Co dziś na obiad cz. 25 "Rok szkolny czas zacząć" ;-)

link do poprzedniego "wakacyjnego " wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-24-WAKACYJNA-t478641,1,310.html

u Nas dziś na obiad pomidorowa z makaronem, dzieci zjedzą jak wrócą z przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 25

u nas dzisiaj żurek (nagotowałam taki gar, że z tydzień będziemy się z nim bujać :P ) i schabowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

~A./ - makaron z pieczarkami: dodaję śmietanę 30%.
Ja dzisiaj chyba grochówkę odmrożę. Mąż idzie na piłkę więc nie chce mi się nic wymyślać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A./ - zobacz np. tu http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/10/kurczak-genera-wg-aleex.html
http://mniamniam.blox.pl/2013/04/Kurczak-General-z-ziemniaczkami.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kupujesz butelkę piwa, moczysz ją w wodzie, żeby odeszły naklejki. Stawiasz na blaszce, otwierasz, sadzasz na niej kurczaka - tak żeby szyjka butelki wyszła górą, tą dziurą obok szyi kurczaka (czasem trzeba naciąć skórę).
W czasie pieczenia piwo powinno wypływać z butelki - jeśli nie chce to wsyp odrobinę soli. Tylko uważaj, bo będzie fontanna. Najlepiej sprawdza się piwo Tatra.

wpisz w google kurczak generał na butelce piwa i ustaw szukanie fotek - zobaczysz jak wygląda ten ptak na flaszce ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

AgusiaGda a to piwo to ma być normalnie w środku w tej butelce czy jak?;D Sorki za głupie pytania, ale strasznie chcę zrobić takiego kuraka, a nie chce żeby jakaś lipa mi wyszła;d

emilia a ten makaron z pieczarkami i parmezanem to robisz z kwaśną śmietaną taką jak do zup? czy może ze słodką?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://forum.trojmiasto.pl/jakie-piwo-t421680,1,310.html np. tu podawałam przepis na tego kurczaka ;)

Dziewczyny jak robicie pierś z kurczaka w sosie szpinakowo serowym?? Aha i poproszę o przepis na tego kurczaka na butelce z piwem, pierwszy raz o czymś takim słyszę, a pewnie super smakuje:)

Koza-mój mąż robi tego kurczaka i uważam, że to najlepszy kurczak, jakiego jadłam. Jest bardzo soczysty.
Smaruje go z zewnątrz i wewnątrz przyprawami:ostra marynata do kurczaka, papryka, sól. Nabija go na butelkę z wodą, stawia na blasze i piecze 2,5h.

niepotrzebnie tu wchodzilam, jestem przed @ i jak czytam to mi slinka leci;)
ale zrobilam dzis pyszny rosol, taki prawdziwy, z kury, wolowiny, cieleciny gotowal sie 5 godzin (troche przez przypadek bo zapomnialam wylaczyc kuchenki jak wyszlam z domu:P) robie taki raz na czas zeby miec bulion do gotowania na pozniej:)jutro bedzie ogorkowa, bo mam pyszne polskie ogorki kiszone:) i tak mysle jeszcze o tym kurczaku na butelce, bo sama zupa u mnie to nie obiad niestety...nawet ogorkowa z ziemniakami i miesem

dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z cebulką i ogórkiem kiszonym do tego kotlety z piersi kurczaka ale robione troszkę inaczej niż tradycyjne kotlety(pierś przekrajałam na pół każdą zamiast rozbijać nacinałam delikatnie nożem osoliłam popieprzyłam zrobiłam marynatę oliwa plus czosnek granulowany natka pietruszki suszona cząber i lubczyk suszony leżało ok pół godz w tej marynacie a później wyjęłam i moczyłam kolejne pół godz w rozbełtanym jajku na koniec smażyłam na klarowanym maśle panierka jajko mąka jajko plus bułka tarta i wyszły takie soczyste pycha )

Smażę w garnku do frytek, bez sitka - taki fajny, stary, wielki rondel :)
Najpierw podsmażam do lekko złotego koloru pierwszą połowę frytek. Wyjmuję, wrzucam drugą część. Jak jest w odcieniu tych wyjętych, to dorzucam te już zimne.
Smażę razem na ładny złoty kolor.

Kiedyś robiłam jak Makłowicz - przed smażeniem moczyłam frytki w wodzie z cukrem. Ale na dłuższą metę tak mi się nie chciało ;)

obgotowujesz takie frytki najpierw Aga?
smazysz 2 razy?

Ja robię kurczaka generała wg Magdy Gessler - na butelce z piwem :)

albo normalnie piekę na stojaku :)

Dzisiaj nie wiem co :) siedzę w szkole, Rodzinka ma coś wymyślić. Jako, że wczoraj przywieźliśmy pyszne ziemniaki (co rok zamawiane u jednego gospodarza), to pewnie przygotują mi frytki do smażenia ;) bo fryty z tych ziemniaków wychodzą super pyszne, słodkie :))

musze raz zrobic tego kurczaka na butelce, robicie go z woda czy z piwem?
u nas dzis losos pieczony z porami dla meza, a dla mnie i chlopakow kurczak tikka masala - wszystko z ryzem jasminowym chyba:)

Wczoraj knedliczki z gulaszem i zasmażanymi buraczkami :)

Dzisiaj ciąg dalszy gulaszu, z kaszą gryczaną i surówką z selera z brzoskwinią :)

Pieczony na butelce kurczak-mąż robi, więc będzie dopiero za godzinę:-))
Do tego surówka z pora, jabłka z majonezem i ziemniaczki pieczone - mniam!

A u mnie z powodu skwaśnienia zupy pierogi leniwe kupne.

Makaron z pieczarkami, cebulą, śmietaną i parmezanem.

u nas dzisiaj pierś kurza w sosie szpinakowo serowym.

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??