Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)

25 część naszego obiadowego wątku ma już ponad 330 postów ;) więc zakładam nowy :]

tu link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-25-Rok-szkolny-czas-zaczac-t490530,1,310.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)

Ja dzisiaj ugotowałam rosół to będziemy jedli 2 dni, z mięska z rosołu, marchewki i makaronu zrobiłam też potrawkę dla naszego psiaka:) to będzie wcinał kilka dni. Ada jadła odmrożone gołąbki z kaszą gryczaną a na jutro ugotuję jej zupę z soczewicy. Dzisiaj naszło mnie na pichcenie to wypróbowalam przepis na śledzie w śmietanie i nastawiłam zakwas na barszcz na wigilię, nie wiem co mi z tego wyjdzie bo nigdy nie robiłam barszczu na zakwasie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas rosół ,a na deser albo już raczej na kolacje robimy pieczone jabłka .

dzisiaj obiad pt "ratuj się kto może" ;) a wieczorem zapiekanki :] coś nam ostatnio sporo chleba zostaje ;P i trzeba go przerobić :]

jutro zupa wiosenna, a na drugie danie biała kiełbaska duszona z cebulką i ziemniaczki :] do tego surówka z pekinki i kukurydzy :]

przymierzam się też do wypróbowania 2 przepisów na ciastka :] bez mąki :]

Dojadamy resztki weekendowe:) rosół z makaronem i gotowane mięsko. Córka je u babci koleżank,i więc sie nie wysilałam...
A na jutro nie mam pomysłu.....

ziemniaki bigos i syn ma nagetsy a my kotlety z piersi

Ja dzisiaj zrobiłam takie kulki z kapeluszy od pieczarek faszerowane serem żółtym i otulone mielonym mięsem drobiowym i panierowane w jaju i bułce i smażone w głębszym oleju, do tego bagietka. Adka dojadła wczorajszy makaron:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a my właśnie zajadamy ,pieczoną pierś z kaczki ,buraki i ziemniaki i zaraz spadamy na sanki .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

dojadamy jarzynową z brukselkami a na kolacje wyżerka wczoraj bratanek miał chrzciny i brat podzielił się jedzonkiem a było tego sporo wiec będzie super kolacja ;-) juz nie moge sie doczekać kiedy dostarczą jedzonko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Agusia - tak to jest, ja też czasem połaszę się na coś "extra" i potem mi w domu nie chcą tego jeść:-)

Aniu - nie próbowałam ale dodaję czasem suszone pomidory, czy ser pleśniowy. Ciekawa jestem, jak Ci wyjdzie np. z pieczarkami :-)

U nas dziś odśnieżanie pół dnia-pług nie zajechał na naszą uliczkę a w ogrodzie mieliśmy ok 40 cm śniegu, nie można było samochodem ruszyć bo by nie przejechał... Więc zamówiliśmy pizzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

dzięki Aniu :) wypróbuję ten przepis na kotlety :)))

u nas dzisiaj zgodnie z planem - bitki z szynki w sosie :] (na jutro też)
dzisiaj z "wypasionym" makaronem http://www.frisco.pl/pid,10248/n,michelangelo-makaron-lingue-di-suocera-(barwy-naturalne)/stn,product i surówką z marchewki i jabłka :] makaron leżał i czekał ;) zajmował miejsce w szafce ;) więc wreszcie go zjedliśmy ;P oczywiście Młody stwierdził, że nie lubi tego makaronu ;P i dobrze - z pewnością takiego nie kupię ;P (paczka na obiad za ponad 30zł)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Emilko przepis rewelacja:) robiłam już drugi raz i bardzo nam smakuje, a próbowałaś może dla odmiany grzyby suszone zastąpić świeżymi albo pieczarkami? Tak sobie pomyślałam że też może być pyszne:)

Aniu miło mi bardzo:-))

Agusia kotlety z ciecierzycy robię tak:
Ciecierzycę kupuję taką z puszki gotowana na parze to taka nowośc w sklepach się pojawiła ale mozna też ugotować samemu.
Ciecierzycę odlewam z zalewy, rozdrabniam blenderem, do tego dodaję przesmażoną cebulkę, ząbek czosnku przeciśnięty, sól, pieprz, przyprawę do mielonego, jajko, bułkę namoczoną i mieszam. Z tego formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju z dodatkiem masła. Z takiej puszki wychodzi 6 kotlecików, tak samo robiłam młodej kotleciki z soczewicy też tej w puszce, muszę przyznać że są naprawdę dobre, jak lubicie to można wrzucić jeszcze natkę pietruszki do środka, ja nie daję bo młoda nie lubi.
My dzisiaj jedliśmy makaron z sosem z suszonych grzybów z szynką parmeńską,rukolą i prażonym słonecznikiem.Pychotka:) przepis dostałam od forumki,jeszcze raz dziękuję to teraz również nasz ulubiony makaron:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zupa jarzynowa a brukselkami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ten zespół nie tylko gra weselną muzykę,byliśmy na ich koncercie dla Scani,super impreza,ile ciężarówek :)
Grali na rynku w Kościerzynie,grają dla marszałka itd,ale najwięcej wesel i imprez typu Sylwester czy urodziny.

dzis karkóweczka,wieczorem pizza bo wpadają znajomi ,a jutro faszerowany kurczak wątróbkami,jabłkiem i cebulą i pieczony.

Wczoraj na szybko sałatka z kurczakiem i serem,czerw.fasolą,kukurydzą itd,z sosem tysiac wysp plus grzanki z serem czosnkowe.

Zupa pomidorowa z makaronem , pierogi z mięsem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas makaronów ciąg dalszy - dziś podsmażyłam włoską szynkę, dodałam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i bazylię. Polałam sosem makaron a na to przekrojone jajko ugotowane na pół twardo i starty parmezan - niebo w gębie:-)

Ania - jak robisz te kotlety z ciecierzycy? :)

My wczoraj i dzisiaj jedliśmy dorsza panierowanego, ziemniaki i warzywka na ciepło do tego, córcia miała kotleciki z ciecierzycy takie ala mielone:)

dlatego nie znam...;p
zupełnie nie moja bajka muzyczna

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??