Re: Co dziś na obiad? cz.30 - wiosenna:-)
                 
    
    
    
    Hokasia - kopiuję, bo przepis dawałam kilka razy ;) (jeszcze z czasów, gdy Młody jadł pieczarki) :) wczoraj dodatkowo wkroiłam kalarepkę i dodałam po kilka różyczek brokułowych i kalafiorowych :) Im więcej warzyw - tym bardziej kolorowo ;) 
MIELONE Z WARZYWAMI :)
danie to robię w patelni(przykrywanej) Zepter :) 
ogólnie można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, plindzami :) 
lubię je właśnie z plackami ziemniaczanymi - to moja wersja placka po cygańsku/węgiersku (zamiast gulaszu) 
0,5kg mięsa mielonego wrzucam do rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażam. 
do tego przegląd warzyw - najbardziej lubię mrożonki, bo to najszybciej ;) bez obierania, krojenia itp. ;) 
więc daję 2-3 garści mrożonej włoszczyzny(starta na tarce marchewka, seler, biała pietruszka, plasterki pora), po 1,5 garści mrożonego groszku i kukurydzy, pół czerwonej papryki pokrojonej w krótkie paski, duża cebula pokrojona w piórka, kilka pieczarek pokrojonych w plasterki. 
podlewam wodą, dodaję sos sojowy i mix przypraw - co mi wpadnie w rękę (oregano, majeranek, tymianek, imbir, kumin, curry itp.)
duszę pod przykryciem mieszając co jakiś czas :] 
czasem dla złamania smaku dodaję troszkę cukru - tym razem nie musiałam, bo warzywa były słodziutkie. 
można dodać też puszkę pomidorów - ja akurat nie miałam, a nie chciało mi się bawić ze świeżymi ;) 
danie jest ślicznie kolorowe :) super pachnące i pyszne :))))
    
    
         
        
                
                
        
             0
            0
             0
            0