Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Chyba już czas na nowy wątek :]

Zatem zapraszam do wątku wakacyjnego :)))

poprzednia część http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-23-wiosenno-letnia-t469488,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

u nas dzisiaj pomidorowa z zacierkami ;-))

Nikt nie gotuje?
Plany się nie zmieniły,dziś żeberka.Wczoraj jeszcze B zrobił ogórkową ze swoich kiszonych ogórków,ogórki z naszego ogródka.

Mój dzisiejszy obiad kabanosy ze dębowej spiżarni i ser camembert i cola..może wieczorem wymodzę jakąś sałatkę.

W sobotę najpierw festyn rodzinny-charytatywny,zbieralismy pieniązki na leczenie dla naszego małego sąsiada,chłopiec ma mukowiscydoze.
Udostępnilismy quada i były przejażdzki,cały dzien woziłam dzieciaki,mojego syna praca została zlicytowana za 150zł,naprawdę się udało zorganizować fajną imprezę,było ognisko kiełbaski,chleb ze smalcem,dla wszystkich dzieci lody i śłodycze,konkursy,występy gwiazd i pokazy służb specjalnych,pogoda i towarzystwo dopisało,udało się zebrać nie małą kwotę.

Poznym wieczorem grill i to co zwykle,karkówa,piersi sałatki,kaszanka itd.Mialam kilkoro znajomych na noc.
W niedzielę cały dzień nad jeziorem wiec jakieś przekąski,bułki itd.

A jutro mam w planach pieczone żeberka w sosie i czerwoną zasmażaną kapustę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W sobotę jedliśmy zupę z działkowych owoców (ziiiimną) z makaronem :)
a wieczorem kiełbaski z HO z chlebkiem i surówkę z ogórków, kolorowych pomidorów, cebuli, jabłek, papryki, ze śmietaną :) (bo mojej Mamie się przesoliła i przepieprzyła)

Wczoraj rano pojechaliśmy z Młodym do domu, gdzie wiatr w lodówce hula ;) sklepy były jeszcze pozamykane :) a później nie miałam siły iść specjalnie do sklepu. Na obiad były domowe frytki z sosen keczupowo-majonezowym ;) (bo wzięłam kilka ziemniaków z działki)
Druga część Rodziny, która została na działce zjadła jakąś zupę ;) (Mama coś ugotowała)

dzisiaj będzie zupa (może krupnik? Albo botwinka) - właśnie gotuję smak i mięso z kurczaka na galaretkę :). Chłopaki dzisiaj wyjechali na wieś na 4 dni :)))) więc my odpoczywamy od "ogonów" ;)

U mnie wczoraj grillowanie po taniości - szaszłyki z kiełbasy z cebulą i szaszłyki z ziemniaków.
Dziś mam ochotę na gulasz wołowy, widziałam wczoraj w gazetce biedronkowej wołowinę na gulasz ale w sklepie nie mogłam znaleźć. Wykupione już?

a co tu taka cisza,nikt obiadów nie gotuje czy jak? piątek młode pyrki z bigosem z białej kapustki młodej,mąż robił,sobota bitki ze schabu w sosie chrzanowo-czosnkowo-musztardowo-koperkowym młode pyrki, niedziela kotlety z cycków ziemniaczki i bigos bo jeszcze zostało a na jutro ziemniaki fasolka szparagowa plus pewnie jakieś mięsko ;-))

Właśnie zjedliśmy obiad :) jednak smażone filety śledziowe, ziemniaczki z koperkiem i surówkę z kiszonej kapusty (z jabłkiem, marchewką, czerwoną cebulką i szczypiorem)

Rano Mąż upiekł drożdżówkę z owocami - poziomkami, czerwoną porzeczką, agrestem i borówkami amerykańskimi - i kruszonką :) pychotka ;)))) (oczywiście owoce własne, rwane tuż przed pieczeniem)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wolę kupować paczkowaną kiełbasę - wtedy spokojnie mogę przeczytać z czego jest zrobiona. Też kupuję bez MOM i z minimum 80% mięsa :)

U nas dzisiaj była zupa ze świeżego, własnego ogórka ;)
zaraz nastawię ziemniaczki do upieczenia w halogenie (z tymiankiem, rozmarynem) i podgrzeję upieczone bioderka. Do tego swojskie pomidory z zieleniną i może zrobię surówkę z cukinii i cebuli (dziś wynalazłam przepis).

Nie wiem co jutro-Mąż dziś wspominał o plackach "ziemniaczanych"(czyli u nas z dodatkiem kolorowych warzyw i jabłka), ja chciałam kupić filety śledziowe i usmażyć. Nie wiem która opcja wygra.

Najważniejsze to sprawdzić skład kiełbasy. Odkąd to robimy, nie trafiliśmy jeszcze na niedobrą. Z daleka od MOM i musi mieć powyżej 80% mięsa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja kupuję złotą z drobiu pyszna i chuda polecam

Dziewczyny !!!!!!

Mam pytanko,jaką kupujecie kiełbasę na grilla lub ognisko??? Byłam z mężem na wczasach na Kaszubach,i kiełbasa którą tam jedliśmy była wręcz OHYDNA,na ognisku jak ja piekliśmy to aż piana z niej wypływała nazywała się grillowa ,a na grilla mieliśmy ,,złocistą,, ta za to była słona ;-p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgodnie z planem ;) rano w domu upiekłyśmy kurczaka i bokserów ;)
na dzisiejszą obiado-kolację zjedliśmy kurczaka, ziemniaczki z koperkiem i mizerię że swojego ogórka ;)

na jutro bioderka :)

Jasne :)))
gotujesz smak na zupę, dodajesz pokrojoną lub tartą włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą miękkie dodajesz obrane i pokrojone w kostkę świeże ogórki. Gotujesz jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na koniec zabielić śmietaną i dodać posiekany koperek.
Smacznego :)

-------------

My właśnie zjedliśmy korme z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem (zostało mi po pół puszki, bo wczoraj robiłam sałatkę z tuńczykiem) + naany czosnkowe :)
Gabryś zjadł dwa kotlety z piersi kurczaka z chlebkiem naan.

Agusia, ty chyba gotowałaś zupe ogórkową ze świeżych ogórków, mozesz podać przepis

zapomniałam :) wczoraj jeszcze była cukinia "na krótko" z masełkiem i koperkiem :)))

w sobotę - kotlety pt. "radosna twórczość" (mięso mielone z łopatki, granulat sojowy, marchew, seler, pietrucha, cebulka podsmażona, torebka kaszy jęczmiennej z warzywami, koperek i zielona pietruszka, jajka, bułka tarta, zioła prowansalskie, musztarda, sól, pieprz, majeranek - smażyłam wieczorem w piątek, to Gabryś zjadł na kolację 2 takie kotlety ;)) + ziemniaczki z zieleniną i surówka "śmieciowa" (pekinka, rzodkiewki, szczypiorek, pomidory, ogórek, papryka, sos Knorr koperkowo-ziołowy)

w niedzielę - ciąg dalszy kotletów, kiełbaski z HO, ziemniaczki z zieleniną i Gabrysiowa surówka z pekinki :]

_______-

dzisiaj w domu, nie wiem co zrobię, bo nic mi się nie chce :]
kupiłam piersi z kurczaka (jutro chyba zrobię kormę i naan, dla Gabrysia jakieś kotlety/nugetsy), całego kuraka i bioderka - dzisiaj przyprawię, jutro upiekę :] do zabrania na działkę na kolejne dni :]

u nas zupa krem z pomidorów i cukinii na ostro z mozzarellą tartą i bagietką czosnkowa

Leczo z kabaczków, cukinii, papryki, pomidorów, cebuli i kiełbaski. Podawane z ryżem:-)

wczoraj jajo sadzone z ziemniakami koperkiem i fasolką w bułce
Dziś botwinka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziś piątek więc u nas bezmięsnie

ziemniaki śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem konserwowym

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...