Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)

stary wątek http://forum.trojmiasto.pl/co-dzis-na-obiad-cz-22-wiosenna-t458943,1,310.html

Zapraszam do nowego wątku :)

_______

To rzućcie pomysłem na zupę ;) na wywarze z wędzonego boczku :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)

Ola - zapraszam :] wciąż żyję nadzieją, że jednak będzie LATO(!) ;) i spędzimy je w Jasieniu ;P bez tego ciągłego kręcenia się między domem, a działką ;)

u nas dzisiaj kapuśniak z kiszonej kapusty :]

i właśnie idę zagnieść ciasto na pizzę :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

o jest http://forum.trojmiasto.pl/Ryba-z-grilla-prosze-o-przepisy-t389489,1,160.html

Tez jestem ciekawa ,ale z tego co wyczytałam wyżej gdzieś na forum jest .

ma ktosprzepis na pstraga w kapuscie?

dzisiaj dalszy ciąg krupniku i od mamy botwinka mniam ,mniam ;-) a jutro kurczak po żydowsku,bo nęcicie dziewczynki nim oj nęcicie ;-)

Jabłka to dzieci będą piekły,a ziemniaki obowiązkowo,mimo że jest tyle pyszności to te kartofle smakują najbardziej!!! Każdy ma buzię usmoloną,hehe.

Aga jak Cię czytam co w kuchni wyczyniasz to bądź pewna,że jak tylko będę w Gd to się wproszę na obiad,kupię jako wkupne jakiś dobry likier,bo wiem że lubisz:)

Oczywiście też zapraszam jak będziesz w okolicach,no chyba że będzie ?Wam się chciało odwiedzić moja wieś więc wtedy zrobię sałatkę z rukolą.

Przepis podam później,lecę Niko położyć.

"A NIE MÓWIŁAM..." ;) hehehe :D może wydawać się dziwne to połączenie cynamonu, czosnku i mięsa ;) a jednak wychodzi pychotka :]
cieszę się, że Wam smakowało :))))

AgusiaGda zrobiłam dziś indyka (bo kurczaka nie miałam) po żydowsku z frytkami i wyszedł wyśmienity! Dziękuję za przepis, zapisałam go już w swoim zeszycie z ulubionymi przepisami :) Na pewno zagości częściej na moim stole, jest pyszny!

Ola - no ponoć z pogodą w najbliższych dniach będzie lipa :/

pstrąg w liściach kapusty - moje odkrycie sprzed chyba 3 lat ;) Gabryś nie miał jeszcze roku, a wcinał taką rybkę aż Mu się uszy trzęsły ;)

jakie robisz pieczarki? czym faszerowane? miesiąc temu robiłam 3 rodzaje na jednej tacce ;) fajnie wyglądały w 3 kolorach ;) najbardziej mi smakowały (nowy przepis) z pietruszką i czosnkiem :)

podaj przepis na sałatkę z rukolą :)))

no i jak będziecie robić ognisko - to obowiązkowe pieczenie jabłek na patykach ;) i ziemniaków w popiele ;) (tego smaku nie da się odtworzyć w innych warunkach)

ostatnio koleżanka przywiozła na grilla szaszłyki - pierś z kurczaka, boczek, czarne oliwki, czerwona cebula papryka(czerwona i żółta) - pierwszy raz w życiu smakowały mi oliwki ;)

Dziś kurczak w białym sosie z odrobiną koperku,plus kurczak pieczony,puree i czerwona kapusta zasmażana.

Jutro to samo,tyle mięsa zrobiłam,a w czwartek grill.Już ustaliłam menu.
Pstrągi w liściach kapusty,przepis z tego forum,pieczone ziemniaki z sosem tzatzyki,karkówka w marynacie słodko-ostrej,faszerowane pieczarki,szaszłyki z piersia i ananasem,kaszanki i przede wszystkim kiełbasa złota(najlepsza) z ogniska.Do tego z 3 sałatki zrobię,na pewno z rukolą i chińską,bo znajomi uwielbiają...i pyszne drinki,Finlandia żurawinowa już się mrozi,do tego zmiksowane truskawki,pokruszony lód,spora dawka finlandi i listek mięty,wszystko zmieszane.Mama zamiar upić dziewczyny,bo faceci to pewnie browar będą żłopać.Oby pogoda była:)

u nas kotlety mielone z marchewką +ziemniaki z koperkie+mizeria

Dla dzieciaków kotleciki z łososia

o agusia przypomnialas mi zeby do listy zakupow obowiazkowych w polsce dopisac mleko skondensowane:)

w końcu wczoraj w domu zamiast surówki była marchewka z groszkiem :]
____

ugotowałam więcej ziemniaków z myślą, że dzisiaj zrobię kluski śląskie :] tak mnie na nie wzięło, że nawet chciałam kupić po drodze :P ale nie było :/
więc dzisiaj kluski śląskie, zasmażane buraczki i mięsko z sosikiem :]

jakaś zupa też powstanie - może pomidorowa? jarzynowa z makaronem? (wczoraj obrałam wszystkie ziemniaki, a nie lubię chodzić do piwnicy ;) muszę poczekać aż Mąż będzie i przyniesie)

jutro będzie ciąg dalszy tej zupy ;) + domowa pizza bolońska :]

_________

na czwartek planowane pałki z kurczaka - jeszcze nie wiem czy duszone w Zepterze(z cebulką, czosnkiem i majerankiem), czy upieczone (może miodem i czosnkiem?) :P kupiłam też białą kapustę na "chińską" surówkę :]

_______

dzisiaj lub jutro powstanie też ciasto http://pychaciasta.bloog.pl/id,334271340,title,Banoffee-pie,index.html tylko muszę upiec ciastka ;P http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasteczka-bez-nadzienia/451-przepis-na-ciasteczka-digestive (wszystkie składniki w domu, czekam na natchnienie)

krupnik na piersi kurczaka z natka pietruszki ;-)

my zawsze jemy ten makaron na goraco ;)

zjadlabym takiego pysznego hamburgera ;)

my poki co po kanapkach(jestemy na dzialce), obiad zawioze do domu ;) pulpeciki w sosie jarzynowo-koperkowym, ziemniaczki, surowka z czerwonej kapusty. mialam tu ugotowac ziemniaki i podgrzac miesko ale tak sie chmurzylo, ze nie wiedzielismy czy nie bedziemy sie zaraz zwijac przed deszczem ;) a teraz slonce swieci ;)

i ten makaron na zimno sie je? czy odgrzewany raczej?
tutaj jedza jajecznice na zimno na sniadanie na kanapkach, jakos mnie to odrzuca, dla mnie jajecznica musi byc ciepła, lekko ścięta, na maśle:) i bez makaronu;)))

jadłam dziś pysznego hamburgera na lunch, chyba jutro w domu też zrobię - tutaj można kupić pyszną mieloną wołowinę na hamburgery, w ogóle tutaj łatwiej kupić mieloną wołowinę niż wieprzowinę:)

a dziś będzie makaron z pesto, przypomniałam sobie, że kupiłam w sobotę kilka doniczek ziół, w tym bazylię, więc zrobię szybko pesto.

ja Mezowi do pracy czasem robilam taki makaron ;) jak nie mialam nic innego gotowego :)
ugotowac makaron (moze byc nawet z dnia poprzedniego jak zostal z obiadu). w misce roztrzepac jajka(ilosc wg uznania, na duza meska porcje dawalam 2), dodac ulubione przyprawy, w to wrzucic makaron, wymieszac dobrze. Smazyc na patelni (mieszajac)az jajka sie zetna i zrobi sie taka skorupka na makaronie.
mozna polac keczupem. mozna posypac pokruszonym twarogiem. mozna dodac podsmazona cebulke i kielbaske/boczek

Koza ,ja musiałam poszukać przepis w necie bo zielona w tym jestem a niby takie proste ale znalazłam taki ,jak przyjdzie ze szkoły i dalej będzie to chciał to mu zrobię.

http://agattek.blox.pl/2012/10/Makaron-z-jajkiem.html

makaron z jajkiem? z jajecznica? czy jak?

Moje starsze dziecko zażyczyło sobie dzisiaj makaron z jajkiem bo jadł u kolegi i stwierdził że pycha ,nie wiem nie robiłam nidy i nie jadłam ale chyba proste w obsłudze ,a w ogóle to robię żeberka duszone.

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??