Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)

25 część naszego obiadowego wątku ma już ponad 330 postów ;) więc zakładam nowy :]

tu link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-25-Rok-szkolny-czas-zaczac-t490530,1,310.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dziś na obiad cz. 26 - jesienno-zimowa ;-)

wczoraj u nas były domowe frytki :] bo dawno nie jedliśmy ;)
z mlekiem/kefirem i "czyste" lub z oregano i keczupem ;)

dzisiaj jedziemy do Chrzestnej Młodego na obiad :) będą zrazy :] ja robię surówkę z buraczków :] Ciocia zrobiła jeszcze sernik ;)

U nas leczo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki dziewczyny za przepisy na sałatki,na pewno zrobię z wędzonym kurczakiem i kalafiorem z jajkami warstwową.

dziś spróbuję zrobić ringo ,wczoraj oglądałam jakis program kulinarny z gwiazdami disco polo i zaintersował mnie ten przepis.

Piecze się mielone z dodatkami około 20 minut na blasze robiąc z tego mielonego taki kopiec i dziurkę w środku,wygląda to jak babka potem wyjmuje i obkłada plastrami ciasta francuskiego i znowu do piekarnika na 30 minut.
Najpierw podsmaża się tarte pieczarki z cebulą i przyprawia,jak pieczarki się podsmaża zdejmuje z ognia i wbija surowe jajko i miesza by sie ścieło dodaje się bułkę tartą i to do mięsa mielonego i formuje się taki kopiec z dziurą.
Może byc dobre,spróbuję .

My dzisiaj chyba zjemy na mieście bo wrócimy do domu koło 20-tej. Jutro będzie na pewno dorsz, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki lub frytki. W niedzielę - nie wiem:-)

dzisiaj piątkowo jajka sadzone, ziemniaczki i fasolka szparagowa zielona pewnie z bułeczka:)albo marchewka

jutro zapewne łosoś+frytki+jakas surówka

niedziela--zrazy z szynki, ziemniaki i zapewne ogórek kiszony albo buraczki do tego. zrobię wiecej to i na poniedziałek wystarczy.

już myśle kulinarnie o świętach:)u nas tradycyjnie będzie jak zawsze:)

Taką sałatkę z pieczarkami jadłam u koleżanki kiedyś ,jej mama dawała jeszcze ogórka , i jajko pycha .
Ale u mnie tylko ja lubię takie sałatki więc sama nie robię dla siebie ,mój mąż bardziej preferuje z czerwoną fasolą tuńczykiem i właśnie z cebulą a to nie moje smaki jeżeli chodzi o sałatki .

U nas żeberka w coli, ziemniaki i papryka ze słoika teściowej dla młodego fasolka szparagowa.

Fajna i prosta sałatka z pieczarek:
pół kilograma pieczarek pokrojnych w kostkę i ugotowanych w osolonej wodzie, osączyć , wystudzić do tego puszka groszku i 1 duża cebulka w kostke, sól, pieprz, majonez
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pyszna jest sałatka z kalafiora:
Ugotowany kalafior, 6 jajek na twardo,ogórki kiszone 4-5 szt, pomidory 2-3szt ,koperek
W szklanej misce układamy warstwowo:
Połowa kalafiora, sól, pieprz, posmarować majonezem,
ogórki pokrojone w plasterki,sól, pieprz, majonez,
jajka w plastry, sól,pieprz,majonez,
pomidory w plastry,sól,pieprz, majonez
kalafior,sól,pieprz,majonez posypac posiekanym koprem
zostawić w lodówce do przegryzienia:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ach mam nadzieje że w końcu jej przejdzie ten cały wegetarianizm, że to tylko kolejny przejaw buntu nastolatki:) ja na początku też się buntowałam i jadła same ziemniaki albo makaron, ale mój rozsądek wziął górę bo ona jednak dojrzewa i musi się odżywiać a skoro nie je miesa to trzeba go czymś zastąpić żeby nie wpadła w jakies choróbska. Taka rola matki dbać o swoje dziecko...:)
U nas dzisiaj ziemniaczki, sałatka z ogórków kiszonych i panierowany sandacz, młoda dojada chińszczyznę:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A macie jakies przepisy na golonke z indyka?

por i paluszki krabowe pokroić i wymieszać z majonezem lub majonezem-śmietaną

takie dziwo lubi moja córka:)nie je innych sałatek tylko z porem;p

ps.
paluszki krabowe to jednak nie mięso.....;p

sałatka porowa:( bez mięsa ale my lubimy)

por( najlepiej taki długi, cienki,sałatkowy), jajka na twardo, groszek konserwowy, mozna dodać też pieczarki podgotowane, sół i pieprz oraz majonez
wszystkie skłądniki dowolnie pokroić, nie znam proporcji bo robie na oko:)
pora najwięcej ma być.
Wymieszac z majonezem
Smacznego:))

Pyszna salatka z kalafiorem:
1 maly gotowany kalafior,
Szynka konserwowa
Puszka kukurydzy
Kilka konserwowych ogorkow
3-4 jajka
Sol i pieprz
Majonez
Salatke ukladam warstwowo, pamietajac jedynie, aby kalafior oodzielony na rozyczki znalazl sie na samej gorze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

my dojadamy rosół i buraczkową ,także dzisiaj mam wolne od gotowania;-)

Dzisiaj pieczone pałki bo zalegały w lodówce do tego ziemniaki z sosem pieczarkowym .

Ja polecam swoją imprezową sałatkę - wychodzi w miarę tanio, wychodzi jej dużo i zawsze wszystkim bardzo smakuje:

Opakowanie makaronu penne
40 deko szynki konserwowej
puszka groszku
puszka kukurydzy
2 papryki - czerwona i żółta
2 cebule-najlepiej czerwone
majonez, sól, opakowanie curry, pieprz.

Makaron gotuję, studzę, przesypuję do dużej michy, dodaję puszki i resztę składników pokrojonych w kosteczkę, sporo majonezu i całe opakowanie curry.

Czekolada-chili napisała "Dziewczyny znacie przepis na jakąs salatkę z jajem i innym mięsem niż kurczak,gyros?
Na andrzejki szukam przepisów."

sałatka królewska :] z jajkiem i szynką ;)

***SAŁATKA KRÓLEWSKA***

~ seler konserwowy (przeważnie biorę 2 słoiczki)
~ puszka kukurydzy
~ kilka plastrów ananasa z puszki
~ 3-4 jajka na twardo
~ 25-30 dag szynki/mielonki
~ kawałek pora
~ majonez, sól, pieprz

Odsączamy selera, ananasa i kukurydzę. Ananasa kroimy w kwałki, nitki selera też "ciachamy" w kilku miejscach. wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane jajka i pora, wędlinę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, której podstawą jest seler konserwowy.

Kupiłam przepisy na 11 sałatek na aukcji allegro dla WOŚP ;) jeszcze nie robiłam ;) ale wrzucam tu :]

*** Sałatka z wędzonym kurczakiem ***

~ udko wędzone
~ kukurydza w puszce
~ papryka czerwona
~ 1 torebka ryżu
~ 3 jajka na twardo
~ ogórek kiszony
~ pietruszka
~ majonez

Ugotować 1 torebkę ryżu, dodać 3 jajka pokrojone w kostkę, paprykę, trochę pietruszki, pokrojone udko z kurczaka wędzonego, jeden kiszony ogórek.
Wszystko wymieszać doprawić, dodać majonez.

*** Sałatka ze szparagów ***

~ Filet z kurczaka ugotowany
~ 3 jajka ugotowane
~ 3 krążki ananasa
~ 4-5 pieczarek
~ 200 g szparagów konserwowych
~ sok z ½ cytryny
~ majonez

Filet, ananasy i jajka pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Szparagi pokroić. Wszystkie składniki połączyć z majonezem.

________

Ania - u mnie byłoby tak jak u Emilii ;) nie dałabym się wrobić w prowadzenie 2 różnych kuchni ;)

Dziś ruskie nadal,po południu jadę z Niko do ortopedy,na palcach coś zaczął chodzić i mnie to niepokoi to po drodze do Maka,jedziemy do Tczewa,ja uweilllbiam maka więc Niko też dostanie happy meal

Dziewczyny znacie przepis na jakąs salatkę z jajem i innym mięsem niż kurczak,gyros?
Na andrzejki szukam przepisów.

ehhhhh nastolatki mają jazdy....
moja np nie je szynek, bo to mięso, ale wcina kabanosy, kotlety i zrazy:)) zrazy bez środka z boczku, cebuli i ogórka:P
ser tylko z keczupem
nieraz gotuję dwa obiady niestety bo np. mamy ochotę na fasolke po bretońsku a moja latorośl nie zje fasoli bo mąka..........
a gołąbki to je bez kapusty heheh
kiedyś sie wkurzałam, teraz już mam obcykane co i jak no i jakoś leci.
Ale gdyby była wege. to bym sie załamala, bo wogole nie wiedzialabym co gotowac.

u mnie dziś b. niezdrowo---------grillowana kielbasa, mąż robi
wczoraj spędziłam pół dnia w swissmedzie na badaniu wysiłkowym serca+ dojazd prawie poltora godziny w jedna strone:P ehhhh

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??