Re: Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)
Emilia - robiłam takie:
Pasztet sojowy z orzechami
1 szklanka soi
1/2 szklanki soczewicy
1 szklanka orzechów
2 łyżki klarowanego masła
3 pietruszki (korzenie)
3 marchewki
2 małe cebule
1 większy ząbek czosnku
2 duże (lub 3 małe) jajka
do smaku: sól, gałka muszkatołowa, majeranek, cynamon, garam masala
Ziarna soi wsypujemy do miski lub garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na ok. 8-12 godzin. Po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 1,5 godziny. Mielimy. Orzechy płuczemy i zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin (ok. 3-4 lub więcej), a następnie odlewamy wodę i mielimy. Soczewicę gotujemy osobno ok. 10-15 min i mielimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w talarki i dusimy w garnku o grubym dnie, z łyżką masła, pod przykryciem do miękkości, czyli ok. 15-20 min. Osobno podsmażamy na maśle obraną i drobno pokrojoną cebulę. Na ok. 1-2 min przed końcem smażenia dodajemy czosnek. Wszystkie warzywa także mielimy.
Wstawiamy piekarnik na 180-190ºC. Łączymy wszystkie zmielone składniki, dodajemy jajka, przyprawy, mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy do formy - natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50-60 min (lub dłużej, w zależności od wielkości formy). Podajemy na zimno. Starszym dzieciom można spróbować podać z chrzanem rozmieszanym ze śmietaną.
_____________
Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej
na 1 foremkę keksową o wymiarach 30×10 cm
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
¼ selera, startego na tarce na dużych oczkach
2 duże cebule, drobno posiekane
60 ml oleju roślinnego
3 ząbki czosnku, roztarte z solą i drobno posiekane
¾ szklanki płatków owsianych górskich
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
2 listki laurowe
1 łyżka szałwii
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
olej i bułka tarta do wysypania foremki
pestki dyni i słonecznika do posypania
Soczewicę opłukujemy, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy 2 listki laurowe i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż soczewica wchłonie wodę i rozgotuje się na gęstą masę (pod koniec gotowania mieszamy może się przypalać). Usuwamy listki.
Na patelni rozgrzewamy olej i powoli smażymy marchewkę, seler i cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy szałwię, majeranek i pieprz ziołowy. Smażymy jeszcze chwilę.
Siemię lniane zalewamy ¼ szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Do dużej miski wkładamy soczewicę, usmażone warzywa, kaszę, płatki owsiane i namoczone siemię (ten dodatek nie jest konieczny, ale pasztet dzięki niemu mniej się kruszy). Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Foremkę keksową smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pestkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godz. 15 min. Pasztet jest gotowy, gdy się zrumieni i zacznie odchodzić od brzegów formy.
Pasztet kroimy ostrym nożem dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Podajemy np. z sosem chrzanowym na bazie wegańskiego majonezu.
0
0