Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

Dzięki Emilia,ale nie sto lat w kraju,nie dam rady..niedawno czytałam o nauczycielce która jest w ciązy ze swoim 14letnim uczniem,grozi jej do 12 lat,bo się przespała z nieletnim,a teraz czytałam artykuł jak pijany młody kierowca,ponad 2 promile nie zatrzymał sie na czerwonym i zabił 10letniego chłopca który wyszedł na spacer z psem i 63letnią kobietę na psach i też mu ku****a grozi do 12 lat! trzech pasażerów a aucie kompletnie pijana.Powiedzcie mi kto ustala to prawo.Po co policja traci pieniądze na śledztwo itd skoro koleś n******* jechał i zabił dzieciaka i kobietę. A będzie tak,że po 4 latach wyjdzie. Przykro mi to stwierdzić,ale nie da się zyć w tym kraju.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję Aga za życzenia. I bardzo proszę o przepis na zupę czosnkową z mięsem :)

Moje dziecko do każdego obiadu musi mieć groszek konserwowy,teraz też
nie dość ze salatkę z pekinką je to i groszek,sam groszek z puszki pochłania/

dziękuję Emilia,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czekoladko chilli-sto lat!!!
U nas dziś makaron ze szpinakiem i oscypkiem-dostałam od znajomych z wycieczki do Zakopca. Uwielbiam takiego oscypka z patelni,mniam:-)

uwielbiam tą zacierkami. ale samej mi się nie chce ich robić i jem z makaronem. klusek lanych nie cierpię. nawet nie moge na nie patrzeć...

czasem z zacierkami, czasem z lanymi kluskami, innym razem z makaronem :] dzisiaj ta ostatnia opcja ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mmmm... mleczna dyniowa.... chyba sobie zrobię... robicie z zacierkami?

Meggi - to mnie pocieszyłaś :) może i mojemu to się odmieni ;) nie zmuszam Go do jedzenia kalafiora :] ot wiem, że jak dla nas będzie kalafior, to Dzieciowi muszę zrobić coś innego :]

moja zupa cytrynowa jest podobna do klopsowej wg Meggi :] TYLKO zamiast octu daję sok z cytryny wymieszany ze śmietaną :] koperek tak samo :] nie zagęszczam mąką - jedynie malutkie pulpeciki obtaczam w mące :] (a i to nie zawsze)

Ola - wszystkiego najlepszego ;) gdybym jutro nie miała kiedy napisać albo bym zapomniała ;) image

Czy któraś z Was robiła zupę czosnkową z mielonym mięsem?
Kiedyś znajoma dała mi przepis i tak od kilku lat mam zapisany w zeszycie ;) ale jakoś jeszcze nie nabrał mocy urzędowej :P

moja Mama właśnie zrobiła zupę "mleczną dyniową" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziekuję meggi
Wygląda to smakowicie....
muszę ugotować w przyszłym tygodniu.
u mnie dziś kawałki indyka w sosiku warzywnym, ziemniaczki i buraczki

dołączę sie do wątku:))

Dziś fryty jajka sadzone i sałatka z pekinki.

Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem piersi z kurczaka w panierce z chipsów.Robił ktoś?
Ale to nie dziś,bo ostatnio piersi były.

Jutro mam urodzinki więc jakiś wypad do knajpy,nie gotuję.

Agusia nie przejmuj się mój syn jak był mały tez nie lubił kalafiora>dzisiaj za to wprost uwielbia, najpierw zaczął od takiego bez bułki po prostu ugotowany, a z czasem zaczął jeść z bułką i teraz bardzo go lubi ;-))) smaki się dzieciom dosyć często zmieniają ale jak będziesz go zmuszać na siłę to skutek będzie odwrotny od zamierzonego.

mama b:
podobna do jarzynowej. Wykonanie: wywar z kostki rosołowej włoszczyzna pokrojona w talarki. Pół kg mielonego przyprawiasz tak jak na kotlety robisz kulki jak włoszczyzna się trochę pogotuje wrzucasz na wrzątek kuli gotujesz potem dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę czekam aż się ziemniaki ugotują na duży gar dodałam 3 łyżki octu i dosyć sporą garść kopru świeżego na koniec mieszam 2 łyżki mąki z wywarem zimnym i dodaję to do zupy ;-)))

"co to zupa klopsowa?"

pewnie zupa z pulpecikami :] (ja robię taką cytrynową i kurkową)
______

dzięki za cynk o fasolce ;) byłam dzisiaj na rynku i się mocno zdziwiłam - fasolka w cenie 12-15zł... no chyba kogoś popiórkowało ;) gdzie u nas na talerzach przeważa fasolka(jak już jest na obiad) ;) czyli muszę kupić kg na 4 osoby :]

właśnie nastawiłam smak na zupę (na kurzym korpusie i skrzydle z gęsi) :] powstanie krupnik i botwinka(nie wiem w jakiej kolejności) :] w ilości - każda zupa na 1 dzień :)

ostatnie 2 dni byłam w rozjazdach :] w poniedziałek miałam obiad łapany jak wróciłam :] Młodemu Babcia usmażyła uproszone racuchy z jabłkami :] (nie mógł zostać na racuchach w przedszkolu, bo Babcia już czekała)

wczoraj po powrocie zjadłam ciepły obiadek :] Mama zrobiła mizerię, surówkę z marchewki z jabłkiem i winogronami :] ziemniaczki :] i dorobiła sos do pulpecików, które wcześniej skleciłam ;]

będzie któraś zupa :) później kotlety mielone, ziemniaczki, kalafior dla dorosłych :] a dla Młodego mizeria albo surówka z pekinki? bo niestety mój Dzieć z niewiadomego powodu nie uznaje kalafiora :P

co to zupa klopsowa?

zupa już zrobiona wyszła zaje.... ;-) a na jutro brak pomysłu póki co w piątek zrobię chyba tilapię smażoną o ile ją dostanę ;-p

żółta fasolka 12.50 masakra jakaś ;-p dzisiaj byl obiad według planu,jutro zupa klopsowa

Agusia ja dzisiaj kupiłam fasolkę na ryneczku na Chełmie ,czyli jeszcze jest .

Ja chyba dzisiaj zrobię cannelloni ze szpinakiem, a jak mi się odechce to będą frytki:-)

W Kupcu na Morenie jeszcze wczoraj widziałam żółtą i zieloną ale nie przyglądałam się jak wyglądała ;-))

czy fasolka szparagowa już się skończyła???? od tygodnia chcę kupić i nie ma :P

jutro pieczone cwiartki i palki do tego ziemniaki i kalafior z bulka+ziemniaki;-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...