Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-33-czerwcowo-lipcowa-t549115,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

Dziewczyny - może znacie kogoś takiego? http://forum.trojmiasto.pl/Wykonanie-podlogi-w-altance-ogrodowej-t554491,1,300.html

Mamy altankę/wiatę z tego rodzaju http://allegro.pl/altanka-ogrodowa-altana-altanki-altany-domek-i4427058512.html
Trawa pod nią już dawno się wytarła i zostało klepisko ;) chcemy zrobić "jakąś" podłogę. Budżet 300zł. W tej cenie mamy dwie oferty - z palet od producenta i z płyt chodnikowych(z odzysku). Chyba jednak wolelibyśmy płyty(może być też zwykła wylewka betonowa czy cementowa) . Ale facet jest niesłowny - trzy razy umawiał się na pomiar i ani razu nie dojechał. W związku z tym szukamy kogoś solidnego, słownego i dotrzymującego terminów :) może jakiś Wasz Tata, Teść, Mąż, Brat robi coś takiego?

U nas dzisiaj pomidorowa z makaronem:)
Dzięki jagodziankoza przepis kipiłam tofu to muszę młodej zrobić.. dzisiaj w nocy wraca z wakacji to musze ją dokarmić bo tam pewnie niewiele jadła:( ryb niestety też nie jada...:(
Mamo b pytam z ciekawości bo narazie nie mam problemów ze wzrokiem, chociaz jak czytam to troszkę mi się zaczyna zlewac i muszę odstawiać troszkę dalej, ale narazie mi to nie przeszkadza za bardzo, ale pewnie z wiekiem będzie gorzej. A nie bardzo wyobrażam sobie siebie w okularach... ja nawet słonecznych nie mam bo we wszystkich głupio wyglądam, wiec pewnie jak mi wzrok padnie to wolałabym sobie go skorygować niż nosić okulary:)

Zapomniałam zapytać - zamówiłyście sobie miody u Pana Andrzeja? Bo jakoś w weekend ma być w 3mieście :] my się podłączyłyśmy z 2 sztukami pod zamówienie znajomej :] (moja teściowa obudziłą się, że w takiej cenie, to ona chce 1 słoik no i sąsiadowi z działki jeszcze 1)

Hej Dziewczyny!

Co do okularów - sama zniszczyłam sobie wzrok jakieś 8 lat temu ;) siedząc przed kompem po 10-12 (albo i więcej) godzin na dobę :P jak to powiedziała wtedy okulistka - "typowa choroba komputerowa" :P i od tamtej pory noszę "po mieście" okulary :) małe "minusy". na działce chodzę bez okularów i po domu też :]

wczoraj pierwszy raz upiekłam całego kurczaka w Halogen Oven :P ale wyszedł pyszny! a jakie wilgotne piersi :] do tego były ziemniaczki i fasolka szparagowa od sąsiada :] wcześniej zjedliśmy po talerzu zupy ziemniaczanej :]

dla Młodego zostały jeszcze 2 upieczone pałki z drugiego kurczaka ;) (reszta ptaka ugotowana i zrobiona galaretka) - więc pewnie dzisiaj zje, a my upieczemy sobie ziemniaczki i zjemy z mlekiem :] może zrobimy do tego gotowaną cukinię?

jeśli chodzi o dania z cukinii - czekam na przepis na ciasto od MamyMataiNiki :]
raz w życiu robiłam faszerowaną cukinię(z mięsem mielonym i warzywami) - ale nie smakowała mi :P
wolę gotowaną z masłem i koperkiem(nie koniecznie musi być koperek), pod postacią placków, kotletów panierowanych (plastry panierowane) albo z grilla z miętą i tymiankiem :]

ale zaintrygował mnie ten przepis na cukinię niby ananas :P faktycznie smakuje podobnie?

siedzimy na działce, dzisiaj wyjątkowo wyciągnęłam laptopa - bo normalnie to nawet mi się nie chce go wyciągać ;) a już tym bardziej ciągnąć kabla przez pół działki żeby usiąść z nim pod wiatą :P

Co do jarmarku - na jarmarku w Gdańsku nie byłam chyba z naście lat? Jakoś nie widzę potrzeby łażenia tam w tłumie(nie lubię takich tłumów i tego złodziejstwa kręcącego się tam), skoro wszystko to samo mogę kupić w sklepie albo przez neta :P
Ale za dzieciaka czekałam na jarmarki - bo zawsze można było kupić coś fajnego ;) np. większy wybór zeszytów :]

Za to w zeszłym roku byliśmy na jarmarku w Pelplinie :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co do jarmamrku, to jak wrócę to zapewne się wybierzemy. Co jarmark kupuje taki magnez na lodówkę- kamieniczka gdańska bądź jakiś zabytek. Tak, że tradycji musi stać się zadość. No i też mnie interesuje to koło, ale czy się odważę...

Ale dziewuchy piszecie jak szalone. a gotujecie jeszcze lepiej :) My dzisiaj wyjezdzamy do moich rodziców na wakacje, tzn. mąż zawozi nas i sam wróci w niedziele, bo wiadomo praca. A ja z dziecmi zostane ok. tygodnia nad morzem ;) Tak więć my dzisiaj bez obiadu, zjemy wieczorkiem u mamy. Napieklam jagodzianek z 2kg mąki to im zawiozę, bo tam to dużo ludzi do jedzenia. Oby tylko droga nam jakoś sparwnie poszła, bo jazda z naszym młodszym synkiem do najprzyjemniejszych nie nalezy, no ale może zaśnie.

U mnie niektóre wiśnie już wysychają ale jakoś nie mam weny, by pójść je wyzbierać - rosną na skarpie i trzeba się nieźle nagimnastykować. A jeszcze w taki upał zbierać...Jakoś nie mam ochoty.
My wczoraj zjedliśmy te pierogi:-)
Dziś przyjeżdżają do nas znajomi, więc pewnie coś na grilla wrzucimy. Muszę jeszcze posprzątać i zrobić duże zakupy, żeby się tym podczas wolnego nie zajmować:-)

Dziewczyny wybieracie się na jarmark? Ja na pewno się przejadę po przyprawy i może na starociach jakieś cuda wynajdę. No i kusi mnie trochę to koło widokowe ale pewnie tylko córa pójdzie.

Oj Graszka to prawda. Ale najbardziej zmobilizowało mnie to, że nie dostałabym zgody lekarza na pracę. I co wtedy?? Do końca zycia bezrobotna??

Fajnie, że mąż Ci tak pomaga.

Witam dziewczyny:-))
Mamo b, dobrze ze zrobilas sobie operacje na oczka, czasami czlowiek musi sie podjac operacji, zeby pozniej nie potykac sie o przedmioty, moc zobaczyc cyferki i literki w telefonie, czy czytac.
Na obiad zrobie placki z cukini, tylko zastanawiam sie, czy zrobic z sosem pieczarkowym czy pomidorowym:-)
Wczorajz mezem kupilismy z 8 kg wisni i do pozna robilismy soki z sokownika, a z pozostalych wisni zrobimy dzis dzemy:-)
Musze dzis zerwac ogorki z ogrodka, bo juz widze ze sa, no i koniecznie zrobic malosolne:-))

Hej dziewczyny:))

U mnie jednak wczoraj nie jedliśmy tych pierogow. Wogole nie jedlismy obiadu, bo nikomu sie nie chciało.

Może dzisiaj zjemy?

Aniu-------tak, jestem po laserowej korekcji wzroku. U mnie to była konieczność, bo jeszcze kilka lat to bym chyba oślepła na amen.
W skrócie Ci powiem, że miałam +7,5, a teraz obywam sie bez okularów generalnie na codzień. Wszystko widzę doskonale , no prawie.Bo, jak wspomnialam, mam okulary do czytania, by nie przesilać wzroku.
Jestem bardzo zadowolona. Choć sam zabieg do przyjemnych nie należał. Ale to indywidualne odczucie. A już na drugi dzień widzialam bez okularów. Niezbyt ostro ale zawsze:)) Wzrok sie przyzwyczajał jakieś trzy miesiące do poprawnego widzenia, bo mózg musiał na nowo sie nauczyć przetwarzać widzenie. Trzeba zakraplać oczy po zabiegu i na początku uważać na słońce, pyły, piach--------nosić okulary przeciwsłoneczne. Przez dwa, trzy tygodnie spać trzeba w takich osłonkach--------komicznie sie wygląda...no ale to dla zdrowia, by oko sie dobrze wygoiło i nic w nocy sie nie stało.

Jeśli jeszcze coś byś chciała wiedzieć to śmiało pytaj.
A czemu sie tym interesujesz??

A tak tematycznie, odnośnie tego forum, na polsacie właśnie leci "Julie i Julia" :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

aj, zapomniałam, dla ani przepis na tofu- ja kupuje naturalne, marynata (na 2 kostki sera- ser pokroic w kostke):
1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki ulubionej oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka syropu z daktyli lub innego słodkiego syropu - daje klonowy, ale mozna dodac pol lyzeczki miodu/ew cukru
1/2 czerwonej cebuli
3 młode cebule dymki
czerwona ostra suszona papryczka / lub w proszku
pęczek pietruszki
marynowac ok 2 godz, usmazyc najlepiej na patelni grillowej albo na niewielkiej ilosci oleju/oliwy na rumiano

mix salat, pomidorki koktajlowe, swiezy ogorek, grzanki ziolowe, zielenina (szczypior, koperek, natka, bazylia, tymianek), wymieszac z vinegretem, dorzucic tofu i grzanki, lekkie, ale pozywne.

nie wiem czy twoja cora je ryby, ostanio robilam tez makaron sojowy z tofu i wedzonym lososiem, bardzo dobry:)

hej dziewuszki,

cukinie faszerowane wedlug wlasnych wymysłów(miesem, miesem ala bolognese, miesem i ryzem jak papryke, kasza i grzybami, kasza z serem, feta, kasza i warzywami itp itp, tylko mięso najlepiej podsmazyc, cukinia szybko mięknie w przeciwienstwie do papryki, wiec surowe za dlugo by wymagalo siedzenia w piekarniku),

krem z cukinii wlasnie u nas wczoraj i dzis jest - cukinie obrac, na kawalki jako tako, przesmazyc na masle z czosnkiem, podlac woda (zeby zakrylo cukinie), dodac sok z cytryny/pomaranczy, starty korzen imbiru, sol, pieprz, curry (duzo!), sodka i ostra papryka, tymianek...podgotowac, zblendowac na gladdka mase i na koncu ew doprawic wedle uznania:) posypac swieza natka, szamac z grzankami (u nas gotowe z biedronki)

robilam tez kiedys dzem cukiniowo-cytrynowy-bardzo fajny smak, ale musze odszukac pzrepis, wiec gdyby ktos chcial, poszuam:)

placuszki z cukini tartej sa pycha, ale mozna tez w grubsze plasterki pokroic cukinie, posolic, odstawic na chwile i potem panierowac w mace,jaju i bulce tartej, smazyc jak kotlety:) fajna alternatywa zamiast obiadu:)
no i roladki z cukinii, ale nigdy nie robilam

jeszcze spagetti cukiniowe- cukinie obieraczka skroic na dlugie wstazki, przesmazyc z marchewka tak samo pokrojona, ziolami, czosnkiem, zalac slodka smietanka(nie duzo), poddusic do zageszczenia, pasuje do grillowanej/duszonej/pieczonej rybki albo posypane serem jako samodzielne danie, pewnie i miesem np. piersia kurczaka moznaby podac:)

u nas krem z cukinii, wczoraj i dzis, i mielone z szynki z piekarnika, z fasolka z bulka tarta, beda tez na jutro,

a pon, wt, roladki z wołowiny z papryka, boczkiem, ogorkiem, pieczarka i cebula w sosie wlasnym, z ziemniaczkami i surowka z mlodej kapusty,

nie mam czasu zagladac, bo jezdzimy za mieszkaniem i cale popoludnia i wieczory na tym schodza:( ciezka decyzja:(

Cześć dziewczyny:) u mnie dzisiaj rosół z makaronem.
Cukinia jest pyszna faszerowana np. mielonym mięsem z pieczarkami, posypana serem i zapieczona:)
Mamo b robiłaś sobie zabieg laserowy na oczy? Tyle sie o nim naczytałam a ciekawa jestem jak to wygląda w rzeczywistości?

Meggi - my tak samo, ja ciągle wyszukuję różnych promocji, obniżek, gruponów i chociaż na weekendy gdziekolwiek lubimy sobie pojechać ale tylko w okazyjnych cenach. No a latem to wiadomo - woda, las plus koncerty, imprezy, wystawy - śledzę na bieżąco i dzięki temu ciągle się u nas coś dzieje:-)

emilia fajny ten przepisik i i szybko sie robi ;-) az mi slinka pociekła;P

Hre he emilia dobra Twoja babcia ;-)

Nie skromnie sie pochwalę,że troche umiem hiszpański i mam nadzieję,że jakos sie tam dogadamy ,bo tego boje sie chyba najbardziej lub,że sie tam gdzieś zgubimy ;-)

Oj tak ja też sie ciesze na ten wyjazd fakt będziemy krótko,jak wiadomo finasne ,ale co tam dobre i to ;-)

Zupka jest rewelacyjna no i nie tuczy ;-).

a co do urlopu my to ogólnie jestesmy tacy po wsi noga ;-)ciagle gdzies lazimy jak nie plaza to dzialka jak nie dzialka to jezioro i tak to sobie jest ;-).Zawsze co roku gdzies na kaszuby sie wybieramy bo lubimy te klimaty ;-)

Oj Meggi ,ale fajna ta zupa może być...:)))
Super, że urlop w pełnej słońca Hiszpaniii spędzicie.

Ja byłam tylko w RFN--------kto pamieta???:))

My niestety ze względu na "zawsze coś".......nie urlopujemy sie od dobrych 10 lat...taki klimat niestety.

Emilia------fajną masz babcie:)))

Mi się ten przepis spodobał, chyba zrobię bo też dostałam cukinie

http://gotujmy.pl/cukinia-jak-ananas,przepisy-przetwory-przepis,164190.html

Meggi, bardzo fajny przepis, dziekuje:-)) No wlasnie maz proponowal zebym pojechala w niedziele, ale ja nie chce sama, smutno by bylo.
Na blogu Kwestia Smaku widzialam kilka fajnych przepisow z cukinia:-))

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...