj przepis na ten krem brokułowo-szparagowy ,brzmi smacznie ;-)

zapomniałam :]

właśnie powstaje krem brokułowo-szparagowy :]

jeszcze gdzieś dzisiaj musimy upchnąć w menu szparagi ;) gotowane, z masłem :] (wczoraj kupiłam pęczek oliwkowych, końcówki idą do zupy)

w końcu zrobiłam kartoflankę ;) z tego przepisu: http://daylicooking.blogspot.com/2013/02/kartoflanka-na-wedzonce-czyli-smaki-z.html
pyszna była :)))

nie miałam namoczonej fasoli ani grochu - więc te opcje odpadały ;)

wczoraj moja Mama zrobiła pyszne gołąbki :] więc dzisiaj i jutro obiad mamy (reszta do zamrożenia)

na niedzielę pewnie zgodnie z planem - obiad w wersji wegetariańskiej i mięsnej ;)

_______

wieczorem zrobiłam śledzie pod pierzynką :] tak coś mam ciśnienie na buraki :]

Bitki wołowe, kopytka, sałata ze śmietaną:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ziemniaczana

ja kupilam wczoraj swieze krewety tiger wiec beda smazone na maselku z czosnkiem i chilli podawane na rucoli

fasolówka, grochówka, soczewicówka

żurek:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...