Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-33-czerwcowo-lipcowa-t549115,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

dzisiaj mamy kotlety z cyckow, ziemnieki i fasolke z buleczka:)))

Ania-----------kocur urośnie do ok 11-12kg i metr długości+ogon co najmniej do łopatek:))) kotki są troche mniejsze.

maleńkie kotki to są rasy devon rex, albo devon cornish takie kręconą sierścią.

Emilia ja jagnięcinę i baraninę uwielbiam :). Mieszkam w Irlandii i tutaj jest w każdym sklepie baranina. Kroje mięsko na kawałki i marynuję całą noc, do marynaty cebula, czosnek, olej, bulion taki w proszku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, a i przed włożeniem w marynatę moczę mięso ok 30 min w wodzie z octem. Następnego dnia podsmażam mięso i cebulę, i duszę w garnku do miękkości z grzybkami suszonymi. Z kości robię rosół.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzis obiad u teściowej i były mielone, ziemniaki, kalafior z bułką tartą i swojskie ogórki.

Jutro za to robię kluski sląskie, gulasz z szynki z pieczarkami i czerwona kapusta na ciepło.

meggi a jak robisz te piersi po zydowsku?

mała korekta obiadowa były kotlety c cycków, ale po żydowsku przepyszne ;-)))

Meggi dobrze mówisz... cos lato nas nie rozpieszcza pogodą, ale takie duszne upały to też męczące:(
Mamo b a wy już zdecydowaliście o kupnie kocurka? Ciekawa jestem jaki on duży urośnie? Ja to uwielbiam malutkie zwierzaki, im mniejsze tym bardziej mnie rozczulają... ratlerki , cziłałki, yorczki...:) wszystkie uwielbiam:)
Byliśmy na działce ale tylko na kawusi i ciasteczku, padał deszcz ale co tam ... malżonek się uparł i pojechaliśmy:)

Dzień dobry ;-)

Pogoda się popsuła ;-( fakt,że te upały były nie do zniesienia,ale czy to nie mogło by padać w nocy,a w dzień być ładnie ehh.

Na obiad dzisiaj ziemniaczki z koperkiem ,kotlety z cycków plus kalafior z bułeczką .

A na deser biszkopt z truskawkami;-)

witam w deszczowe sobotnie przedpoludnie:))

U mnie dzisiaj polędwiczki wieprz. z ziemniakami i fasolką.
Na deser lody i czereśnie.

Aniu, a te koteczki trzy jak malowane, prawie jednakowe:))
Na bank coś zdobędą na najbliższej wystawie w sierpniu w Sopocie.
A czarny kocurek to urwis jakich mało. Potrafi nawet szynkę z kanapki ze stołu porwać w włomotać:)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aniu, faktycznie zapomniałam o Gościńcu, tam jadłam pysznego dorsza kiedyś. Jesienią i wiosną często tam bywaliśmy. Tak mnie naszło jakoś na rybkę dobrą, ale żeby jej nie przygotowywać, tylko, żeby było juz gotowe, podane na talerzu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hokasia na rybkę to polecam wypad do GOŚCINIEC DLA PRZYJACIÓŁ w Kleszczewie za Jagatowem 15min drogi ale klimat super bo położony wśród zieleni, jest tam gdzie pospacerować po obiadku, maja mini zoo z kozami, jest winnica. No i maja własną hodowlę pstrąga, ryba jest świeżutka i pyszna, mają też własne wyroby wiejskie:) no i ceny bardzo przyzwoite:)

U nas dzisiaj kalafiorowa i pierogi z truskawkami. Pyszne były, ale mąż uznał, że to taki deserek i grzał sobie jeszcze parówki :) Dziewczyny, gdzie w Gdańsku można zjeść dobrą rybkę? Możecie polecić jakąś restaurację/smażalnię?

Dzisiaj dzień lenia był,tzn bez gotowania ;-)

dostałam od mamy cały gar zupy ogórkowej,pyyyszna była ;-)

Mamo b piękny kocur taki majestatyczny:) Ma taki dziki wzrok, widać że to rasowy kocurek i te uszy...:) jest śliczny:) Ten czarny IKER też jest piękny:)

Myślałem cały dzień co dziś zrobić na obiad i ostatecznie padło na pomidorowa z pomidorów z puszki z makaronem. Malo ambitnie, ale lubie pomidory;-)

ja też o krokodylkach pierwszy raz słysze:) ale ogorki słodko-ostre z chili i cebula dostajemy pod postacia pikli od tesciowej, sa wypasne:)

dzis u nas chłodnik z botwinki i albo pieczona dorada z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem, albo zjemy gdzies na miescie, a dorada bedzie na jutro. na niedziele za to mam juz kotlety jagniece, M. kupił w lidlu w prom:) wiec je pewnie przyrzadzi wedlug przepisu lidlowego:)

co do sosów to jesli musze to zagęszczam mąką krupczatką, duzo lepiej rozpuszcza się niż zwykła.

u nas dzis sledzie w śmietanie i ziemniaki.

krokodylki to nie są małosolne. są octowe. podsyłam linki.
http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/OGORKI-PRZEPISY-t175273,1,16.html
u mnie w rodzinie się nie przyjęły (mąż to nawet stwierdził, że
"zmarnowałam" ogórki), ale wiem, że dziewczyny robią na potęgę.

U mnie sosy są zazwyczaj na bazie warzyw. Które zależy od tego co mam w domu, czyli sezonowe lub jakie mięso robię:)
Jeśli mam ciemne mięso to często obtaczam je w mące i obsmażam z każdej strony i takie przerzucam do gotujących się pokrojonych warzyw (dzięki temu nie potrzebuję już zagęszczania sosów surową mąką), ale nie przelewam tłuszczu z patelni do sosu. Jeżeli chodzi o przyprawy, u mnie królują suszone zioła, ew. świeże jak uda się dostać: natka, lubczyk, cząber, tymianek, rozmaryn, estragon, koperek, majeranek, dodatkowo sól i pieprz - których używam, zależy od warzyw:). Czasem jak mam ochotę żeby troszkę przyostrzyć smak sosu, to papryka ostra w proszku, ale ogólnie staram się unikać proszkowanych przypraw.

Pozwolę sobie troszkę pośmiecić:))
jak Wam sie podoba IDAHO?
http://www.maxi-king.com.pl/index.php/kocieta/aktualne-mioty

Dzieki.
Za dużo wlewam wody. Zawsze sie jakoś tak obawiam, że mieso sie zeschnie na drugi dzień jak nie będzie "przykryte"na mokro.

Graszka---------jak sprawuje sie nowa patelnia??

Mamo b do duszenia wlewam tylko tyle wody żeby tylko zakryła mięso, potem jeszcze się odparuje i wtedy nie będzie za dużo. Jak zaklepuję mąką to w kubeczku wsypuję mąkę i śmietanę, dodaję troszkę wody od duszenia i koniecznie roztrzepuje taką małą rózgą bo inaczej grudki murowane:) dla wzmocnienia smaku dodaję troszkę sosu MAGGI i ewntualnie ZIARENKA SMAKU ale niewiele bo jest dość słona. W ogóle ziarenka smaku to moja ulubiona przyprawa do zup i sosów.. wiem wiem że troszkę niezdrowe ale ja ją lubię i nie muszę już kombinować z innymi przyprawami żeby dosmaczyć:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??