Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

A ja mam dzisiaj urodziny i nie gotuję :-)po cichu mam nadzieję, że mnie mąż gdzieś zaprosi:-) A jak nie, to zamówię pizzę.
Pozdrawiam kucharki i minusowców hihi:-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

hej:) jesli chodzi o te bitki to ja bez chrzanu bo go nie toleruje:/ a wczoraj zrobilam fajny obiad,odmroziłam 2 plastry wołowiny i plaster schabu(to co zostało) dokupiłam 300dk karkówki i pokroiłam wszystko w paseczki,usmażyłam z cebula i zalałam kartonikiem sosu pomidorowego,potem dodałam przesmażone pieczarki(z 5) na masle,oraz 3 papryki(czerwone i żółtą)na koniec sól piepsz magi,wyszło bardzo smaczne,do tego kus kus,polecam:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas wczoraj były pulpety w sosie pomidorowym i zostały na dzis ,a że ziemniaków sporo również zostało to zrobię parę kopytek .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A u mnie dzisiaj pyzy z mięsem własnej roboty , barszcz ukraiński .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

też mnie te minusy zastanawiają myśle,że nie sa od profesjonalistów,a raczej od tych kiepsko gotujących

U nas były
pomidorowa, fasolowa, krupnik,wczoraj spaghetti,dziś schabowe z ziemniaczkami i koperkiem +sałąta ze śmietaną na słodko.
Jutro nie wiem chyba zgapie coś od was
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hehehe jakaś zazdrosna osoba minusuje wszystkich po kolei :P
;p

u nas mielone, ziemniaczki i nie wiem jeszcze co na surówkę. pozdrawiam kucharki :) i zazdrośnice też :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dzięki Wam:-) Nigdy nie robiłam bitek ze schabu a brzmi to pysznie:-)

dzisiaj wedlug planu zupa ,,mielona,, ostraaaa ze hooo zostalo na jutro wiec mam wolne od gotowania plis dostalam od mamy buraczkowej dla dziecia bo maz nie zbyt ostatnio lubi kuchnie tesciowej a kiedys sie nia zajadal coz smak jej sie zmienil badz mezowi ;-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

baa ja dodaje tez chrzan tak ok 3 łyżek jest lepsze w smaku a do duszonych bitek dodaję dwa zabki czosnku przecisnietego przez praske
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja jeszcze dodaję włoszczyznę w talarki pokrojoną i śmietanę dodaję normalnie 12 plus przyprawy ;-)) ja zawsze kupuje schab z rozbiciem dzięki czemu oszczedzam czas na rozbijaniu

lub bitki w occie balsamicznym, tłuczemy schab tak samo jak wyżej, pod koniec smazenia miesa zalewamy bitki octem balsamicznym (zmniejszamy odrobine ogien)przwracamy bitki w trakcie,smazymy chwilke aby sie utwożył sosik i ważne zeby smazyc wczesniej mięso na oliwie+troche masła.

emilia bitki są bardzo proste,kroisz schab w cienkie plastry,tłuczesz na jeszcze ciensze(ale bez przesady zeby nie przedziurawić) solisz,obtaczasz w mące i smazysz,potem odrobinka wody,i chwile dusic,potem śmietana wymieszana z odrobiną musztardy i troche mąki,wlewasz do miesa,mieszasz chwile dusisz(smietana nie kwasnanajlepsza ta do sosów rama chyba)doprawiasz do smaku.

dzisiaj chyba zjemy na mieście, bo mamy zalatany dzień. ale jakby co to mam w lodówce kotlety mielone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

meggi proszę bardzo o przepis na te bitki, robię jutro, natychmiast!

na jutro zupa mielona odkąd pomagam bratu w opiece nad małym synkiem takim tycim 2,5 mies to obiady musza byc od gornie zaplanowane ;-))

Jednak z części mielonego zrobiłam dla odmiany pulpeciki :) jutro dorobię jakiś sos :) do tego kasza jęczmienna i buraczki :) i obiad na jutro zaplanowany ;)

u nas pieczone udka kacze ,ziemniaki do tego buraki a dla chętnych z bigosem .

ziemniaki gniecione na puree i odsmażone plus bitki ze schabu z jarzynami w sosie chrzanowo-musztardowym

Dzisiaj pomidorówka z ryżem.

Później nasmażę zwykłych kotletów mielonych z cebulką i koperkiem. (na 2-3 obiady i zachciało mi się kanapki jaką robiłam w pracy ;) bułka grahamka lub wieloziarnista z kotletem mielonym, ogórkiem kiszonym i ćwikłą - jutro rano pojadę po "te" bułki do piekarni, zaraz nastawię buraki w szybkowarze - na ćwikłę i na jutro do zasmażenia)
Dziś do kotletów mizeria i ziemniaczki. :)

Ja jednak nie odmrażałam. Ugotowałam mega pyszną zupę-krem. Z marchewki, cieciorki, białej fasoli, pomidorów z puszki i cebuli. Lekko pikantna.
Bez mięsa i śmietany - więc zdrowo i mało kalorycznie. Mężowi posypałam grzankami z lidla i chociaż on kremów nie lubi, to tej zażyczył sobie porcję do pracy:-)
W sumie to moja pierwsza zupa bez mięsa czy kostki rosołowej (od tych już dawno się odzwyczaiłam) i jestem w szoku, ,że taka dobra i treściwa. Po jednej miseczce byłam pełna.

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??