Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-33-czerwcowo-lipcowa-t549115,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

Ania - od kilku lat cena bez zmian ;) 25 zł ok 1,3kg miodu
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-miod-cz-II-t213364,1,16.html

Cześc dziewczyny:) ja dzisiaj sama z pieskiem na działce byłam:) taka ładna pogoda że nie chciałało mi sie w domu siedzieć, korzystam że młodej jeszcze nie ma :) mężu zrobiłam klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem, sobie zrobiłam bagietkę z szynka i serem i warzywami... niestety obeszłam się smakiem bo wpadła mi tam wielka mucha i sie rozmnożyła...:( musiałam wyrzucić:( na szczęście sąsiadka przyniosła mi gofry z dzemem to se pojadłam:)
Agusiu a z ciekawości po ile kupujesz te miodki?

Ooooooo żebrak z grilla:)))

Też sie śmieje do monitora.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Emilio, mi wlasnie z rana zebrak sie przypomnial:-)
bo wlasciwie dzis mialam zrobic zeberka, ale pozostalo mi duzo piersi z kurczaka z wczorajszego grila:-)

mamo b, to mnie tak samo.
Chociaz bywaja dni ze mam lepszy humor:-))
a, no i zdarza sie, ze przypomni mi sie cos smiesznego tam, gdzie raczej samemu do siebie glupio sie smiac he he:-)
np. gdy przypomni mi sie cos zabawnego w pociagu, w kosciele, na ulicy...

Igraszki słowne - jak te z jedzeniem żebraka:-))) Aż się roześmiałam do monitora, księgowa przechodziła i się na mnie dziwnie spojrzała:-0

Graszka----------- bo to musi być coś specjalnego, zebym na cały regulator sie śmiala.
A najbardziej lubie właśnie takie igraszki słowne:)))

A tak na codzień to mało rzeczy mnie śmieszy.

A co do przyprawiania nietypowego to wczoraj oglądałam taki medyczny program na TLC---------jakoś oddział ratunkowy czy coś w tym stylu.
Trafili tam goście urodzinowego przyjęcia z zatruciem b. poważnym.
Okazało sie ze babcia uraczyła gulaszem doprawionym liściem tytoniu....
Nikotyna spożyta "doustnie"b. toksyczna jest.
Dziecko o mało nie umarło.

To już wolę kostke rosołową dać:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

mamo b a czemu tak trudno cie rozsmieszyc??

ha ha ha, sam zapach odstraszylby kazdego...

Emilia, a to mnie rozbawiłaś:)))))a to dość trudne.......

hahah Graszka tak czytam Twój post i myślałam, że do przyprawiania używasz gnojówki:-))

Witajcie dziewczyny:-) ja uzywam tych wszystkich przypraw osobno, ale z checia sprobuje zrobic domowa
vegete, gdyz nie uznaje sztucznych dodatkow typu glutaminian sodu, czy monosodowy ect...
Ja do zasilania warzyw stosuje " gnojowke" z pokrzywy.
pokrzywe zalewam woda,przykrywam i po tygodniu mam smierdzacy nawozik, po ktorym ladnie rosna warzywa:-)))
Wczoraj grillowalismy z rodzinka meza, a dzisiaj na obiad piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami z makaronem.
Ostatnio kupilam dobre makarony z biednorki, takie wstegi kolororowe, sa tez z lubczykiem i zwykle, polecam:-)

Witam ;-)

Upały nadal pełna parą ja mam pomału już dosyć, aczkolwiek mąż od soboty zaczyna urlop i fajnie jak ,by była pogoda he he człowiekowi to sie nie dogodzi jednak;-P
Na obiad dzisiaj i jutro też gar pomidorówki nagotowałam w te gorąco w ogóle bym nie gotowała nic ,ale chłopy to jeść chcą ;-((

Mama b - tu jest przepis Piotra Kucharskiego, który mnie zainspirował http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140610/PRZEPISY/140619937

zobacz też np. tu http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/10/domowa-vegeta.html
http://www.werandacountry.pl/component/content/article/15256-domowa-vegeta
http://blogweganski.pl/zdrowa-domowa-vegeta/

Witajcie.

U nas dzisiaj pieczony kurczak ,kalafior z bułką ,ziemiaków nie obieram u nas jest taki upał że jesc sie nie chce.
Potem pojedziemy na plaże a w sobote rano po 20 godzinach jazdy ( wracamy autem ) bedziemy w Polsce w domu.

Pozdrawiam.

Agusia witaj po prawie tygodniowyn niebycie tu:))
A jak zrobic taka domową vegetę? proszę podaj proporcje jak to zmieszać?

A moja młoda znowu ma problem z nadgarstkiem........

Hej Dziewczyny!

Ania - jeśli chodzi o zasilanie pomidorów i ogórków, to nasze są podlewane rozcieńczoną gnojówką bydlęcą co 1,5-2 tygodnie :] drzewa owocowe też co jakiś czas są zasilane :) poza tym pomidory trzeba podlewać po ziemi, a nie po liściach :] co niektóre liście obrywać, żeby szło w "owoce", a nie liście :] zapyla się w czasie kwitnienia (moczy kwiatki w specjalnym płynie) :]
Nam nasza Pani Ela przywozi nawóz i obornik w butlach :) wygodny w użyciu :) jeśli ktoś chce nr telefonu - to podam(chętnie też doradza jak dbać o rośliny, jak i kiedy nawozić, zasilać) :]
Ja też nie nadaję się na ogrodnika ;) ale wychowując się na działce wiem mniej więcej co trzeba robić ;) (co nie oznacza, że ja to robię, bo mnie zabawa w ziemi nie bawi, brzydzę się robali itd.)

dzisiaj na śniadanie zrobiliśmy naszę wersję "bruschetty" z naszymi pomidorami, koperkiem i szczypiorkiem :]

w piątek Młody przechodził 1-dniową jelitówkę? z gorączką i wymiotami :/ więc możliwe, że u mnie to nie było zatrucie tylko też wirus :/

w piątek na obiad była zupa wiśniowa, zabielana śmietaną, z makaronem :]

w sobotę leszcz(sąsiadki córka złowiła) pieczony z masłem i lubczykiem (z halogen oven), ziemniaczki i duszona cukinia z masłem

wczoraj na obiad my z Mamą zjadłyśmy zupki chińskie :P później makaron zasmażany z jajkiem :] na kolację znów duszona cukinia z masłem :) (taką fazę załapałyśmy)

dzisiaj w planie pierogi ze szpinakiem i twarogiem (kupne, żeby nie było) ;)

wczoraj Pan Andrzej(z miodowych wątków na Rodzince) przywiózł nam zapas miodu ;) więc do następnego lata powinno wystarczyć ;) 2 x klonowy, 2 x lipowy i 2 x wielokwiatowy :)

Mam ambitny plan sama zrobić domową "vegetę" ;) nawet kupiłam suszoną włoszczyznę i kurkumę :P ale jeszcze jej nie zrobiłam :P któregoś razu w DD TVN pokazywali jak łatwo zrobić taką mieszankę bez niepotrzebnej chemii :]

Znam te przyprawy - kupuję u nich zawsze sporo na wszelakich jarmarkach, kiermaszach:-)

Emilia zdecydowanie lepsza była taka przyprawa ala vegeta, którą kupiłam kiedyś pod Batorym jak był jakiś kiermasz w takich budkach drewnianych. Mieli pełno różnych przypraw, a że sie nie znam to wzięłam tylko tę;p

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...