Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

dzisiaj były serdelki drobiowe z filetem z kurczaka w sosie pomidorowym +ziemniaczki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzis i jutro rosół:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dojedliśmy ogórkową a na kolacje zrobiłam pyszne naleśniki z farszem z mięska pierś kurczaka cebulka czosnek szpinak zapiekane w sosie majonezowo-jogurtowym z czosnkiem miammm

Gulasz wołowy dzisiaj i jutro może jeszcze zostanie. W piątek mam w domu 4 dzieci, więc muszę coś dobrego wyprodukować.

obiad według planu dnia była zupa ogórkowa ale zamiast tartych ogórków były krojone w plastry i też była smaczna

Cieszę się Aniu, że smakował:-)
Ja wczoraj zainspirowana przez Agusię wymodziłam kotlety z kalafiora - pieczone. Zjedliśmy z sosem kaparowym i chlebem z masłem bo już późno było i nie chciało mi się ziemniaków gotować.

Dzięki Agusia:)

Ania - przepis na "Gabrysiową surówkę" ;) podałam np. w wątku surówkowym ;) http://forum.trojmiasto.pl/Surowki-rozne-Surowka-z-bialej-kapusty-aby-byla-soczysta-t456199,1,310.html

dzisiaj obiad bez wymyślania spaghetti z sosem meksykańskim i dużo sera tartego mniam jutro chyba zrobię zupę ogórkową bo już za mną chodzi od paru dni

Agusia mogłabys podac ten przepis na tą osławioną Gabrysiową suróweczke z pekinki? Wiem że podawałas ją kilka razy ale szukam i nie mogę jej namierzyc...:)

Jak macie jakieś ciekawe przepisy na zupy lub potrawki z ciecierzycy lub soczewicy to ja bardzo proszę dla mojej córci wegetarianki:)
Emilko makaron z twojego przepisu przepyszny:) dziekuje:)

Ciecierzyca w puszce na pewno jest w auchan, cerfurze i piotrze i pawle:)

Mogą być dobre. Ja kupuję dość często i robię zupę-krem.

a to odnośnie ciecierzycy
Któraś z was jadła to cudo? Dobre to? Mam taki przepis :

PRZEPIS NA KOTLETY Z CIECIORKI -> jako posiłek lub dodatek do obiadu (polecam jako przekąskę do pracy)
Składniki:
375 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
5-6 łodyżek szczypiorku z cebulką, posiekanego w krążki
½ łyżeczki kuminu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 średniej wielkości marchew, starta na tarce
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek płatków owsianych
sól i pieprz
słodka papryka w proszku
2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)

Ciecierzycę przelewamy wodą i odcedzamy na sicie, rozgniatamy ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę ze szczypiorkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy kumin, imbir, marchewkę, czerwoną paprykę (opcjonalnie). Mieszamy i smażymy przez około 4-5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do cieciorki dodajemy składniki z patelni, zioła, sok z cytryny i płatki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mieszamy dokładnie całość. Formujemy burgery; najpierw lepimy kulkę, mocno ją ugniatamy, a następnie spłaszczamy dłonią. Kotleciki układamy na posmarowanej oliwą macie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 10 minut z jednej strony, następnie bardzo delikatnie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 7-10 minut.
Kompozycję przypraw można modyfikować.

Czekoladko-chilli - piersi chętnie wypróbuję, tylko napisz proszę dokładny opis. Ja tylko raz robiłam piersi nadziewane - szpinakiem i się nieźle namęczyłam bo z wierzchu mi się już przypalały a w środku były surowe i stwierdziłam, że już więcej nie będę się w to bawiła:-(

No Aga sałatka super,ta Gabrysiowa.My często robimy pekinkę jeszcze z czerwoną fasolą,kukurydzą,cebulą i natką pietruszki plus majonez i przyprawy.

Polecam Wam te piersi faszerowane ogórkiem,cebulką i koncentratem w panierce z paprykowymi chipsami.Robiłyśmy i w samej bułce tartej,mące i jajku i bułka pomieszana z chipsami. Ale do tego farszu dodałabym odrobinę soku z cytryny i cukru,albo koncentrat wymieszała ze słodkim ketchupem.

Dziś krokiety z mięskiem. Jutro nie wiem co. Może spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

kiedyś widziałam ciecierzycę w puszce w Leclercu :] (ale to było dawno, później nie patrzyłam)

tak mi się chce czegoś bezmięsnego ;) jutro będą kotlety ryżowo-marchewkowe i kalafiorowe :] do tego mizeria ;]

a w lidlu czy w biedrze nie widzialam....
podjadę do kauflanda....

Mamo B- u mnie w zasadzie w każdym sklepie jest, na pewno w Kauflandzie.
Udało nam się z pogodą i grillowaliśmy, zrobiłam pyszne szaszłyki z kiełbasy, kurczaka, cukinii, pomidorków, ziemniaków, papryki, cebuli, pieczarek i suszonej śliwki. Mąż zrobił karkówkę. Do tego był różowy sos:-)
Dziś domowe zapiekanki z pieczarkami.

a wiecie gdzie kupię ciecierzycę w puszce?

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...