Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Chyba już czas na nowy wątek :]

Zatem zapraszam do wątku wakacyjnego :)))

poprzednia część http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-23-wiosenno-letnia-t469488,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

jogurt, 2 całe jajka, ser żółty. Później miksuje tylko dla połączenia całości. Jogurt lepiej jak jest rzadszy wtedy lepiej wchodzi we wszystkie warstwy (wchłania się:)
Zawsze robię tak, że sól jest głównie w tym sosie a nie w składnikach zapiekanki. Tak było w pierwotnym przepisie.

inka całe jajca wrzucasz? miksujesz je najpierw?

Dziewczyny co do tarty to mi bardzo smakowała tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi:)
Niepamiętam jak robiłam tartę ale wiem, że znalazłam w necie przepis na taką trochę razową i nie było tam tyle masła:)
na ciescie układam plasterki cukinii na to kozi ser pokruszony i tymianek(teraz najlepiej świeży)zalewam to sosem. To sos który służy mi do prawie każdej zapiekanki i jest chudy i bardzo wiąże zapiekanki i tarty. A więc: duży kubek jogurtu nat, 2 jajka, ser żółty tarty bądź mozzarella, sól, pieprz. na wierzch posypać orzechami włoskimi. Do piekarnika.
przepycha:)))

Emilia - dzięki ;)

A. - normalnie wlac ;) to nie bita śmietana tylko beszamel ;) można zrobić go z innego przepisu ;)
nam (z pominięciem Młodego) smakowala, robiłam chyba trzy razy

muszę w końcu tą tartę zrobić..tym bardziej, że na jarmarku w zeszłym roku kupiłam piękną formę do tarty z Bolesławca:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miłego działkowego:-))

Agusia i jak dobra ta tarta z Twojego przepisu? Warto ją zrobić? A tą śmietankę kremówkę to trzeba najpierw ubić i wtedy dodajemy czy tak po prostu wlewamy?

ja robiłam tą tartę http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html w wersji z wędzonym i gotowanym łososiem :]

u nas dzisiaj chętni dokańczają zupę pomidorową ;)

my z Mamą zjadłyśmy fasolkę szparagową z bułką tartą :]

obiecałam Dziecku pizzę - zaraz idę zagnieść ciasto :) będzie z szynką, kukurydzą, bananem i ananasem ;)

_______

jedziemy na 2 dni na działkę, oba dni pod znakiem Gości ;) w planie dania z HO ;) jutro - kiełbaska luksusowa i biała ;) surówka z pekinki z kukurydzą i szczypiorkiem, młode ziemniaczki z zieleniną ;)

na deser chlebowe brownie :) (duża blacha na 2 dni)

pojutrze kiełbaska, kotlety mielone z soi i warzyw(cebula, pieczarki, cukinia, seler, koperek), ziemniaczki i jakaś surówka :)

Emilia robiłam ciasto z tego przepisu , bardzo prosty http://kuchenneatelier.blogspot.com/2013/06/tarta-z-kurczakiem-i-warzywami.html

Wiolu, jak zrobiłaś ciasto?

U mnie dorsz w panierce, plus ziemniaki z koperkiem i surówka z młodej kiszonej kapusty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ja właśnie zrobiłam ,farsz nawet dobry robiłam z kurczakiem ,papryką i cukinią ale ciasto niezbyt dobre mi wyszło mało wyraźnie ,po za tym zrobiłam z maki razowej może na jasnej inaczej by smakowało ,ale domownicy jedzą nic nie narzekają ,wyjścia nie mają

ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty ale też się przymierzam już od dawna:-) Nie za bardzo chciałabym ją robić na cieście francuskim bo to tłuste, mi się ten przepis spodobał: http://www.gotujmy.pl/tarta-ziemniaczana-szpinakowo-lososiowa,przepisy,181448.html

Dzisiaj chciałabym zrobić na obiad tarte z kurczakiem i warzywami ,może będzie dobre ,znalazłam przepis w necie ,a może macie swoje sprawdzone przepisy na tarty ale nie słodko .

Chińszczyzna: na patelni podsmażam młodą kapustę czerwoną poszatkowaną z cebulą, pokrojone w słupki marchewki i kalarepę, sos sojowy, sos chilli, kurczak, makaron chiński.

fajny wątek ;-))
no więc dzisiaj była zupa kalafiorowo-koperkowa z młodą włoszczyzną i ziemniakami młodymi ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??