Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)
U mnie sosy są zazwyczaj na bazie warzyw. Które zależy od tego co mam w domu, czyli sezonowe lub jakie mięso robię:)
Jeśli mam ciemne mięso to często obtaczam je w mące i obsmażam z każdej strony i takie przerzucam do gotujących się pokrojonych warzyw (dzięki temu nie potrzebuję już zagęszczania sosów surową mąką), ale nie przelewam tłuszczu z patelni do sosu. Jeżeli chodzi o przyprawy, u mnie królują suszone zioła, ew. świeże jak uda się dostać: natka, lubczyk, cząber, tymianek, rozmaryn, estragon, koperek, majeranek, dodatkowo sól i pieprz - których używam, zależy od warzyw:). Czasem jak mam ochotę żeby troszkę przyostrzyć smak sosu, to papryka ostra w proszku, ale ogólnie staram się unikać proszkowanych przypraw.
0
0