Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-33-czerwcowo-lipcowa-t549115,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)

Ania - od kilku lat cena bez zmian ;) 25 zł ok 1,3kg miodu
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-miod-cz-II-t213364,1,16.html

Cześc dziewczyny:) ja dzisiaj sama z pieskiem na działce byłam:) taka ładna pogoda że nie chciałało mi sie w domu siedzieć, korzystam że młodej jeszcze nie ma :) mężu zrobiłam klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem, sobie zrobiłam bagietkę z szynka i serem i warzywami... niestety obeszłam się smakiem bo wpadła mi tam wielka mucha i sie rozmnożyła...:( musiałam wyrzucić:( na szczęście sąsiadka przyniosła mi gofry z dzemem to se pojadłam:)
Agusiu a z ciekawości po ile kupujesz te miodki?

Ooooooo żebrak z grilla:)))

Też sie śmieje do monitora.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Emilio, mi wlasnie z rana zebrak sie przypomnial:-)
bo wlasciwie dzis mialam zrobic zeberka, ale pozostalo mi duzo piersi z kurczaka z wczorajszego grila:-)

mamo b, to mnie tak samo.
Chociaz bywaja dni ze mam lepszy humor:-))
a, no i zdarza sie, ze przypomni mi sie cos smiesznego tam, gdzie raczej samemu do siebie glupio sie smiac he he:-)
np. gdy przypomni mi sie cos zabawnego w pociagu, w kosciele, na ulicy...

Igraszki słowne - jak te z jedzeniem żebraka:-))) Aż się roześmiałam do monitora, księgowa przechodziła i się na mnie dziwnie spojrzała:-0

Graszka----------- bo to musi być coś specjalnego, zebym na cały regulator sie śmiala.
A najbardziej lubie właśnie takie igraszki słowne:)))

A tak na codzień to mało rzeczy mnie śmieszy.

A co do przyprawiania nietypowego to wczoraj oglądałam taki medyczny program na TLC---------jakoś oddział ratunkowy czy coś w tym stylu.
Trafili tam goście urodzinowego przyjęcia z zatruciem b. poważnym.
Okazało sie ze babcia uraczyła gulaszem doprawionym liściem tytoniu....
Nikotyna spożyta "doustnie"b. toksyczna jest.
Dziecko o mało nie umarło.

To już wolę kostke rosołową dać:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

mamo b a czemu tak trudno cie rozsmieszyc??

ha ha ha, sam zapach odstraszylby kazdego...

Emilia, a to mnie rozbawiłaś:)))))a to dość trudne.......

hahah Graszka tak czytam Twój post i myślałam, że do przyprawiania używasz gnojówki:-))

Witajcie dziewczyny:-) ja uzywam tych wszystkich przypraw osobno, ale z checia sprobuje zrobic domowa
vegete, gdyz nie uznaje sztucznych dodatkow typu glutaminian sodu, czy monosodowy ect...
Ja do zasilania warzyw stosuje " gnojowke" z pokrzywy.
pokrzywe zalewam woda,przykrywam i po tygodniu mam smierdzacy nawozik, po ktorym ladnie rosna warzywa:-)))
Wczoraj grillowalismy z rodzinka meza, a dzisiaj na obiad piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami z makaronem.
Ostatnio kupilam dobre makarony z biednorki, takie wstegi kolororowe, sa tez z lubczykiem i zwykle, polecam:-)

Witam ;-)

Upały nadal pełna parą ja mam pomału już dosyć, aczkolwiek mąż od soboty zaczyna urlop i fajnie jak ,by była pogoda he he człowiekowi to sie nie dogodzi jednak;-P
Na obiad dzisiaj i jutro też gar pomidorówki nagotowałam w te gorąco w ogóle bym nie gotowała nic ,ale chłopy to jeść chcą ;-((

Mama b - tu jest przepis Piotra Kucharskiego, który mnie zainspirował http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140610/PRZEPISY/140619937

zobacz też np. tu http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/10/domowa-vegeta.html
http://www.werandacountry.pl/component/content/article/15256-domowa-vegeta
http://blogweganski.pl/zdrowa-domowa-vegeta/

Witajcie.

U nas dzisiaj pieczony kurczak ,kalafior z bułką ,ziemiaków nie obieram u nas jest taki upał że jesc sie nie chce.
Potem pojedziemy na plaże a w sobote rano po 20 godzinach jazdy ( wracamy autem ) bedziemy w Polsce w domu.

Pozdrawiam.

Agusia witaj po prawie tygodniowyn niebycie tu:))
A jak zrobic taka domową vegetę? proszę podaj proporcje jak to zmieszać?

A moja młoda znowu ma problem z nadgarstkiem........

Hej Dziewczyny!

Ania - jeśli chodzi o zasilanie pomidorów i ogórków, to nasze są podlewane rozcieńczoną gnojówką bydlęcą co 1,5-2 tygodnie :] drzewa owocowe też co jakiś czas są zasilane :) poza tym pomidory trzeba podlewać po ziemi, a nie po liściach :] co niektóre liście obrywać, żeby szło w "owoce", a nie liście :] zapyla się w czasie kwitnienia (moczy kwiatki w specjalnym płynie) :]
Nam nasza Pani Ela przywozi nawóz i obornik w butlach :) wygodny w użyciu :) jeśli ktoś chce nr telefonu - to podam(chętnie też doradza jak dbać o rośliny, jak i kiedy nawozić, zasilać) :]
Ja też nie nadaję się na ogrodnika ;) ale wychowując się na działce wiem mniej więcej co trzeba robić ;) (co nie oznacza, że ja to robię, bo mnie zabawa w ziemi nie bawi, brzydzę się robali itd.)

dzisiaj na śniadanie zrobiliśmy naszę wersję "bruschetty" z naszymi pomidorami, koperkiem i szczypiorkiem :]

w piątek Młody przechodził 1-dniową jelitówkę? z gorączką i wymiotami :/ więc możliwe, że u mnie to nie było zatrucie tylko też wirus :/

w piątek na obiad była zupa wiśniowa, zabielana śmietaną, z makaronem :]

w sobotę leszcz(sąsiadki córka złowiła) pieczony z masłem i lubczykiem (z halogen oven), ziemniaczki i duszona cukinia z masłem

wczoraj na obiad my z Mamą zjadłyśmy zupki chińskie :P później makaron zasmażany z jajkiem :] na kolację znów duszona cukinia z masłem :) (taką fazę załapałyśmy)

dzisiaj w planie pierogi ze szpinakiem i twarogiem (kupne, żeby nie było) ;)

wczoraj Pan Andrzej(z miodowych wątków na Rodzince) przywiózł nam zapas miodu ;) więc do następnego lata powinno wystarczyć ;) 2 x klonowy, 2 x lipowy i 2 x wielokwiatowy :)

Mam ambitny plan sama zrobić domową "vegetę" ;) nawet kupiłam suszoną włoszczyznę i kurkumę :P ale jeszcze jej nie zrobiłam :P któregoś razu w DD TVN pokazywali jak łatwo zrobić taką mieszankę bez niepotrzebnej chemii :]

Znam te przyprawy - kupuję u nich zawsze sporo na wszelakich jarmarkach, kiermaszach:-)

Emilia zdecydowanie lepsza była taka przyprawa ala vegeta, którą kupiłam kiedyś pod Batorym jak był jakiś kiermasz w takich budkach drewnianych. Mieli pełno różnych przypraw, a że sie nie znam to wzięłam tylko tę;p

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??