Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

olać minusy ha ha niech sobie stawiaja ja nawet na to nie zwracam uwagi szkoda nerwow dziewczyny ;-)) kto stawia minusy niech sie ujawni i najpierw pokaze co potrafi a potem ocenia innych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jutro upiekę te żeberka,tylko zastanawiam się o jaki sok ananasowy chodzi czy z puszki czy z kartonu,ale wybiorę z puszki. I w książce nie ma ile ma się to mięso potem marynować???? Będę improwizować.
Zrobię te żeberka na kolację,będzie bezpieczniej.

Na jutro w planach zupa z czerwonej kapusty.Wieczorem te żeberka.

a dla was plusy dziewczyny z super przepisy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeśli chodzi o minusy to chyba wszystko tu wolno skoro to forum. Tylko nie wiem czemu dawać (-) w wątku co "na obiad":/ I zgadzam się z Wami, że ktoś chyba tu zagląda nie pisząc i daje minusa bo sam by zjadł a się nie chce lub inne takie:))

U nas dziś domowe nagetsy z fasolką i sałatka z cieciorki i reszty z lodówy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

tez nie wiem, o co chodzi z tymi minusami. Może siedzi tu jakiś profesjonalny kucharz i wszystko zrobiłby lepiej od nas?:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

czekolada z minusami to też nie wiem o co niektórym chodzi, no ale cóż niektórych rzeczy nie zmienisz, pewnie jakies zazdrośnice albo nielubiące kogoś lub czegoś.

emilia robiłam tę tartę z pudełka i jak dla mnie bardzo dobra :)

koza golonki indycze są mniejsze niż świńskie, można je normalnie kupić w sklepie. Obsmażasz golonki na patelni, dodajesz cieplej wody aby zebrać sma, przyprawiasz przyprawami typu sól , pieprz i dusisz mięso. Jak trzeba możesz zagęścić sos, wychodzą pyszne golonki w sosie.

Ola - norma z tymi minusami ;) to pewnie zazdrośnice, które wodę na herbatę przypalają ;P albo może mięska nie jedzą? :)

mój Tata był z takich "geniuszy" kulinarnych ;) gotował jajka 20 minut i one ciągle były twarde... ;P a jak Mama wyjechała w delegację i miał sobie makaron do zupy ugotować - to tylko kolejne garnki podstawiał ;) bo tyle makaronu nasypał, ze mu z gara uciekał ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znowu się komuś moje gotowanie nie podoba.

Dziewczyny żeberka jutro,jutro też zupa z czerwonej kapusty skoro tak zachwalacie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba dopadła mnie już jesienna chandra ;-((( Zero życia we mnie ,nic mi się nie chce, do tego zimno w mieszkaniu ;-((( Dzisiaj z racji tego, że nic mi się nie chce, pomidorowa szybka zupa i każdy ją u mnie lubi;-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki dziewczyny, na pewno wypróbuję:-)

Agusia dziękuję za wyręczenie i podanie przepisu he he ja robiłam ją z jakas kiełbasą z cerfura ale tym razem zrobię ta z lidla a co ;-)

Dzisiaj mam na obiad kurczaka w cieście. Polecam Wam:)jest przepyszny:)przepis znalazlam na bestlunch
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Meggi - za mną też chodzi zupa z czerwonej kapusty ;) hehehe :) dzisiaj właśnie pół kapusty będzie do kurczaka, a jutro lub pojutrze z drugiej połówki zrobię zupę :] tylko muszę dokupić w Lidlu kiełbaskę :] (tak nam smakowała zupa z Kiełbasą Gospodarza czy jakoś tak - wędzono-pieczona, chuda, super doprawiona, na kanapki też pyszna)

Emilia - w kwietniu Meggi podrzuciła przepis na zupkę ;)

*** ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY WG MEGGI ***

"AgusiaGda tak troszkę się różni ,ponieważ dodajesz do niej cukier ,sok z połowy cytryny i ocet winny;-). Ja robię ją tak; gotuje wywar na ćwiartce kurczaka lub co wolisz ,dodaje kostkę rosołową drobiową ,liść laurowy ,ziele ang. sól,pieprz,magii, włoszczyznę w talarki i od razu dodaje poszatkowaną kapustkę czekam aż trochę się pogotuje wtedy dorzucam jabłko pokrojone w kostkę ;-) cebulkę kroje w piórka szkle na patelni ,kiełbasę w talarki tez przesmażam bach do gara, dodaję łyżkę stołową cukru,sok z połowy cytryny łyżkę octu a na sam koniec ziemniaki pokrojone w kostkę ;-). Niektórzy robią ją tylko z jabłkiem bez ziemniaków,ale ponieważ ja mam 3 facetów ;-P w domu to muszę robić bardziej sytą wersje ;-)"

robiłam z przepisu Meggi i tego http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2815 :) całkiem różne smaki :) ale ta Meggi bardziej nam smakowała ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hę?zupa z czerwonej kapusty?chyba już ten przepis był ale nabrałam ochoty!give it to me:-)
Moja zupka wyszła super-na jednym udku zrobiłam wywar, dodałam potem marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w kosteczkę. Suszone grzyby namoczyłam, potem pokroiłam drobniej razem z cebulą, podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do zupy razem z wodą z moczenia grzybów a na koniec dodałam śmietany 30%.

Będzie więc na jutro.

No ale mąż zupką się nie zadowolił ( i jednym udkiem), więc na kolację zrobiłam mega ucztę- czyham czasem w almie na przeceny i kupiłam przepyszną, prawdziwą szynkę włoską (byłam wiele razy we Włoszech i poważnie ta szynka smakuje jak ichnia:-). Pokroiłam ją na desce, dodałam oliwki nadziane migdałami ( z kauflandu-takie sobie), kawałki melona ( z biedry, kupiłam kawałeczek za 2 zł), kawałek pleśniaka (został mi z robienia felernej tarty).

Kupiłam też fix delecty na tartę :-) Jako totalna noga od ciast (nie lubię słodkiego) wypróbuję to ustrojstwo i zdam relacje:-)))

wczoraj zupa brukselkowa,dzisiaj spaghetti na ostro a jutro hmm brak planow moze pomidorowa a wogole chodzi juz za mna zupka z czerwonej kapustki ymmm ;-)

Ola daj znać jak te żeberka wyjdą ;)

u nas zmiany planów - w nd pozostała trójca zjadła pomidorówkę, ja dokończyłam sałatkę z wędzonym kurczakiem, makaronem z zupek chińskich, rukolą i innymi dodatkami ;)
jajek sadzonych nie robiliśmy, bo późno wróciliśmy z urodzin Koleżanki :)

Na wczoraj nie rozmroziłam schabu tylko kupiłam piersi z kurczaka, zrobiłam kotlety, do tego ziemniaczki, fasolka szparagowa z bułeczką i marchewka glazurowana.

Dziś zrobiłam wielki gar leczo. Później będą ziemniaczki, jajca sadzone, kalafior i mizeria :)

Na jutro i pojutrze kurczak pieczony. Jutro z ziemniaczkami i czerwoną kapustą - nie wiem czy surówką z jabłkiem i rodzynkami czy zasmażoną.
Pojutrze surówka z pekinki.

-------

Dzisiaj byliśmy na kawie i pysznych ciastach w Brzeźnie, przy plaży :) rewelacyjny sernik z mascarpone i pleśniak! Maleńki lokal z 4 stolikami + dla dzieci :) półki z książkami :) przewijak w toalecie :) mogę Wam polecić Przystanek Kawa ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cześć czekolada:-)
Jestem ciekawa tych żeberek bo w podobnej oprawie robiłam kiedyś piersi - przepis znalazłam na jakiejś afrykańskiej stronie..

cześć Dziewczyny u nas w sobotę jeszcze grill,znajomi przyjechali więc odpalilismy,była tylko karkówka pieczona w marynacie,kiełbasa i sałatki.
W niedzielę zupa pomidorowa z bazylią,czosnkiem i parmezanem,wyszła mi tak dobra,że nie trzeba było dodawać śmietany,taki krem do tego schabowe z kością i swoje buraczki zasmażane na słodko-kwaśno z papryką i cebulą plus ogórki czyli mizeria.

Wczoraj dojadalismy pomidorową,a dziś pałki z kurczaka w sosie jarzynowym,marchewka z gorszkiem i ziemniaki puree plus ogórki konserwowe.

Jutro chyba wypróbuje te żeberka co przeczytałam przepis w książce którą czytam Mastertona,dodam że to horror hehe,nawet niezły. Jestem w połowie,główna bohaterka robiłam fajne żeberka,najpierw gotowane w soku z ananasa,aż prawie sok wyparował,potem do nich sos sojowy,imbir,czosnek,chilli,zamarynować i do piekarnika.

W planach jeszcze domowe cheesburgery bo kupiłam mega fajne bułki.

Nadal nie mogę znaleźć przedszkola wiec jestem zmuszona gotować codziennie,a raczej dwa razy dziennie,około 12-13nastej i 19nastej.
Szukam przedszkola o profilu sportowym,znalazłam tylko w Gdańsku,a ode mnie do Gd około 37 km.Nie chce mi się dwa razy dziennie tak jeździć,nie mówiac ile na paliwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

zupa grzybowa:-)

co to sa golonki indycze? i jak sie z nich robi sos?

U nas dziś kurki z cebulką, kurczakiem, szynką parmeńską, do tego mascarpone i śmietanka 30% i do tego parmezan z makaronem rurki :) Faktycznie chyba zima idzie;D

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...