Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)

25 część naszego obiadowego wątku ma już ponad 330 postów ;) więc zakładam nowy :]

tu link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-25-Rok-szkolny-czas-zaczac-t490530,1,310.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)

Ja wczoraj niestety nie zrobiłam brukwiowej bo nie było w sklepach brukwi. Wkurzam się bo te wszystkie sklepy otwierają się chyba tylko dla bezrobotnych. Ja wracam późno i wszystko już prawie pozamykane a tam, gdzie otwarte-pustki.
W rezultacie zjedliśmy mrożoną pizzę.
Dziś może zrobię kotlety z kalarepki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Megiii - chciałam Cię o coś zapytać ;) odnośnie przedszkola :] podaj maila albo napisz do mnie - ok? :) agusiagda@o2.pl

Megii to masz to samo co ja,ja znowu leworęczna i lewa ręka cała poharatana,już jest lepiej ale wydaje mi się ,ze powinnam isć z tym do szycia,teraz już i tak jest za późno.

Wczoraj zrazy z karkówki pieczone z ogórkiem konserwowym,marchewką,cebulą i szynką,do tego puree i sałatka z młodej kapusty drobno poszatkowanej,tartej marchewki,groszku,tartego korniszona,cebuli i pora z sosem majonezowym.

Dziś rosół(wczoraj robiłam) a wieczorem jakaś sałatka z kurczakiem,byle syte było.
Jutro jedziemy kupić pralkę do mediaexpert do Tczewa do galerii,bo nam się zepsuła to przy okazji wpadniemy tam na naleśniki z mięsem,mają obłędne.

W niedzielę planuję kurczaka generała albo cycki z kaczki,kapusta czerwona i purre.

u nas dzisiaj ziemniaki i golabki od mamy ;-) poki co jeszcze nie gotuje nie moge machac lewa reka a jedna nie umiem nic robic ;-P

ja robiłam krokiety z mięsem i pieczarkami ,zjadłam dwa i oddycham ledwo ,na jutro też zostaną .

Megii - no właśnie rok temu mi się ta zupa przypomniała, mama robiła jak byłam mała i udało mi się z jej przepisu odtworzyć ten smak. Moim zdaniem jest mega pyszna, idealna na takie jesienne wieczorki.

Ważne jest, aby robić ją na wędzonce-ja robiłam na wędzonych żeberkach. Do tego sporo włoszczyzny i brukiew. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmuję je i kroję w kosteczkę (głównie marchewki i brukiew), dodaję ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę (ja daję dużo ziemniaków bo taką najbardziej lubię), doprawiam solą i pieprzem. Na koniec ubijakiem do ziemniaków przecieram część warzyw i dodaję duuuużo majeranku. Przed podaniem kapka śmietany.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

emilia zapodaj przepis na brukwiową?Ostatnio jadłąm ja w podstawówce

A u nas wczoraj pomidorowa
wczesniej bitki z ziemniakami z koperkiem i brokół wczesniejbigosik z kapusty pół na pół kiszona i słodka,jeszcze wczesniej gołabki(robił mąż i udało mu sie spqlic przy tym 5 garnków)
Jeszcze wczesniej gulasz z kasza i burakami i jeszcze wczesniej rybka po grecku
A dziś nie wiem chyba jakies danie chńskie na szybko

No to ja do Agusi na obiad dzisiaj idę:-)
A tak poważnie to robię dziś zupę brukwiową bo widziałam brukiew w warzywniaku i już nie mogę się tej zupy doczekać:-))

jestem, wróciłam na razie czuje sie obolala ale dam rade dziekuje wam dziewczyny ;-)

Meggi - ja również mocno trzymam kciuki :] będzie dobrze - innej opcji nie ma ;]

właśnie gotuję smak na zupę - nie wiem jaką :P

zostały też wczorajsze racuchy z gruszkami :] i kotlety z piersi po żydowsku - zrobię z nich "chickenburgery" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Meggi ja też trzymam kciuki:)wracaj szybko!!

u mnie wczorajsze mielone
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Również trzymam kciuki ,życzę powodzenia

U nas od wczoraj zostało po kotlecie ,ale robię też rosół .

Meggi, trzymam kciuki!!

U nas wczoraj kurczak z sosem pieczarkowym, dziś będą domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Rozmrożę też zupę z botwinki-mam ochotę straszną:-)

ja dzisiaj nie gotuje ,na 14 idę na ,,zabieg,, wymiana baterii w rozruszniku ;-(( trzymajcie kciuki laski za mnie .

wczoraj klopsy w sosie meksykańskim,dzisiaj rosół (syn robi ;-))

no to ok :)

właśnie mój skrystalizowany jest .

dzięki Wiola :)))) to chyba oni: http://tablica.pl/oferta/miody-pasieka-dolina-slupi-miod-z-kaszub-f-vat-ID3J7YJ.html tylko zastanawia mnie czemu te miody są w stanie ciekłym? Jak kupowałaś - to były już skrystalizowane?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

takie miody widzialam w piekarni JL w gdyni, ale to było jakoś z miesiąc temu.

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...