Klasyczne ciasto.
Torcik szwarcwaldzki /©123RF/PICSEL 
Torcik szwarcwaldzki /©123RF/PICSEL 
Składniki: 
po 10 dag gorzkiej czekolady i masła, 1 czubata szkl. cukru,  6 jajek,  1 czubata szkl. mąki pszennej,  10 dag mielonych migdałów,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  3 szkl. śmietany kremówki,  1 słoik (850 ml) kompotu wiśniowego, 1 op. cukru waniliowego,  4 łyżeczki żelatyny,  3 łyżki wiśniówki,  kakao do dekoracji.
Przygotowanie:
Reklama
 
 Czekoladę stop. Masło utrzyj z 1/2 szkl. cukru, połącz z czekoladą. Oddziel żółtka od białek. Żółtka po jednym dodawaj do masy czekoladowej, cały czas miksując. Białka ubij, wymieszaj z masą. Dodaj mąkę, mielonymi migdały oraz proszek do pieczenia. Tortownicę wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Piecz je 40 minut w temp. 170ºC. Wystudź. Rozetnij na 3 placki. 
Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Wiśnie osącz. Śmietanę ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym, połącz z żelatyną. Placki skrop wiśniówką. Przełóż wiśniami i tężejącym kremem. Posmaruj także boki. Wierzch ozdób rozetkami z kremu śmietanowego. Tort schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.
Czytaj więcej na 
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-torcik-szwarcwaldzki,nId,1402176#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=recipes?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
Znalazłam jeszcze fajny przepis na tort szwarcwaldzki, nie robiłam go ale bardzo lubię taki, kupuję gotowy w Bajaderze:)