Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

@~A./

Na patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulkę razem z kurkami, podduszam. Dodaję ryż arborio, zalewam szklanką białego wina. Kiedy wino wyparuje, dodaję partiami bulion i często mieszam. Na osobnej patelni podsmażam kawałeczki piersi przyprawione delikatnie solą i pieprzem. Gdy ryż staje się miękki, dodaję kurczaka, mieszam a na koniec dodaję sporo startego parmezanu, czasem śmietanę 30%.

Wczoraj robiłam chińszczyznę (makaron sojowy, kurczak, kapusta czerwona, cebula, marchewka, cukinia, kalarepa smażone na patelni z sosem sojowym i sosem chilli) i trochę zostało, więc dzisiaj dokończymy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jezuuu jak mi sie chce pierogow, z kapusta. @ nadchodzi;)

my dzis jedziemy na grilla nad fjordem:) ostatnie ladne dni pewnie mamy:( zamarynowalam wczoraj karkowke, dzis kupie jeszcze poledwice wolowa do tego papryka cukinia i ziemniaki:) i obowiazkowo tzatziki:)

wczoraj darowaliśmy sobie pierogi z owocami ;) farszu ruskiego i chłopskiego wyszło tyle, że połowa zamrożona ;) pierogi jedliśmy wczoraj na obiad i na kolację ;) resztę zamroziliśmy :]

dzisiaj Młody zażyczył sobie u Babci racuchy z jabłkami :] a my zjadłyśmy ziemniaczki i kotlety z kalarepy :] dla Męża zostały racuchy i zupa :]

dzisiaj brak chęci do gotowania ;-((( pomidorowa z klopsami i makaronem

Niedziela i poniedziałek Gulasz wieprzowy z ziemniakami burakami i ogórkiem kisszonym

Wczoraj ugotowałąm wielki Gar barszczu z zamiarem na dwa dni,ale wyszedł tak pyszny,że na dziś już nie wystarczy i dorabiam Pałeczki z kurczaka z sosikiem_ziemniaki z koperkiem i kalafior(kupiłam tak ogromny,że wystarczy go na kotlety kalafiorowe na jutro
Tylko jaki dodatek do ziemniaków podać nie wiemco do takich kotletów będzie pasowało

Ja mam dziś ochotę na sałatkę na ciepło. Makaron chiński, mieszanka warzyw azjatyckich, pierś z kurczaka i sos słodko- kwaśny albo jaki tam znajdziemy. Dla W. Czipsy ziemniaczane domowe, kalafior i jakieś miesko.

a dzis robie tarte ze szpinakiem i wedzonym lososiem, plus klopsiki z ikei dla dzieci;) bo one tarty nie rusza:/

poledwice kroje na "kotleciki" ok. 1,5 cm-2 cm grubosci, rozbilam lekko reka i pieprze. smaze na rozgrzanym oleju, az zrobia sie lekko zlote, doslownie 2 minutki z kazdej strony. Wyciagam na talerz a na tym samym oleju podsmazam 1 duza cebule pokrojona w drobna kostke, dorzucam kurki (kupuje opakowania po 30 dag) oczywiscie oczyszczone i ew. pokrojone na mniejsze kawalki. podsmazam chwilke, zeby kurki puscily troche wody, wtedy podlewam woda i dusze pod przykryciem ok. 20 minut (az grzyby beda miekkie). wtedy dodaje smietane taka do gotowania, koperek i mieso i razem jeszcze chwile dusze, ale doslownie 2 minutki, doprawiam tez sola. i gotowe:) taka wersje robie z ziemniakami, a podobnie smaze piersi z kurczaka z kurkami tylko zamiast wody dodaje do duszenia biale wino, zamiast koperku na koniec posypuje pietruszka i podaje wymieszane z makaronem, najbardziej lubie ze wstazkami, bo do nich najlepiej przykleja sie ten sos:)

U mnie dziś papryki faszerowane kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą i kalarepą, trochę przecieru pomidorowego i hop do środka:) Zapiekłam i posypalam lazurem.

koza podaj proszę przepis na te polędwiczki z kurkami, to może jutro zrobię. Emilia a jak robisz to risotto z kurkami? Brzmi pysznie :)

No koza super,że wróciłaś...:) Twoje pomysły są super i korzystam.
U nas wczorajsze spaghetti i nie wiem,później może jakieś mięsko w sosie zrobię na jutro od razu.

No z taką ekipą to można produkować pierogi:-) Ja robiłam dwa razy w życiu i to była dla mnie masakra - cały dzień w kuchni...

Koza - tak :) ze wszystkimi bohaterami :)
Młody miał sobie wybrać jakie chce 2 torty :) jeden do przedszkola, drugi do domu - żebym mogła z wyprzedzeniem zamówić stosowne opłatki z nadrukiem :]
Do przedszkola ustaliliśmy, że będzie tort z Angry Birdsami :]
Do domu... A może z Hello Kitty? Albo Peppą? (nie ogląda wcale tych bajek ale SĄ RÓŻOWE... a to ulubiony kolor Młodego, przez nas wykreślany ;)) Ale traktor lub maluch też są fajne... no i "ptaszki"...
no więc wykorzystałam pierwszy dzień "wolności" jak Dzieć był w przedszkolu i zrobiłam 2 projekty opłatków :) jako, że ciężko było mi zdecydować się na jeden motyw na domowy tort ;) to zrobiłam misz-masz :] pominęłam tylko traktor ;) hehehe :] różowy maluch z Hello Kitty na drzwiach i masce :] Świnka Peppa - latająca wróżka nad łąką z Angry Birdsami :] No i oczywiście napis - 4 urodziny Gabrysia ;) Sympatyczna Pani z Allegro szybciutko zrobiła opłatki wg moich projektów i już w środę miałam je w domku :]

Dzieciaki zamawiały z jakim bohaterem chcą swój kawałek tortu ;) Wujek sobie zażyczył Peppę ;) hehehe :D śmiesznie było :]

W planach obiadowych nastąpiła zmiana :] Postanowiliśmy w godzinach szczytu zaryzykować jazdę Spacerową zamiast Słowackiego ;) więc żeby już z obwodnicy nie zjeżdżać specjalnie na Matarnię, tylko jechać prosto na działkę - obiad zjedliśmy w barze mlecznym w Oliwie :] Młody-frytki, Mama-ziemniaczki i gołąbek z sosem pomidorowym, Mąż-pierogi ruskie, ja-naleśniki z twarogiem i śmietaną :] dla wszystkich kompot truskawkowo-rabarbarowy :]

Jutro dzień lepienia pierogów na kilka najbliższych obiadów :]
powstaną:
- chłopskie (mięso, kasza jęczmienna, warzywa)
- ruskie
- z jabłkami
- z jeżynami :]

Latem nie było czasu ani możliwości na robienie pierogów :] Męża naszło, lubi wałkować, ma wolne -więc robimy :]
Ja jestem od szykowania farszów i gotowania pierogów, nie znoszę lepienia :]
Mama - odmierza składniki na idealne ciasto, lepi pierogi - ma problemy ze stawami i nie może zagniatać ani wałkować ciasta :)
Mąż - zagniata, wałkuje i lepi pierogi :]
Także pewnie Młody wróci z przedszkola na gotowe pierogi ;)

Poza tym robię drugą porcję suszonych pomidorów :]

Małżonek stwierdził, że chce schudnąć więc zrobiłam sałatkę: sałata lodowa, papryka, ogórek, marchewka tarta. A do tego pierś kurczaka podsmażona i sos ostry indyjski z lidla. Było super. Wiki zjadł w przedszkolu i po raz pierwszy się najadł, że w dmu nie chciał. Na 17 były urodziny i tam też było jedzenie.

wiadomo - kurki sa pyszne;)

agusia to jeden tort z tymi wszystkimi bohaterami? btw.dalabym sie dzis pokroic za jablecznik;P

Koza, ja zamrażam świeże- wcześniej je oczyszczam i obgotowuję w osolonej wodzie, dzielę na porcje i zamrażam.
My najbardziej lubimy risotto z kurkami i kurczakiem ale zupka, czy jajecznica też mile widziana:-))
Nawet moja 10-cio letnia córa uwielbia kurki w śmietanie.

Dzięki ;) pewnie Młody przyniósł już pierwszego "gratisa" ;)

Dziś obiad w drodze ;) hot-dogi w Ikei ;) a później tort truskawkowo-malinowo-czekoladowy(domowy) z angry birdsami, pepą, różowym maluchem z hello kitty :) i jabłecznik na kruchym cieście :)

my też mrozimy kurki :) na zupę kurkową z pulpecikami :)

jak tylko kupie zamrazarke to bede wszystko zamrazac, poki co mam 3 nedzne poleczki i mam tam parowki z Polski, mrozona pizze, koperek i inne pierdy;) a mrozonych kurek tutaj nie ma, znalazlam tylko mieszanke grzybow a kurek tam 20%:/
w bomi kupowalam zawsze mrozone kurki:)

w sumie dobry pomysl, od paru miesiecy "kupujemy" ta zamrazarke i ciagle zapominamy, moze to dobry czas teraz?

Koza-polecam zamrozić. Uwielbiam zimą odmrażać kurki, botwinkę i inne letnie smakołyki. Nie ma to jak pyszna, gorąca botwinka w zimowy, mroźny dzień:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aga zdrowka dla Was wszystkich, niestety poczatki przedszkola sa trudne, ja wciaz wspominam te niekonczace sie choroby...

za namowa Oli wracam na watek:) ostatnio jakos weny nie mialam ani do pisania ani do gotowania:) ale za to musze sie pochwalic ze zaciagnelam meza do gotowania i zrobil ostatnio pyszne tortille z kurczakiem fasola i kukurydza

ja dzis robie poledwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, trzeba sie nacieszyc kurkami bo niedlugo sie skoncza i znowu bede rok czekac:)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...