Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Chyba już czas na nowy wątek :]

Zatem zapraszam do wątku wakacyjnego :)))

poprzednia część http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-23-wiosenno-letnia-t469488,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Moja Mama jak robi faszerowaną paprykę w domu, to dusi w Zepterze lub szybkowarze.
Na działce robiłam w halogenie, bo mamy tu malutki szybkowar i max 3 papryki by weszły(a nam wyszło 5). Jak dla mnie ta wersja smaczniejsza, bo papryka była nie rozgotowana, nie za miękka. Taka lekko miękka ale jeszcze trochę chrupiąca ;) i łatwo mogłam zdjąć skórkę z Gabrysiowej papryki :)

Zawinęłam każdą paprykę w folię aluminiową i piekłam ok 30minut, później odwinęłam i piekłam jeszcze ok 10minut :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Paprykę nadziewam mielonym i pieczarkami i zapiekam aż papryka będzie miękka ,pychota jutro zrobię .

Dzisiaj z lenistwa kupiłam pierogi ,gotowe ,garmażeryjne wzięłam po 4 z mięsem ,kapustą i ruskie i ruskie pyszne ,z kapuchą kwaśne a mięsne to mięso zbite w kulkę nie zbyt dobre ,kupowałam na Chełmie w na ryneczku .

Kasia czy w tym garmażu na Chełmie można na sztuki kupować pierogi ,bo gdzie nie gdzie sprzedają na tackach zapakowane i nie można na sztuki a chciałabym kupić na spróbowanie .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziś pomidorowa

Jak faszerujecie te papryki np mięchem to co puzniej robicie z nimi,zapiekacie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja faszerowałam kiedyś mięsem z makaronem. Coś a`la sos boloński z małym lekko podgotowanym drobnym makaronikiem. Fajnie wyszło, bo nadzienie nie było takie zbite.

Czym faszerowałaś papryki?
Moja Mama zawsze robi z farszem jak na gołąbki(mięso mielone, ugotowany ryż i duuuużo koperku).
Mam ochotę spróbować czegoś innego - znalazłam fajne przepisy z kaszami :) jutro może zrobię z kuskusem, cukinią, cebulą i pomidorami :) bo akurat mam wszystkie składniki :)

Ja wczoraj pół dnia robiłam papryki faszerowane ale za to mam obiad na 3 dni:-)

Dzieki Dziewczyny za namiary :) w zaleznosci gdzie bede szybciej(Morena czy Chelm)- kupie na probe ;) juz dawno nie jadlam koldunow...
Pamietam jak dzis, ze pierwszy raz te z Kirkora jadlysmy z Mama jak bylysmy w goscinie u Mamy naszej Forumki - Ojjki ;) i pozniej kupowalysmy albo na Kartuskiej albo na Slowackiego ;) zawsze wiecej i siup do zamrazarki :)

--------
Dzisiaj upieklam bioderka kurze w ho ;) na dwa dni :) do tego fasolka fioletowa :) z przepisu Miśkaaa z watku o fasolce ;) ziemniaczki z maselkiem i pietruszka i surowka z bialej kapusty (z koperkiem, cebula, marchewka i ogorkiem)

http://www.cateringzonia.pl/cennik/dania-maczne

Agusia, świetny garmaż jest Na Chełmie " U Zoni". Nie wiem czy mają kołduny, ale pierogi pierwsza klasa:)

Agusia kupuje na Morenie w Kupcu mój ślubny jest dosyć wybredny co do jedzenia jemu akurat smakują i to bardzo zawsze się cieszy jak jest zupa z kołdunami ;-))) sama jeszcze nigdy nie robiłam kołdunów ;-)))

Meggi - kupujesz czy sama robisz kołduny? Jeśli gotowce i do tego pyszne - to pochwal się gdzie takie kupujesz ;)
Ja kiedyś kupowałam w Kirkorze ale jak zlikwidowali sklep na Kartuskiej + po przebudowaniu Słowackiego - już mi nie po drodze... A były pyszne.

U nas dzisiaj ziemniaczki z masłem i zieloną pietruszką, własna fasolka polana bułeczką i czerwone papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i koperkiem(jak na gołąbki) z ho :)

zmiana planów i dzisiaj jest zupa buraczkowa z kołdunami litewskimi

na jutro zrobię chyba zupę krem rybny zobaczę czy mi się będzie chciało;-))

ziemniaki i klopsy z piersi kurczaka w sosie bolońskim +dla mnie kasza gryczana ;-))

Dzisiaj byłam na zakupach w Auchanie. Zgodnie z zamówieniem Młodego - na obiad "gumowa ryba" ;) (w którejś części Myszki Miki były gumowe ryby i tak u nas zostało)
Także dziś mamy smażone filety śledziowe, ziemniaczki z zieleniną i surówka z kiszonej kapusty (z jabłkiem, cebulą, marchewką).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiola, miło mi:-) Faktycznie, takie krążki się bardzo ładnie prezentują - już zawsze takie będę robić (wcześniej kroiłam cukinię wzdłuż)

Pogoda pomieszała nam szyki... Kolejny dzień w domu.
Obiad w azjatyckim stylu - skrzydełka w coli i ryż jaśminowy z warzywami. :)

Bez szału kotlet z piersi kurczaka ,ziemniaki ,fasolka żółta bułką tartą ,marchewka gotowana z masłem .

No i robię deser kruche ciasto ,morelami ,śliwkami i jeżynami ,nie wiem jak to będzie smakować ,ale musiałam zrobić coś z owocami szkoda by zgniły.

Jutro zrobię cukinie kupiłam już ładną ,dużą zrobią ją z przepisu Emilii tak mi się podoba szczególnie ta z czerwonymi dodatkami .

Wczoraj wieczorem zrobiłam chińskie z cukinią,wyszło bardzo dobre.

nie miałam innego mięsa tylko karkówkę,wiec pokroiłam w paki,dałam sos sojowy,przyprawy,zamarynowałam i na patelnię,do tego sukinia ze skórką w paki,szatkowana kapusta,marchew i reszta warzyw i sos słodko-kwaśmy,podsmażony ryż z warzywami.

a tej cukini to mam jeszcze z 20 ogromnych sztuk!!! i zero pomysłów...

Jutro nic nie robię,idziemy na urodzinki,w sobotę Niko idzie do cioci na noc ,a my wybywamy do Tczewa do znajomych więc tam pewnie jakaś knajpa,mam luz od gotowania.
Wracamy w niedzielę wiec po południu jak syna odbierzemy to planuję kurczaka z kapusta zasmażaną i puree.

domowe frytki, kotlety mielone (łopatka, soja, marchewka, pietruszka, cebulka i koperek) i zasmażane buraczki :]
na kolację cukinia na krótko ;) tym razem z Zeptera ;)

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...