Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

barszcz ukraiński na dziś i jutro :]

poza tym kupiłam pierś z kurczaka, imbir i słodką śmietankę ;) tym razem zrobię Chicken Korma z podwójnej ilości ;) http://kobietydogarow.wordpress.com/2012/10/29/kuchnia-indyjska-chicken-korma/
jednego dnia z chlebkiem naan, drugiego z ryżem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inka-już nie wspomnę o tym, że kazałam mężowi wozić mnie po kauflandach, biedrach, lidlach aż do almy w poszukiwaniu tego ciasta i obiecywałam mu coś super:-(((

emilia ja też kupiłam kiedyś gotowe w lidlu na obiad z naszymi rodzicami i WTOPA totalna bo go nie próbowałam wcześniej a do głowy mi nie przyszło, że może być słodkie.

Za mną chodziła ogórkowa, więc mamy jeszcze na jutro. Dla młodego pomidorówka( jak zwykle) co te dzieci widzą w tej zupie to nie wiem ale mój mógłby ją jeść cały dzień. A jak jest obiad to sama Go hamuje, żeby kończył.

Wściekłam się. Chodzi za mną tarta od dłuższego czasu ale oczywiście byłam zbyt leniwa i zamiast zrobić ciasto wg przepisów, które wcześniej polecałyście- kupiłam gotowe. Okazało się, że to ciasto jest słodkie ale stwierdziłam, że smaki mogą się zrównoważyć bo nadziałam tą tartę szpinakiem z dużą ilością czosnku, chilli i ostrymi serami. Wyszła okropna. Słodkie ciasto zdominowało smak, poza tym pod mokrym szpinakiem zmiękło. Buuu:-(((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jutro wypróbuję placki ziemniaczane z kalarepą

Dziś bigosik z kiszonej kapusty z boczkiem i kiełbasą+ ziemniaki kraszone z koperkiem

Rany gotuję coraz tłuściej-chyba zima sie zbliża

No i oczywiscie tez wpakowałam tam czosnek-licze,że uchroni nas od chorób

oj my wczoraj mieliśmy ucztę :)))

byliśmy na Jarmarku w Pelplinie :] z Rodzinką Gabrysia Chrzestnej :] dzieciaki zjadły gofry, my po wielkiej pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym ;)

później byliśmy w gościnie u Znajomych na wsi :))) ale nas ugościli swojskim jedzeniem :)))) wszystko "ichnie" :) ziemniaczki, pyszny sos pieczeniowy z 3 rodzajów mięsa :) kotlety z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym :) pieczone pałki z kurczaka, rozpływająca się karkówka :] i jeszcze jedno mięsko - nie wiem co to było, nie próbowałam :] do tego surówka z buraczków i ogórki w 3 odsłonach :] kiszone, konserwowe i sałatka z cebulą i cieniutkimi plastrami marchewki :)

na deser zrywaliśmy maliny i gruszki ;) pyszne i słodziutkie :)

dla dzieci wiele atrakcji - malutkie kociaki, szczeniak Alaskana, sami wybierali kurom jajka ;) były też kaczki, gęsi, świnki, kozy :]

i tak pięknie wszystko urządzone :)))

_______

dzisiaj Młody złożył zamówienie na placki ziemniaczane :] dodam do ziemniaków tartą kalarepę :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Meggi- ja też zawsze leczę się czosnkiem i powiem (napiszę) szczerze, że wiele razy obyło się bez medycyny, kiedy "coś" mnie brało. Robię sobie wtedy kanapki-chleb, dużo masła(może to mit jakiś, ale mama mi mówiła, że masło ochroni trochę wątrobę przed tym czosnkiem - jak ktoś wie, to niech pisze, czy to prawda:-)), na to plasterki czosnku i potem jakaś wędlinka, ser, warzywka. Do tego gorące mleko z miodem, masłem i czosnkiem i pod kołdrę. Kieliszeczek pigwówki/wiśniówki (co tam mam aktualnie).
Jutro muszę zrobić spaghetti bo córce obiecałam ale ja nie za bardzo lubię. Znalazłam jednak na to sposób - robię osobno sos pomidorowy i ja jem makaron z pomidorowym i z parmezanem.

ziemniaki pierś z kurczaka a la kebab -gyros surówka jakaś kupna i sos czosnkowy niestety z braku czasu również kupny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie gotuję barszcz ukraiński z czerwoną i białą fasolą...
Jak B wróci ze spotkania biznesowego weźmie sie za gołąbki,kupiliśmy 1kg łopatki i kg karkówki do zmielenia i farsz do gołąbków,będą tradycyjnie w sosie pomidorowym,do mięsa mielonego dodaje podsmażony boczek i cebulę plus ryż.

Jutro też gołąbki bo robi zawsze bardzo dużo.
W pon.planuję schabowe i puree plus buraczki.

Teraz muszę gotować codziennie gdyż Niko jest w domu,problem z przedszkolem mamy ,ach ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Schabowy ziemniaki z koperkiem fasolka z czosnkiem(pakuje go gdzie sie da bo wszyscy prychamy kichamy itp-jakoś choróbska chcemy uniknąć)

wczoraj hot-dogi i zapiekanki w Ikea ;)

dzisiaj ziemniaczki, kotlety schabowe i surówka z pekinki z kukurydzą i szczypiorkiem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u mnie gołąbki ufff napracowałam się ale są pyszne .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas łosoś pieczony w folii z czosnkiem i koperkiem,do tego frytki i kapusta kiszona :)

Aga,to moje ulubione danie-ziemniaczki, fasolka i kefir:-)
Wczoraj wieczorem zrobiłam bitki wołowe z grzybami, porem i papryką. Wyszło dużo, więc będzie na dwa/może trzy dni. Do tego dziś kasza gryczana i buraczki zasmażane albo ogórki kiszone z cebulką i oliwą.

A u nas pomidorowa-życzenie córki-chyba jest od niej uzależniona
Jutro zrobię też fasolkę z czosnkiem

a u nas dzisiaj ziemniaczki z koperkiem i natką pietruszki + "krokodyle" z białej leśnej kiełbaski(pieczonej) + fasolka szparagowa polana masłem klarowanym z podsmażonym ząbkiem czosnku i garścią zielonej pietruszki :] kefir do popicia :]

Dziś jednak ogórkowa i znowu miała być na dwa dni,ale za dobra wyszła i jutro znowu coś wymyśleć trzeba

haha:) chetnie sie zamienie za pierogi:P

Koza - a mi się chce grilla nad fiordem:-)

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??