Re: Co dziś na obiad cz. 25
a to odnośnie ciecierzycy
Któraś z was jadła to cudo? Dobre to? Mam taki przepis :
PRZEPIS NA KOTLETY Z CIECIORKI -> jako posiłek lub dodatek do obiadu (polecam jako przekąskę do pracy)
Składniki:
375 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
5-6 łodyżek szczypiorku z cebulką, posiekanego w krążki
½ łyżeczki kuminu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 średniej wielkości marchew, starta na tarce
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek płatków owsianych
sól i pieprz
słodka papryka w proszku
2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)
Ciecierzycę przelewamy wodą i odcedzamy na sicie, rozgniatamy ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę ze szczypiorkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy kumin, imbir, marchewkę, czerwoną paprykę (opcjonalnie). Mieszamy i smażymy przez około 4-5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do cieciorki dodajemy składniki z patelni, zioła, sok z cytryny i płatki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mieszamy dokładnie całość. Formujemy burgery; najpierw lepimy kulkę, mocno ją ugniatamy, a następnie spłaszczamy dłonią. Kotleciki układamy na posmarowanej oliwą macie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 10 minut z jednej strony, następnie bardzo delikatnie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 7-10 minut.
Kompozycję przypraw można modyfikować.
0
0