Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

Agusia - współczuję...
My cały weekend grillowaliśmy.
Dziś kompletnie nie mam pomysłu. Mam ochotę na coś dietetycznego po tym obżarstwie..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Agusia czyżby skutki uboczne pójścia Gabrysia do przedszkola. Pewnie niedługo i u mnie się zacznie...

Na obiad dla W. pomidorówka, mąż ma zasmażaną kapustę z grzybami i grilowanymi młodymi marchewkami.

Agusia a to mieliście przeboje,nie zazdroszczę,ale dobrze że już po wszystkim ostatnio właśnie panuje jakiś dziwny paskudny ,,wirus,,. Ja miałam wczoraj wolne od gotowania ;-) dzisiaj bitki z szynki w sosie chrzanowym-musztardowym i ziemniaki do tego ;-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas środowe przeboje Gabrysia z żołądkiem, wzięte przez nas i lekarkę jako nerwy i stres związane z pójściem do przedszkola (do tego senność, osłabienie, brak apetytu - bo bał się, że znowu będzie wymiotował, stan podgorączkowy - trwało to od środowego późnego popołudnia do piątku popołudniu) - okazały się jednak jakimś wirusem - Mąż poległ w pracy w piątek popołudniu, a wieczorem ja zaczęłam odczuwać obecność "flaków" w moim brzuchu ;) u mnie poza takim pobolewaniem w brzuchu nic więcej w piątek nie było, wczoraj dostałam gorączkę, cały dzień w łóżku. Mąż w piątek miał masakrę. Wczoraj już tylko ból głowy i zawroty. Jakaś taka szybka grypa żołądkowa :/

w związku z tym nic nie gotuję. Wczoraj mieliśmy robić na działce urodziny Młodego - żeby wykorzystać ładną pogodę. Musieliśmy przełożyć to na jutro. Mam nadzieję, że jutro już będzie ok.

Dzięki

Tak,podsmażam i ciepłe dodaje do reszty składników salatki.Pieczarki na plasterki.

Czekolada-chili Czy cukinię i pieczarki też podsmażasz?

U nas w sumie dzis nic...dla siebie samej to nie miałam ochoty nic robić.

Teraz właśnie zrobiłam salatkę na ciepło z kurczakiem,podobną jadłam w Sfinksie. Czyli lodowa,pomidor koktajlowy akurat czarny,bo taki wziełam ze szklarni,ogórek konserwowy,czerwona cebula plus podsmażona cebula,cukinia i pieczarki plus pierś z przyprawie gyros.do tego sos curr,sałatka posypana parmezanem. Obowiązkowo,inaczej sałatek nie jem,bagetka czosnkowa bądź po prostu grzanka natarta czosnkiem.

Jutro idziemy na impreze do Scani,akurat gra nasz przyjaciel z zespołem to mamy zaproszenia i tam grill i cały dzień zabaw,Niko pewnie zwariuje tyle ciężarówek zobaczy.

jajo sadzone z ziemniakami z koperkiem.

Cieszymy się ostatnimi dniami lata i po przedszkolu mykamy na plażę,dltego obiady są na szybko

oj weekend i nikt nie gotuje??? ziemniaki kotlety z piersi w panierce ostrej ziemniaki i buraczki lub kapusta kiszona z marchewką i szczypiorkiem ;-))

polecam:
kotlety kalafiorowe, kotlety jajeczne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ania - nie ma za co :) przypomniał mi się jeszcze jeden bardzo fajny przepis, który był na dużym opakowaniu "kotletów schabowych" sojowych, Orico :) http://www.bakalland.pl/produkty.php?category=59&item=70&PHPSESSID=b90344d3fb08fe4d8665528c3de4af23
**** KOTLETY SOJOWE PO KRÓLEWSKU ****

8-10 kotletów schabowych Orico
2-3 jabłka
2-3 banany
4-5 plastrów ananasa
masło do smażenia
natka pietruszki do posypania
bułka tarta
curry

Kotlety sojowe gotujemy ok 8 minut w bulionie, a następnie odsączamy. Lekko oprószamy do smaku solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej z curry. Smażymy na złoty kolor.
Robimy sos z owoców: jabłka obieramy i z ananasami kroimy w kostkę, banany w plastry. Owoce obsmażamy na maśle, dodajemy do kotletów. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

________

Nam bardzo to smakowało (Młodemu nie pasowały kotlety ale ryż i sos maślano-owocowy był super) :)))

________

popatrzcie też na przepisy kuchni indyjskiej - jest sporo fajnych, bezmięsnych :)

Wczoraj pomidorowa z makaronem
Dziś domowa pizza

Wczoraj pomidorowa z makaronem,taka trochę ostrzejsza z ziołami i czosnkiem plus pieczony kurczak w calości faszerowany podsmażoną wątróbką z jabłkiem i cebulą.

Dziś pomidorowej ciag dalszy,bo zostala i nie wiem co dalej...
Może placki ziemniaczane plus gulasz.

Dzięki Agusia pozagladam tam moze mnie oświeci he he :)

zrobiłam zupę jarzynową z przewagą żółtej fasoli i papryki czerwonej .I jeszcze mąż robi bitki wołowe z kaszą gryczaną ,do tego ogórek kiszony

pomidorowa, makaronik gwiazdeczki, na drugie kotlety z indyka, puree i mizeria:)

ziemniaki,pałki pieczone plus surówka sałata,rzodkiewka,szczypior trochę jogurtu greckiego pieprz,cukier

Kotlety z kalarepy są mega pyszne, potwierdzam:-)

Ania - jest dużo fajnych przepisów w necie :) my latem jemy mniej mięsa - jakoś tak się nie chce ;) więc też szukałam fajnych pomysłów :) wczoraj np. zrobiłam (drugi raz) placki z kalarepy :) od siebie dodałam startą marchewkę ;) w domu nie miałam świeżej mięty, więc wsypałam torebkę herbaty miętowej ;) http://kuchniaidom.pl/placki-z-kalarepy/

robiłam też kotlety z kaszy jęczmiennej :]
możesz papryki faszerować różnymi kaszami z warzywami :] ja się przymierzam do tych przepisów - http://kuchnia.zwierciadlo.pl/2013/05/zapiekana-papryka-faszerowana-kuskusem-z-warzywami/ i teraz nie mogę znaleźć tego przepisu - ale kuskus+cukinia+cebula+pomidory :) i zioła :)

pyszne są kotlety z kalarepy :) z przepisu .A/ (w poprzedniej części wątku obiadowego) :)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...