Co dzisiaj na obiad? Cz. 37 październikowa

Pomyslalam, ze skoro i tak jestem tu dziś pierwsza, to czas na mnie z nowym wątkiem, w końcu dziś juz październik ;-)
Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-Cz-36-wrzesniowa-t561272,1,130.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? Cz. 37 październikowa

Dzieki Emilia:)))
To musi być pyyyyszne, choć jak znam swoją rodzinkę, to słabo widzę jak sie zajadaja.......ale może, moze:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też nie znam tej śmietany:-)

Przepis na kurczaka curry:
4 papryki (2 żółte i 2 czerwone)
0,5 kg piersi z kurczaka
1 łyżka żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
3 cebule
szklanka bulionu (może być z kostki)
2 łyżki śmietany 18%
papryczka chilli - to zależy od tego, jakie ostre ma być (bo pasta curry już jest pikantna). Ja dodaję szczyptę płatków chilli.

Na dużej patelni zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać pokrojone w małą kosteczkę papryki. Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka i jak kurczak zbieleje dodać chilli, pastę curry i zalać wszystko bulionem. Dusić na małym ogniu tak z 30-40 minut (żeby warzywa się rozgotowały). Potem dodać śmietanę i mleczko kokosowe i zwiększyć ogień, żeby sos trochę odparował. Super smakuje z ryżem.
Nawet moje dziecko mimo, że to trochę pikantne, się tym zachwyca:-)
Moja kuzynka ściąga skórki z papryk ale ja nie mam do tego cierpliwości:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przykładowe przepisy na smażoną śmietanę :P
z kremówki
http://www.smaczny.pl/forum/topic/4743-skwarki-ze-%C5%9Bmietany/
http://www.wielkiezarcie.com/recipe64859.html
a tu z kwaśnej http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/02/makaron-ze-smazona-smietana-i-biaym.html

tylko nie wiem z jakiej śmietany robiła "kropki" babcia koleżanki :/

Witajcie dziewczyny.

wczoraj na obiad były piersi z kurczaka w panierce plus ziemniaki i dwa rodzaje surówek,porowa i z kiszonej kapusty (kupne).

Dzisiaj robię zupę pomidorowa z klopsikami z drobiu z makaronem .

U nas była grochówka w sobotę i wczoraj + wczoraj warzywa na patelnię

Stwierdzoną powiększoną wotrobę miałam dwa razy.Raz kiedy nallykałam się za dużo lekow przeciw zaalnych i przeciwgrypowych i drugi raz kiedy pozbywałam się kamnieni nerkowych i białam bardzo podwyższone cyba crp czyli stan zapalny.W obu przypadkach wątroba miała prawo się powiększać.

Agusia jedyna zasmażana śmietana którą robię to kojarzy mi się albo z grzybkami i cebulką albo z samą cebulką właśnie do pierogów kluch itp. i po prostu zalewam te grzybki lub cebulkę śmietaną posolę i popieprzę i to jest już.Tylko czy to to? A śmietana właśnie albo wiejska albo 30 powinna być bo 18 nie daje takiego efektu

Dziś znowu duszona łopatka + ziemniaki+ buraki

Graszka--------- nie to nie był przytyk do Ciebie, no coś Ty pomyslala???

Aga----------wogole nie wiem o jakiej smazonej śmietanie piszesz:)))Może dlatego, ze babci nie pamiętam........

Witajcie poniedziałkowo :)

Aniu:) - "rzecz alternatywna" która mi przysłali to cieniutka letnia kurtka właśnie z Bonprix :P Nawet nie mierzyłam. Cóż - będę musiała szukac od nowa :/

Czyli nie znacie takiej smażonej/prażonej śmietany bądź skwarek ze śmietany? Niczyja babcia tego nie robiła? :(((

W sobotę bez chęci do gotowania - kupiłam mrożone pyzy ziemniaczane ;) Mama i Młody chcieli tylko z masłem, popili mlekiem :] ja zjadłam z ostatnim kotletem mielonym i zasmażanymi buraczkami, a Mąż dostał z podsmażoną wiejską kiełbaską(pokrojoną w kostkę) i cebulką + buraczki :)
Poza tym znów były gofry bananowe :]

Wczoraj obiad u naszej domowej sąsiadki, zjedzony u Niej na działce :) dziczyzna i karkówka wieprzowa w sosie, gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaczki :] Młodemu tak posmakował dzik, że później kawałki karkówki też zjadał jako dzika ;)

Dzisiaj chyba zrobię frytki z selera, bo kilka lat nie jadłam ;] a 3 selery przywieźliśmy z działki :] widziałam w sieci przepisy na pieczone w piekarniku (ja kiedyś normalnie smażyłam) - i takie zrobię :] do tego po kotlecie z szynki :] i może mizeria?

Mamo b,a w przedostatnim poście o służbie zdrowia,to tak było a propos mnie,czy jak?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Emilia daj przepis na tego kurczaka curry proszę:))

Ewelka wypoczywaj ile się da:-)

Na obiad dziś resztki wołowiny w sosie z kaszą gryczaną i ogórki kiszone. Na jutro znowu kurczak curry, nie możemy przestać tego jeść:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzień dobry, ja wypoczywam sobie w najlepsze dalej;-)

Ania na pewno będzie dobrze, ale sprawdzajcie co sie da...

U nas dziś na obiad karkowka w warzywach, z kuskusem i zielona fasolka;-)

Wątroba nie boli w tym stanie.Miałam miesiac temu zapalenie wątroby otwiele gorsze niż twoja córka Aniu.Więcej już nie wypowiadam się bo jestem z d*powatej służby zdrowia.
Dziś nie mam prądu i na obiad sałatka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aniu a RTG płuc miala-??-------wiem, ze to glupie pytanie, ale ta nasza slużba zdrowia............

Cześć dziewczyny:) dzięki za dobre słowa:):):) mamo b własnie dziwne bo ją ta wątroba nigdy nie bolała... w usg wyszło że jest powiększona i Alt ma dwukrotnie podniesione, CTR też ma podniesione a to wszystko świadczy o ostrym stanie zapalnym w organizmie... gdzie? nie wiadomo, najprawdopodobniej wątroba... ale od czego? na razie czekamy do czwartku i powtarzamy wyniki wątrobowe i zobaczymy co dalej.

Dzień dobry kochane:))

Oj Aniu, bardzo mi przykro i z powodu choroby córki i z powodu olewactwa lekarzy. A boli ją ta wątroba??
Kiedys nasza pediatra mowiła, ze wątroba zawsze sie powieksza przy infekcji.
Aniu, będzie dobrze, ja to wiem:))

Ja w weekend byłam w "szkole". Corka pojechala do babci.
Na obiad w sobote zjadlam resztowke rosołu. I upieklam ciasto zdrowotne:)) Mąż stwierdził ze niedobre i cala keksowka dla mnie;ppMoże córka choć posmakuje....
Na niedziele mąż usmażył pstragi i zjedliśmy z kalafiorem.

Na dzisiaj mam upieczone w worku udziec indyczy i kawalek szynki.
Zjemy z kalafiorem. Kupiłam takiego olbrzyma, ze będzie na trzy dni albo i więcej.

Aha Aniu, jeżeli badania HBV i hacv wyszły ujemne, to rozważcie te pasożyty. Przydaloby się jeszcze Rezonans magnetyczny, chociaż z tym będzie ciężko, żeby wysłali ja na badanie, ale warto spróbować.

Aniu, a myśleliście o tym, żeby zrobić badania w kierunku pasożytów?

Znam ten ból, jeżeli chodzi o wątrobę...alt ponad 1000 a ast ok600 szok nie? Lekarz w Gryficach powiedział, że rozpada mi się wątroba...
Dobrze że na oddziale Gastroenterologii i Hematologii lekarze mieli inne zdanie...
Dziś na obiad wczorajsza grochówka, nie będę dziś gotować, muszę iść na rower, który kupiliśmy niedawno z takim siedliskiem z tyłu i wezmę Młodego na przejażdżkę;-)
Emilio, ja to mam pewną głupią alergię. Na zimno. Zaczyna się mniej więcej w grudniu- na udach i po wewnętrznej stronie kolan swedzi mnie skóra i mam liczne ślady po zadrapaniach. Trwa to około do marca:-/ no i tak już 10 lat:-/
Miłej niedzieli życzę wszystkim

Oj Aniu strasznie Ci współczuję:-( Biedne dziecko tyle się nacierpi a opieka medyczna beznadziejna:-(

Aga - powodzenia z OKE, trzymam kciuki. A z tym allegro to normalnie nie wierzę - jakąś komedię odstawili. Ja też się w piątek zawiodłam bo kupiłam ponczo (jestem od nich uzależniona, mam kilkanaście kolorów i fasonów hehe) a przyszła jakaś szmata nie obszyta, jak założyłam to od razu zaczęło się siepać. jak napisałam do sprzedawcy, to od razu przeprosili i że mam odsyłać. Widocznie nie ja pierwsza byłam niezadowolona.

Dziś piękna pogoda, posprzątaliśmy z mężem ogród, zrobiłam kurczaka w sosie curry. Jeszcze dziś chcę upiec zebrę i udusić wołowinę na te jutrzejsze jego urodziny.

Tak jak nigdy nie miałam żadnej alergii, tak teraz wiecznie mnie wysypuje a to na stopach, a to na dłoniach, teraz na przedramionach i na szyi. I nie wiem, od czego. Dermatolog mi kazała smarować maścią cynkową ale to niewiele daje. No cóż...starość nie radość:-)

Spokojnego weekendu Wam życzę:-)

Wynik odebrany to nie mononukleoza... nie wiem sama co mam o tym myśleć... zostaje nam migrena do leczenia ale z tym damy radę kwestia ucelowania leku migrenowego. Ale martwi mnie ta wątroba... niby ALT nie jest strasznie wysokie bo 80 a norma u kobiety jest do 40 ale wątroba w usg jest powiększona a to wszystko świadczy o ostrym zapaleniu wątroby... tylko skąd? młoda nie je mięsa, wcina same zdrowe warzywa, to na pewno nie od odżywiania...? Na dodatek po tej punkcji potwornie boli ją głowa jak tylko wstanie albo usiądzie... kurcze nie dość że jej nie pomogli to jeszcze zaszkodzili tym badaniem:(:(:(

Agusiu a patrzałaś w Bon prix? tam też maja fajne kurtki w różnych rozmiarach, ja wprawdzie się zraziłam bo już którąs rzecz od nich odesłałam bo na zdjęciu ładne a w rzeczywistości inaczej wygląda. Zamówiłam sobie taką jesienną kurtkę do pasa, na zdjęciu była śliczna na modelce też... a jak ją dostałam to okropna... materiał się błyszczał jak folia i jakaś nieforemna była, musiałam odesłać:(
Na obiadek robiłam łososia z grilowej dla nas i makaron ze szpinakiem. Młodej nagotowałam zupę krem z pomidorów to sobie pojada bo lekarka kazała jej zupy jeść z warzywami. Robię jej też sok z czerwonych grejfrutów ponoć oczyszczają wątrobę:)

Dzień dobry;-)
Ania koniecznie dla Córy teraz dieta lekkostrawna, bez smażenia, pozwoli to na pewno podregenerować wątrobę bardzo szybko.

U nas dziś na obiad placki ziemniaczane i dyniowe pieczone w piekarniku dla odmiany;-)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...