Co dzisiaj na obiad? Cz. 37 październikowa

Pomyslalam, ze skoro i tak jestem tu dziś pierwsza, to czas na mnie z nowym wątkiem, w końcu dziś juz październik ;-)
Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-Cz-36-wrzesniowa-t561272,1,130.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? Cz. 37 październikowa

Meggii- a więc to Ty mnie natchnęłaś:-) Ugotowałam wczoraj cały 5-cio litrowy gar fasolki po bretońsku, pomrożę porcje. Przygotowuję się na kryzys bo mój mąż niespodziewanie dostał wypowiedzenie z pracy...Ma już co prawda nową ale to jeszcze nic pewnego. No i wyjazdowa, także jesteśmy same do końca tygodnia.

Kaszę jaglaną też bardzo lubię jako zamiennik ziemniaków i do faszerowania.

Ewelka - trzymaj się i bardzo dbaj o siebie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ewlkaet oszczędzaj się i przetrzymaj te 4 tygdnie (a bym chyba kota dostała z nic nierobienia)
Ostatnio kaszę dodaję właśnie zamiast ryżu do dan chińskich i zjadamy ją też zamiast ziemniaków . Polecam , bo nie wiem jak inni ale ja czuję się kaszą najedzona , a nie napasiona jak to jest po porcji ziemniaków np.
Ania ostatnio rozmawiałam z moją Doktor na temat mojego samoistnego przejścia na wegetarianizm ( nie mogę patrzeć na wędliny i mięso-ostatnio odrzuca mnie) i właśnie martwiłam się czy jakiejś anemii niedostane od tego . Okazało się , że trzeba dużo strączkowych produktów jeść i będzie ok-te ostatnio samo jakoś tak wybieram i faktycznie jest ok.
U nas w sobotę były placki ziemniaczane z ogórkiem pomidorami śmietaną i fetą.
W niedzielę ciąg dalszy +warzywa n patelnie dla zdrowych dla chorych sucharki.
wczoraj domowe hamburgery + ugotowałam zupę grochową na dziś, bo dziś zalatany mam dzień

Witam drogie Panie;-)
Nie zagladalam przez chwilke, niestety miałam wczasy na patologii, bo mój maluszek za wcześnie chciał na świat, ale juz w domu, tylko muszę się mega oszczedzax , czyli nic nie robić, wiec na razie gotowanie zostawiam mezowi , mam nadzieje ze na jakieś 4 tygodnie;-) ale będę go instruowac;-)
Uwielbiam kaszę;-) a jaglana świetnie sprawdza się do mięs i na słodko, na wodzie albo na mleku ;-) uważam ze jest dużo lepsza niż pozostałe;-)
Pozdrowienia z łóżka ;-)

ania, kasza jaglana jest mega odzywcza i jako jedyna ma działanie przeciwwirusowe (udowodnione naukowo) wiec w sezonie grypowym wskazana! no a dla dla Twego weganskiego dziewczecia tez na pewno bardzo wskazana. my ja jemy jako weglowodanowy dodatek do obiadu (do sosów, warzyw na patelnie), mozna tez stosowac zamiast ryzu, np. do faszerowanych warzyw (papryka,cukinia - cukinie robilam w wersji wege, kasza jaglana, podrumieniona cebulka z pieczarkami, duuzo ziół, i zapiekac pod zoltym serem-pycha),na słodko tez jak najbardziej, najlepiej z owocami (jablka, gruszki,banany,kiwi, lub suszonymi , morele,sliwki, zurawina itp.co kto lubi), plus miód, cynamon, ew.imbir i chrupacze typu orzechy,dynia,siemie,slonecznik...pamietaj,zeby kasze przed ugotowaniem oplukac wrzatkiem (na sitku), bo inaczej bedzie gorzka (przynajmniej ta na kg, nie wiem jak w woreczkach), potem trzeba ja ugotowac w proporcji 1:3 (porcja kaszy na 3 porcje wody), na małym ogniu, woda sie wchłonie, nie mieszac, bo bedzie sie kleic, do tej wersji z owocami, po prostu wrzuc od razu z owoce, zalej woda i okolo 10-15 min do wchloniecia wody, potem tylko doprawic miodem,cynamonem czy co kto lubi i jesc super pozywne sniadanko:)
aha, w biedronce widzialam ze od niedawna maja na stale w asortymencie za dobra cene, jakbys szukala do kupienia:)

Hej dziewczyny:) dzisiaj w tvn mówili o właściwościach zdrowotnych kasz, szczególnie polecali gryczana i jaglaną, robiłyście coś może z kaszy jaglanej? Ponoć szczególnie dobre są na sniadania na słodko... podzielcie się proszę przepisami jak znacie jakieś dobre???

Witam sie po weekendowo ;-)

Emilio ja miałam grochóweczkę,a jaka pyszna była hi hi ;-). Chłopaki jedli ją przez cały weekend.

Dzisiaj na obiad zrobiłam naleśniki z piersią kurczaka,szpinakiem,i fetą czyt. Favita,polane sosem jogurtowo czosnkowym,pychotka.

O a ja zapomniałam napisać, że wczoraj fasolę namoczyłam i będzie albo zupa albo po bretońsku. A to przez to, że ostatnio któraś z Was miała grochówkę i mi się zachciało:-)

Hej DZIEWCZYNKI:) U nas dzisiaj zupa krem z soi dla młodej, pani doktor nakazała moją anemiczke dokarmiac i poleciła jej soję właśnie stąd ta zupa:) smakuje zupełnie jak grochowa:) ja pożarłam 2 hot dogi i też sie najdłam, dla męża dzisiaj i jutro nie muszę gotować , wybył służbowo do stolicy to go tam nakarmią...:)

No ciekawa jestem, czy będzie Ci smakowało:-)

Emilia---------jeszcze nie robiłam. Jakoś nie mialam kiedy robić.
Ja w środe kupilam te curry, potem gotował mąż, potem te pulpety.......
Pewnie w przyszlym tygodniu sie pokuszę. Bo od dzisiaj siedzę w pracy do późna i nie bedzie kiedy pichcic.......choć może, może:)))

Witam po weekendzie:-)
Mamo b - jarmuż smakuje jak sałata.

U nas w sobotę była domowa pizza. Jakiś czas temu robiłam pierwszy raz i coś mi ciasto nie wyszło. W sobotę za to wyszło idealnie i były 3 na cienkim cieście - dla każdego z ulubionymi dodatkami. W niedzielę oczywiście wyprosili kurczaka curry. Zrobiłam więcej, więc będzie na dziś.

A właśnie Mamo b - robiłaś tego kurczaka?

Witajcie dziewczyny:))

No weekend tak zapowiadali slonecznie, pięknie a tu co???Deszcze, pochmurno i nie wiadomo co zrobić........

W niedzielę mieliśmy pulpety z indyka w pomidorowym sosie. I właśnie sos zrobilam na bazie warzyw------mrozonka w paski. Beż śmietany i zaklepek z mąki.
Na dzisiaj też są te pulpety.

W książeczce reklamowej z biedry jest fajny przepis na gulasz a 'la chilli. Bardzo smakowicie wygląda. Z jarmużem. Jadłyście kiedyś jarmuż? Dobre to?
I teraz jest promocja na mixy salat. Kupiłam sobie i wcinam na śniadącho:))

witam w poniedziałkowy ranek 13go:) dzis pomidorowa ze swiezych pomidorków na udku i piersi z kurczaka, plus kalafior z bułka na masle z mieskiem z zupy:) na kolejne 3 dni reszta zupy, plus poledwiczki w sosie grzybowym, pewnie z jakas surówka (chodzi za mna kiszona kapustka:)))

Witam w jesienną niedziele :)

Wczoraj obiad u teściowej tzn ziemniaki, kurczak peiczony i marchewka.

Dzis robie ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony i kalafior z bułką tartą.

Za to we wtorek syn ma pasowanie na ucznia i będe piekła sernik z brzoskwiniami, szarlotke i babeczki :)

Cześć Laseczki:) czy któraś wie gdzie się podziała zapowiadana na dzisiaj piękna słoneczna pogoda...? Tak na nią liczylismy, mąż odliczał dni do wekendu żeby poleżec na hamaczku... no to się zawiódł:( strasznie mi w tym roku zal lata... pomału nam trawka wyrosła i możemy po niej chodzić a tu koniec sezonu działkowego:( także w deszczu grabiliśmy liście i musieliśmy przyciąć winorośl przy domku. Na działce zjedliśmy sałatkę z kurczakiem:) na deser zrobiłam ciasto czekoladowe z truskawkami bo wczoraj w warzywniaku dopadłam, dobre ale nie takie jak w sezonie:( miłego i zdrowego wekendu dziewczyny:):):):):):):):):):):):):):)

Witam Was dziewczynki ;-)

Dzisiaj na obiad pałki i podudzia pieczone+ziemniaki+surówka sałatka szwedzka z letnich zapasów;-).

Do tego naszło mnie coś na grochówkę więc gotuję wielki gar. Dzisiaj powinnam być w szkole,ale całą noc tak mnie głowa bolała,że nie wstałam ehh teraz też nie jest dobrze,ale ciut lepiej niż w nocy ;-((

Witam
Własnie od jakiegoś czasu, do sosów ładuję warzywa i na prawdę -zagęszczają super lepiej niż zaklepki itp. poza tym niesą takie ciężkie.Młoda już dzisiaj lepiej,ale standardowo na koniec tygodnia starsza coś przyniosła z przedszkola i całanoc kaszlała
grrrrr walczymy puki co inhalacjami i mam nadzieje ze nic się nie rozwinie i nic już nie przejmniemy od niej
ania,-super ,że wszystko jest ok

Dziś obiad robi mężu po wczorajszych ugotowanych natcheło go na placki ziemniaczane+wczorajsza klopsówka

Przepraszam za błędy Zuzka mi pomaga pisać i nienadązam poprawiać

Witajcie dziewczyny:))

Ania:))--------wiedzialam, że będzie wszystko dobrze. Odetchnęliście zapewne pełną piersią i kamień z serca spadł....
Zdrowie jest b. ważne. Teraz to tylko młodą dobrze odżywić i wszystko wroci do normy:)))

A co do sosu zagęszczanego warzywkami, to kiedyś właśnie tu, na forum, pytalam jak zagęszcząć sos, bo jakoś mi nie wychodzi i odp. brzmiała--------warzywkami:)))

Na dzisiaj mialy byc klopsiki indycze. Ale wczoraj byłam ćwiczyć, potem kolacja i córka przyszla pogadać (co rzadko sie zdarza jej ot tak sobie)i z klopsikow nic nie wyszlo. Będzie ryba panierowana-------mężu zrobi.
A klopsiki będą na niedziele i poniedziałek. W sosie pomidorowym.

Spokojnego i zdrowego weekendu zyczę:)))

zmiana planów obiadowych :P parówki zamroziłam :] burito poczeka do jutra :]
a dzisiaj zjedliśmy z Młodym ziemniaczki, fasolkę szparagową z masełkiem i jajka sadzone :]
Na niedzielę kurczak pieczony i surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami :] może frytki do tego?

Dzięki dziewczyny za dobre słowa:) magnez jej podam bo się przyda, te zioła też muszę poszukac bo gotowe mieszanki ponoć wycofali, ale znalazłam przepis to spróbuję kupic i zmieszać sama:) odebrałam dzisiaj wyniki wszystkie są prawie idealne, crp, alt czyli stan zapalny zniknął, Pani doktor zaleciła obserwację młodej i po miesiacu powtórzyc wyniki i usg, wyszła jej lekka anemia ale to już sie kłania jej wegetarianizm... także odetchnęłam z ulgą:) ech zdrowie jednak najważniejsze i zdrówka wam dziewczyny zyczę:):):):):):):)
U nas dzisiaj powtórka z wczoraj czyli bitki z polędwiczki duszone, ziemniaki i buraczki na ciepło:) Wyczytałam gdzieś ze jak do bitek oprócz cebuli wrzuci sie potarkowana drobno marchewke to nie trzeba zagęszczać sosu smietana ani mąką, i faktycznie marchewka z cebulą się rozgotowała i wyszedł fajnie gęsty sos bez mąki i śmietany:)

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??