Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Chyba już czas na nowy wątek :]

Zatem zapraszam do wątku wakacyjnego :)))

poprzednia część http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-23-wiosenno-letnia-t469488,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

gołabki

A u nas dzisiaj placki ziemniaczane i maślanka :))) do placków co kto chce :)
Wczoraj zjedliśmy pieczone ziemniaczki z ho :) i kotlety ryżowo-marchewkowe + Gabrysiową surówkę z pekinki :) Na nd Kumpela się zapowiedziała z nadzieją na domowe hot-dogi :)

Sałatka jest bardzo prosta. Sałata lodowa bardzo drobno pocięta,kukurydza,czerwona cebula,ogórek konserwowy,jajko na twardo pokrojone bądź pokruszone no i oczywiście wędzona makrela,czyli kawałki bez ości. Do tego sos,jogurt zmieszany z majonezem,do tego wyciskam żabek czosnku,dodaję curry,mieszkam i polewam tym sos. I pieczywko czosnkowe .

U nas dziś piersi z kurczaka,ziemniaki i surówka,bo Niko ma wolne w przedszkolu.Jutro grill i wszystkie pyszności,znowu goście. Chyba mam już dosyć,co weekend ktos wpada i zero czasu dla siebie,oby lato się już skończyło,hehehe.

czekoladachilli mogłabym prosić przepis na sałatkę z makreli?? Uwielbiam makrelę, ale oprócz pasty z niej z ogórkiem kiszonym i jajkiem, to nie bardzo wiem co jeszcze można z nią zrobić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki Jola za radę - sprawdziłam dzisiaj na stacji benzynowej koło działek co i jak z butlą ;)

Ola - tu dałam dwa przepisy na pasty z makreli :) http://forum.trojmiasto.pl/Potrzebny-przepis-na-pasztet-i-paste-dla-15-miesieczniaka-co-dajecie-na-kolacje-t304857,1,160.html :) gdybym była w domu, to jeszcze fotkę byś dostała ;) zestaw przepisów na te pasty + paprykarz wystawiałam na aukcjach dla WOŚP ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Oszczedzamy-t429292,1,160.html a tutaj link do paprykarzu i inne przepisy na pasty z makreli, które zebrałam ale jeszcze nie przerobiłam ;)

Pastę z makreli robię tak:
5-6 ogórków kiszonych w kosteczkę
4-5 jajek na twardo w kosteczkę
1 cebula w kosteczkę
puszka groszku
majonez, sól i pieprz
Ochoty mi narobiłaś, chyba dziś zrobię taką pastę:-)

Ostatnio mało gotuję,raczej coś wieczorem na kolację.
Wczoraj zrobiłam salatkę z wędzoną makrelą,były też kabaczki w cieście.

Dziś botwinka z jajem do tego puree z boczkiem i cebulką.

Jutro planuję piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami,ziemniaki i jakaś surówka.

a macie jakiś przepis na pastę z wędzonej makreli?została mi jeszcze jedna.

Witajcie ,ja z całkiem innym tematem.
Agusia o butle możesz pytać na Chrobrego .
Jest tam stacja benzynowa ,to jest jak wjeżdżasz
do Centrum Chrobrego na Zaspie.

Ja dziś jadłam kopytka . Zaproszone ,więc w miłym towarzystwie.
Za maliny płaciłam ostatnio 3zł za małe opakowanie.
Co do ryb to koza ma fajnie.

P.S Gulasz już nie długo będę jadła w Budapeszcie

Asiunia - my też niestety ze względów finansowych ryby jadamy co jakiś czas... Jeszcze jak jesteśmy w domu to częściej kupuję wędzoną makrelę i robię pastę do chleba albo paprykarz :) na działce mi się nie chce...
Do tego od mojej przygody z nicieniami w dorszu... Trochę tak jakby nam lęk/obrzydzenie ;)

Koza - wiem jak u Was jest z rybami ;) Kolega tam mieszkający opowiadał ;) szkoda, że u nas tak nie ma ;)

Dzisiaj od południa stoję przy garach ;) z przerwą 30min na uśpienie Dziecia.
Mam już smak na zupę(reszta na działce), gotowy gulasz wieprzowo-jarzynowy ;) gotowe zasmażane buraczki :) ciasto na kluski śląskie, zaraz będę lepić, a Młody porobi dziurki ;)
i część masy na kotlety ryżowo-marchewkowe :)
------

Gulasz i kluski na dziś(+dzisiaj buraczki) i do zabrania na działkę, kotlety na działkę :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

tutaj ryby same wskakuja na wedke;) dorsze, makrele, okonie morskie, czerniaki (albo czarniaki nie znam sie;), wystarczy wedka i przynety:)
ja czasem kupuje tylko lososia:) ale akurat losos kosztuje tyle w Norwegii co mieso swieze...podobnie jak krewetki:)

Aga, makrela świeża jest tak samo pyszna jak wędzona. ma taką sama konsystencję mięcha, tylko, że nie jest uwędzona, tylko np. upieczona. ja bardzo lubię, choć rzadko kupuję (moja mea culpa :D) bo za drogo wychodzi częste spożywanie ryb....chociaż wiem,że powinno się jeść rybska jak najczęściej.

dzisiaj zupka z cukinii z makaronem ;-)

Koza daj znać jak te makrele ;) też znam tylko wersję wędzoną ;) a już kilka razy zastanawiałam się nad zakupem świeżej/surowej ;) ale nie wiem czy jest dobra ;)

moi chlopcy przyniesli wczoraj 6 zlowionych przez siebie makreli, pierwszy raz widzialam je przed surowe, a nie wedzone:) wiec dzis na obiad pieczone ryby, zawine je w folie tylko z koperkiem i cytryna w srodku, do tego ziemniaki i kalafior

Meggi - butlę mam taką zwykłą :) gdzieś kiedyś przy wymianie podmienili nam tą 3kg na mniejszą, taką
http://allegro.pl/butla-gazowa-turystyczna-2-kg-stan-b-dobry-i3456852089.html
jakoś nie zwróciliśmy na to uwagi ;) może przy okazji ktoś wie - czy przy wymianie butli można z dopłatą wziąć większą? Czy musimy gdzieś zdobyć większą na wymianę?

a na tym kuchenka dwupalnikowa :) http://allegro.pl/kuchenka-gazowa-2-palniki-asia-mala-na-butle-i3435705532.html kupiliśmy ją chyba dwa lata temu w Auchanie :) (od zawsze mamy ten rodzaj kuchenek, z jednym lub dwoma palnikami)

Aga mam pytanko masz tą butlę jedno czy dwu palnikową jak dwu to zdradz tajemnice gdzie taką można kupić????

u nas maliny drogie niestety ;-(( ja tak jak wcześniej pisałam robię ciasto jogurtowe,ciekawe co z tego wyjdzie ;-)) nie przejmuj się to pewnie jakieś trolle co to gotować nie umieją ;-) i zazdroszczą !!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

zrobilam ciasto z malinami, wyszlo jeszcze lepsze niz to z jagodami, ale chyba ktos mi zazdrosci obiadow ze minusy zbieram:)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W piątek była mała zmiana - kończy nam się gaz w butli turystycznej, więc zamiast gotowanych ziemniaczków były pieczone(z tymiankiem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi) w halogenie :) i surówka z białej kapusty z marchewką, koperkiem i ogórkiem :) kotlety schabowe bez zmian ;)

Wczoraj kasza gryczana z warzywami, skwarkami z wędzonego boczku i cebulką + sałatka z działkowych, kolorowych pomidorów z cebulką :)

Dzisiaj pomidorówka zawekowana kilka dni temu ;) + pieczywo czosnkowe :)
Tak mnie "woła" nasza fasolka - szczególnie ta fioletowa ;) ale rano byłam odebrać Męża z autobusu i zrobić zakupy w Biedronce i zapomniałam kupić bułkę tartą... :/

Jutro jedziemy do domu, we wtorek logopeda, pranie, gotowanie ;) mam w planach zrobić na kolejne dni - kluski śląskie i jakiś gulasz, kotlety ryżowo-marchewkowe i może botwinkę? Żeby tylko odgrzewać na działce ;)

dzisiaj na obiad ziemniaki pałki z ,,halogena,, i jakaś surówka ale nie wiem jeszcze jaka może kalafior lub jakaś na ostro zobaczę co mnie natchnie w sklepie ;-)) potem zrobię ciasto jogurtowe ;-)))

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...