Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-33-czerwcowo-lipcowa-t549115,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

Dziewczyny - może znacie kogoś takiego? http://forum.trojmiasto.pl/Wykonanie-podlogi-w-altance-ogrodowej-t554491,1,300.html

Mamy altankę/wiatę z tego rodzaju http://allegro.pl/altanka-ogrodowa-altana-altanki-altany-domek-i4427058512.html
Trawa pod nią już dawno się wytarła i zostało klepisko ;) chcemy zrobić "jakąś" podłogę. Budżet 300zł. W tej cenie mamy dwie oferty - z palet od producenta i z płyt chodnikowych(z odzysku). Chyba jednak wolelibyśmy płyty(może być też zwykła wylewka betonowa czy cementowa) . Ale facet jest niesłowny - trzy razy umawiał się na pomiar i ani razu nie dojechał. W związku z tym szukamy kogoś solidnego, słownego i dotrzymującego terminów :) może jakiś Wasz Tata, Teść, Mąż, Brat robi coś takiego?

U nas dzisiaj pomidorowa z makaronem:)
Dzięki jagodziankoza przepis kipiłam tofu to muszę młodej zrobić.. dzisiaj w nocy wraca z wakacji to musze ją dokarmić bo tam pewnie niewiele jadła:( ryb niestety też nie jada...:(
Mamo b pytam z ciekawości bo narazie nie mam problemów ze wzrokiem, chociaz jak czytam to troszkę mi się zaczyna zlewac i muszę odstawiać troszkę dalej, ale narazie mi to nie przeszkadza za bardzo, ale pewnie z wiekiem będzie gorzej. A nie bardzo wyobrażam sobie siebie w okularach... ja nawet słonecznych nie mam bo we wszystkich głupio wyglądam, wiec pewnie jak mi wzrok padnie to wolałabym sobie go skorygować niż nosić okulary:)

Zapomniałam zapytać - zamówiłyście sobie miody u Pana Andrzeja? Bo jakoś w weekend ma być w 3mieście :] my się podłączyłyśmy z 2 sztukami pod zamówienie znajomej :] (moja teściowa obudziłą się, że w takiej cenie, to ona chce 1 słoik no i sąsiadowi z działki jeszcze 1)

Hej Dziewczyny!

Co do okularów - sama zniszczyłam sobie wzrok jakieś 8 lat temu ;) siedząc przed kompem po 10-12 (albo i więcej) godzin na dobę :P jak to powiedziała wtedy okulistka - "typowa choroba komputerowa" :P i od tamtej pory noszę "po mieście" okulary :) małe "minusy". na działce chodzę bez okularów i po domu też :]

wczoraj pierwszy raz upiekłam całego kurczaka w Halogen Oven :P ale wyszedł pyszny! a jakie wilgotne piersi :] do tego były ziemniaczki i fasolka szparagowa od sąsiada :] wcześniej zjedliśmy po talerzu zupy ziemniaczanej :]

dla Młodego zostały jeszcze 2 upieczone pałki z drugiego kurczaka ;) (reszta ptaka ugotowana i zrobiona galaretka) - więc pewnie dzisiaj zje, a my upieczemy sobie ziemniaczki i zjemy z mlekiem :] może zrobimy do tego gotowaną cukinię?

jeśli chodzi o dania z cukinii - czekam na przepis na ciasto od MamyMataiNiki :]
raz w życiu robiłam faszerowaną cukinię(z mięsem mielonym i warzywami) - ale nie smakowała mi :P
wolę gotowaną z masłem i koperkiem(nie koniecznie musi być koperek), pod postacią placków, kotletów panierowanych (plastry panierowane) albo z grilla z miętą i tymiankiem :]

ale zaintrygował mnie ten przepis na cukinię niby ananas :P faktycznie smakuje podobnie?

siedzimy na działce, dzisiaj wyjątkowo wyciągnęłam laptopa - bo normalnie to nawet mi się nie chce go wyciągać ;) a już tym bardziej ciągnąć kabla przez pół działki żeby usiąść z nim pod wiatą :P

Co do jarmarku - na jarmarku w Gdańsku nie byłam chyba z naście lat? Jakoś nie widzę potrzeby łażenia tam w tłumie(nie lubię takich tłumów i tego złodziejstwa kręcącego się tam), skoro wszystko to samo mogę kupić w sklepie albo przez neta :P
Ale za dzieciaka czekałam na jarmarki - bo zawsze można było kupić coś fajnego ;) np. większy wybór zeszytów :]

Za to w zeszłym roku byliśmy na jarmarku w Pelplinie :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co do jarmamrku, to jak wrócę to zapewne się wybierzemy. Co jarmark kupuje taki magnez na lodówkę- kamieniczka gdańska bądź jakiś zabytek. Tak, że tradycji musi stać się zadość. No i też mnie interesuje to koło, ale czy się odważę...

Ale dziewuchy piszecie jak szalone. a gotujecie jeszcze lepiej :) My dzisiaj wyjezdzamy do moich rodziców na wakacje, tzn. mąż zawozi nas i sam wróci w niedziele, bo wiadomo praca. A ja z dziecmi zostane ok. tygodnia nad morzem ;) Tak więć my dzisiaj bez obiadu, zjemy wieczorkiem u mamy. Napieklam jagodzianek z 2kg mąki to im zawiozę, bo tam to dużo ludzi do jedzenia. Oby tylko droga nam jakoś sparwnie poszła, bo jazda z naszym młodszym synkiem do najprzyjemniejszych nie nalezy, no ale może zaśnie.

U mnie niektóre wiśnie już wysychają ale jakoś nie mam weny, by pójść je wyzbierać - rosną na skarpie i trzeba się nieźle nagimnastykować. A jeszcze w taki upał zbierać...Jakoś nie mam ochoty.
My wczoraj zjedliśmy te pierogi:-)
Dziś przyjeżdżają do nas znajomi, więc pewnie coś na grilla wrzucimy. Muszę jeszcze posprzątać i zrobić duże zakupy, żeby się tym podczas wolnego nie zajmować:-)

Dziewczyny wybieracie się na jarmark? Ja na pewno się przejadę po przyprawy i może na starociach jakieś cuda wynajdę. No i kusi mnie trochę to koło widokowe ale pewnie tylko córa pójdzie.

Oj Graszka to prawda. Ale najbardziej zmobilizowało mnie to, że nie dostałabym zgody lekarza na pracę. I co wtedy?? Do końca zycia bezrobotna??

Fajnie, że mąż Ci tak pomaga.

Witam dziewczyny:-))
Mamo b, dobrze ze zrobilas sobie operacje na oczka, czasami czlowiek musi sie podjac operacji, zeby pozniej nie potykac sie o przedmioty, moc zobaczyc cyferki i literki w telefonie, czy czytac.
Na obiad zrobie placki z cukini, tylko zastanawiam sie, czy zrobic z sosem pieczarkowym czy pomidorowym:-)
Wczorajz mezem kupilismy z 8 kg wisni i do pozna robilismy soki z sokownika, a z pozostalych wisni zrobimy dzis dzemy:-)
Musze dzis zerwac ogorki z ogrodka, bo juz widze ze sa, no i koniecznie zrobic malosolne:-))

Hej dziewczyny:))

U mnie jednak wczoraj nie jedliśmy tych pierogow. Wogole nie jedlismy obiadu, bo nikomu sie nie chciało.

Może dzisiaj zjemy?

Aniu-------tak, jestem po laserowej korekcji wzroku. U mnie to była konieczność, bo jeszcze kilka lat to bym chyba oślepła na amen.
W skrócie Ci powiem, że miałam +7,5, a teraz obywam sie bez okularów generalnie na codzień. Wszystko widzę doskonale , no prawie.Bo, jak wspomnialam, mam okulary do czytania, by nie przesilać wzroku.
Jestem bardzo zadowolona. Choć sam zabieg do przyjemnych nie należał. Ale to indywidualne odczucie. A już na drugi dzień widzialam bez okularów. Niezbyt ostro ale zawsze:)) Wzrok sie przyzwyczajał jakieś trzy miesiące do poprawnego widzenia, bo mózg musiał na nowo sie nauczyć przetwarzać widzenie. Trzeba zakraplać oczy po zabiegu i na początku uważać na słońce, pyły, piach--------nosić okulary przeciwsłoneczne. Przez dwa, trzy tygodnie spać trzeba w takich osłonkach--------komicznie sie wygląda...no ale to dla zdrowia, by oko sie dobrze wygoiło i nic w nocy sie nie stało.

Jeśli jeszcze coś byś chciała wiedzieć to śmiało pytaj.
A czemu sie tym interesujesz??

A tak tematycznie, odnośnie tego forum, na polsacie właśnie leci "Julie i Julia" :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

aj, zapomniałam, dla ani przepis na tofu- ja kupuje naturalne, marynata (na 2 kostki sera- ser pokroic w kostke):
1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki ulubionej oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka syropu z daktyli lub innego słodkiego syropu - daje klonowy, ale mozna dodac pol lyzeczki miodu/ew cukru
1/2 czerwonej cebuli
3 młode cebule dymki
czerwona ostra suszona papryczka / lub w proszku
pęczek pietruszki
marynowac ok 2 godz, usmazyc najlepiej na patelni grillowej albo na niewielkiej ilosci oleju/oliwy na rumiano

mix salat, pomidorki koktajlowe, swiezy ogorek, grzanki ziolowe, zielenina (szczypior, koperek, natka, bazylia, tymianek), wymieszac z vinegretem, dorzucic tofu i grzanki, lekkie, ale pozywne.

nie wiem czy twoja cora je ryby, ostanio robilam tez makaron sojowy z tofu i wedzonym lososiem, bardzo dobry:)

hej dziewuszki,

cukinie faszerowane wedlug wlasnych wymysłów(miesem, miesem ala bolognese, miesem i ryzem jak papryke, kasza i grzybami, kasza z serem, feta, kasza i warzywami itp itp, tylko mięso najlepiej podsmazyc, cukinia szybko mięknie w przeciwienstwie do papryki, wiec surowe za dlugo by wymagalo siedzenia w piekarniku),

krem z cukinii wlasnie u nas wczoraj i dzis jest - cukinie obrac, na kawalki jako tako, przesmazyc na masle z czosnkiem, podlac woda (zeby zakrylo cukinie), dodac sok z cytryny/pomaranczy, starty korzen imbiru, sol, pieprz, curry (duzo!), sodka i ostra papryka, tymianek...podgotowac, zblendowac na gladdka mase i na koncu ew doprawic wedle uznania:) posypac swieza natka, szamac z grzankami (u nas gotowe z biedronki)

robilam tez kiedys dzem cukiniowo-cytrynowy-bardzo fajny smak, ale musze odszukac pzrepis, wiec gdyby ktos chcial, poszuam:)

placuszki z cukini tartej sa pycha, ale mozna tez w grubsze plasterki pokroic cukinie, posolic, odstawic na chwile i potem panierowac w mace,jaju i bulce tartej, smazyc jak kotlety:) fajna alternatywa zamiast obiadu:)
no i roladki z cukinii, ale nigdy nie robilam

jeszcze spagetti cukiniowe- cukinie obieraczka skroic na dlugie wstazki, przesmazyc z marchewka tak samo pokrojona, ziolami, czosnkiem, zalac slodka smietanka(nie duzo), poddusic do zageszczenia, pasuje do grillowanej/duszonej/pieczonej rybki albo posypane serem jako samodzielne danie, pewnie i miesem np. piersia kurczaka moznaby podac:)

u nas krem z cukinii, wczoraj i dzis, i mielone z szynki z piekarnika, z fasolka z bulka tarta, beda tez na jutro,

a pon, wt, roladki z wołowiny z papryka, boczkiem, ogorkiem, pieczarka i cebula w sosie wlasnym, z ziemniaczkami i surowka z mlodej kapusty,

nie mam czasu zagladac, bo jezdzimy za mieszkaniem i cale popoludnia i wieczory na tym schodza:( ciezka decyzja:(

Cześć dziewczyny:) u mnie dzisiaj rosół z makaronem.
Cukinia jest pyszna faszerowana np. mielonym mięsem z pieczarkami, posypana serem i zapieczona:)
Mamo b robiłaś sobie zabieg laserowy na oczy? Tyle sie o nim naczytałam a ciekawa jestem jak to wygląda w rzeczywistości?

Meggi - my tak samo, ja ciągle wyszukuję różnych promocji, obniżek, gruponów i chociaż na weekendy gdziekolwiek lubimy sobie pojechać ale tylko w okazyjnych cenach. No a latem to wiadomo - woda, las plus koncerty, imprezy, wystawy - śledzę na bieżąco i dzięki temu ciągle się u nas coś dzieje:-)

emilia fajny ten przepisik i i szybko sie robi ;-) az mi slinka pociekła;P

Hre he emilia dobra Twoja babcia ;-)

Nie skromnie sie pochwalę,że troche umiem hiszpański i mam nadzieję,że jakos sie tam dogadamy ,bo tego boje sie chyba najbardziej lub,że sie tam gdzieś zgubimy ;-)

Oj tak ja też sie ciesze na ten wyjazd fakt będziemy krótko,jak wiadomo finasne ,ale co tam dobre i to ;-)

Zupka jest rewelacyjna no i nie tuczy ;-).

a co do urlopu my to ogólnie jestesmy tacy po wsi noga ;-)ciagle gdzies lazimy jak nie plaza to dzialka jak nie dzialka to jezioro i tak to sobie jest ;-).Zawsze co roku gdzies na kaszuby sie wybieramy bo lubimy te klimaty ;-)

Oj Meggi ,ale fajna ta zupa może być...:)))
Super, że urlop w pełnej słońca Hiszpaniii spędzicie.

Ja byłam tylko w RFN--------kto pamieta???:))

My niestety ze względu na "zawsze coś".......nie urlopujemy sie od dobrych 10 lat...taki klimat niestety.

Emilia------fajną masz babcie:)))

Mi się ten przepis spodobał, chyba zrobię bo też dostałam cukinie

http://gotujmy.pl/cukinia-jak-ananas,przepisy-przetwory-przepis,164190.html

Meggi, bardzo fajny przepis, dziekuje:-)) No wlasnie maz proponowal zebym pojechala w niedziele, ale ja nie chce sama, smutno by bylo.
Na blogu Kwestia Smaku widzialam kilka fajnych przepisow z cukinia:-))

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??