Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Chyba już czas na nowy wątek :]

Zatem zapraszam do wątku wakacyjnego :)))

poprzednia część http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-23-wiosenno-letnia-t469488,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 24 WAKACYJNA ;-)

Dzisiaj zupa cebulowa na kości wędzonej z młodą cebulką,włoszczyzną ,ziemniaczkami+kiełbasa francuska przesmażona na koniec dodaje serek topiony kremowy lub ze szczypiorkiem ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wczoraj klopsy ze słoika z Biedronki to dla teścia,mąż dostał młode pyrki i kotlety rybne kupne +surówka wieśniak a syn stołował się w kfc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wczoraj młode ziemniaczki z zieleniną i kapustka na krótko z kiełbasami, wędlinami. Młody nie jada kapusty, dostał podgrzana (w kapuście) parówkę.

Dzisiaj obiad u Koleżanki - ryż jaśminowy, pulpeciki w sosie pomidorowym, mizeria.

Na jutro Mąż chciał (!!!) w domu usmażyć naleśniki i przywieźć do nas, żeby zrobić z twarogiem. Na kolację będzie panini.

Kapustka-bigosik z kurkami kiełbachą i wieprzowiną

U mnie dzisiaj pomidorowa brak weny na gotowanie ;-P. Ogórki potaniały nastawiłam na małosolne sobie słój i zrobiłam dżemy z porzeczek(czarnej i czerwonej) z własnej działki ;-))

U nas dzisiaj zupa z fasolki szparagowej, młode ziemniaczki z zieleniną, jajka sadzone na wędzonym łososiu ze szczypiorkiem i świeżą czerwoną papryką i surówka z kalarepy ;) (właśnie szukam fajnego przepisu)

A na śniadanie pierwszy raz zrobiłam panini :)))

Wczoraj dojadaliśmy przedwczorajszy gulasz z ziemniakami i fasolką+ makaron z jagodami.DZiś chyba zrobie pierogi z jagodami

też muszę zrobić te kotlety z kalarepy i to chyba dziś bo tak o nich piszecie...a ja kalarepkę uwielbiam:-)

U nas dzisiaj pieczone pałki z kurczaka (przez noc w marynacie:olej, miód, czosnek, zioła prowansalskie, otarta skórka z cytryny, trochę jarzynki i czarnego pieprzu), młode ziemniaczki z koperkiem i pietruszką, dla dorosłych kotlety z kalarepy, dla Młodego "frytki" ;) mizeria ze swojego ogórka i własne pomidory w 2 kolorach że szczypiorkiem ;)

Młode ziemniaczki kiełbasa francuska smażona z cebulką młodą i mizeria do tego na słono ;-)

Ja właśnie zajadam gołąbki

u nas dzisiaj i jutro pyszne leczo, na działkowych kabaczkach i działkowej fasolce:)

czy "padaczki"??:))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

O rany... kapustę poszatkowac na cienkie paseczki :)

botwinka z własnej działki z koperkiem (też własny ) jutro też botwinka tak że wolne od gotowania mam ;-))) a na działce z sis i rodzicami grilla odpalimy sobie ;-))

pizza domowa

Do grilla uwielbiam starówkę z kapusty białej i ogórka. Jest fajnie orzezwiająca. Kapusta poszatkowana drobno,na cienkie padaczki, do tego ogórki bez gniazd nasiennych starte na grubych oczach. Sól,pieprz,majonez z jogurtem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ola - jakie robisz sałatki/surówki? (które Ci się przejadły)

U nas przedwczoraj tortille z gyrosem,salatą lodową pomidorem i ogórkiem,czerwoną cebulą plus sos majonezowy.

Wczoraj tradycyjnie mielone,ziemniaki i fasolka szparagowa z bułką tartą.

Dziś kartoflanka.Jutro fasolka po bretońsku i wieczorem goście i grill.
Karkówka,szaszłyki z ananasem,cebulą i piersią,kiełbasa z ogniska,pieczarki faszerowane.

Dajcie jakiś przepis na dobrą sałatkę do karkówki i szaszłyków,bo już mi się przejadły te co robię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to my już po obiedzie ;) w czasie krojenia kalarep Młody podrzucił mi pomysł -bo dałam Mu dwa paski do chrupania. Zapytał czy to takie inne frytki ;) i wpadłam na pomysł, żeby usmażyć dla Niego panierowane paski ;)nazwa brzmi "działkowe frytki" ;) w tej wersji zjadł w sumie trzy duże plastry kalarepy ;))) próbował kotletów ale nie, frytki lepsze ;) i zapowiedział, że następnym razem też mam Mu zrobić takie frytki ;)

Jako, że zostało mi roztrzepanego jajka - Mama zerwała cukinię i też zrobiłam takie panierowane plastry, posypane koperkiem. Młodemu też smakowały.

Kotlety z kalarepy też fajnie smakują posypane koperkiem ;)

Jutro dzień pod znakiem Gości(7-8 osób dorosłych i 6 dzieci, w tym 1 niemowlak). W planach działkowa botwinka, niemiecka sałatka kartoflana, sałatka "radosna twórczość" jak tydzień temu, pieczone kiełbaski i dwa kolory tzatziki ;) jak nas najdzie, to zrobimy jeszcze naany z grilla ;)

Sis ma upiec jakieś ciasto :)

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...