Co dzisiaj na obiad?------cz.31 majowo-czerwcowa:-))

http://forum.trojmiasto.pl/Kulinaria-c1,310.html

Dziewczyny, zakładam nowy wątek, bo już sie tamten ciężko przewijało-----------długaśny był.

Ja kiedyś zrobiłam pierś w tym czosnkowym papirusie---------szału nie zrobiła. To tylko właśnie na reklamach wygląda super, a w smaku to.....

Co do placków ziemniaczanych to czytam/widzę, ze wszystkie robicie z mąką. Tylko moja teściowa sie wyłamuje;p
Dzieki za utwierdzenie w słuszności dodania troszku mąki do startych ziemniakow:))

No takich wypasionych jak robi Agusia to nawet nie widzialam/slyszalam a co dopiero zjeść te pysznosci....
Ale mó mąż by tzw. jęczał i gadał, ze po co zmieniać smak czegoś, co jest dobre....itp. Pamietacie moj groszek w sosie.....heheheh?

U mnie dziś na obiad nic. Ja w pracy do nocy, mąż jak zdąrzy, to zebranie szkolne zaliczy i też ok. 19,30 zląduje. Cora będzie głodować:((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad?------cz.31 majowo-czerwcowa:-))

przejdę się, może jeszcze są bo te spodnie fajne, od 9 czerwca będą fajne sandały:-)

sprostowanie...od 02.06 do 04.06. czyli do środy....

O, dobra wiadomość mamo b:-)

Aniu---------właśnie tak jak mówisz. To lato tylko poleżeć, nacieszyć sie z kupna działki, a potem może jesienią coś porobić. Troche samemu, a może troche przy pomocy jakiejś firmy ogrodowej czy Taty Luuny:))
A może mąż jak zobaczy działkę to mu sie zachce bo stwierdzi,że to fajnie tak pokosić czy pokopać....? Nic nie wiadomo...

A co do działki to b. chciałabym mieć, ale niestety jest to poza naszym zasięgiem finansowym. A do tego nie mamy samochodu....
Tak że Anka-------pamietaj---------to lato spędzasz na leżaku i przy grillu.:))

ps. tak sobie patrze ,że w biedrze od środy będą duze bluzki i rybaczki......:p

Niuniex a jak robisz surówkę z czerwonej kapusty?

pysznie musza wygladac Wasze dzialeczki :) no to ja tez sie pochwale, co kupilismy na dzialeczke. co prawda jeszce nie wszystko posadzone, bo sie nie zmiescilo ale czesc juz sobie powoli rosnie. reszte wykorzystamy w przyszlym roku :) no wiec: bazylia cytrynowa, bazylia czerwona,majeranek, melisa, papryka, pomidor,rzodkiew, salata. Pietruszka juz wyrosla i jest pyyyyyszna :)
ech, zeby tak jeszcze kury miec swoje i jajeczka od nich ... ;)

Mamo b tak ogólnie mnie przeraża bo dużo tam pracy jest... a dla mojego męza niestety działka to tylko służy do leżenia, więc znając jego zryw do pracy to się troszkę boję że uwali się na leżaku a ja będę zasuwać...:( ale po nieprzespanych 2 nocach stwierdziłam że chyba to lato sobie pokorzystamy z trawki i zostawimy to tak jak jest, a na jesień trzeba będzie to wszystko porozbierać, powykopywać, wyrównac i zasiać po całości trawę żeby potem tylko ją kosic:)

Czesc Dziewczyny:)

u nas wczoraj byla karkowka z cebulka, zapiekana w sosie pomidorowym (z odrobina chilli) i do tego mlode ziemniaczki z koperkiem i maselkiem

dzis gulasz z szyneczki w sosie pieczarkowym z drobnym makaronem :)

na jutro planuje pieczone udka z kurczaka w marynacie keczupowej, mlode kartofelki i surowka z czerwonej kapustki :)

Emilia----------ale fajnie spędziłaś weekend:)) A gardło wyleczysz spokojnie. U mnie na ból gardła pomaga miod, a z leków to cholinex. I dużo picia w temp. pokojowej.

Aniu---------a czego sie boisz? Wydania pieniędzy, prac, ktore czekają?
Może nie trzeba od razu zrownać wszystkiego z ziemią i burzyć tych szklarni? Fajnie mieć swoje pomidory i inne nowalijki. I tak jak mowilaś---------nie od razu Rzym zbudowano:) Przecież inni kupując dzialki nie kończyli rolniczaka, by sie uczyć uprawiać cokolwiek.
Spokojnie, kupcie tą działkę i wylegujcie sie, grillujcie a na resztę przyjdzie czas....

Dzień Dobry:))
Ale naskrobałyście przez weekend:))

Witam jeszcze raz wszysrkie nowe, odważne dziewczyny:))
Ja też dość długo czytałąm tylko , aż kiedyś sie odważyłam i dołączyłam do grona.

Mąż w sobotę wytapetował przedpokój. Położył listwy przysufitowe i podłogowe. Ja dzielnie odmierzałam tapete:))
Od dzisiaj zabieramy sie za kuchnię.

Graszka---------cieszę sie baaaardzo,że maleńka Ola ma apetyt i obyscie mieli malo nieprzespanych nocy i zero kolek. No i że Ty sie dobrze czujesz i tak dzielnie wszystko zniosłaś.

Hokasia--------fajne to wesele musiało być. Takie oryginalne------uwielbiam oryginalne uroczystości i podziwiam za odwagę. Ja nie lubie motocykli, ale na takiego Harleya to bym wsiadla, bo wolno jedzie.:))

Kulinarnie to u mnie było:
sobota------ziemniaki+jajko sadzone+kiszone ogorki

niedziela--------frytki+polędwiczki panierowane+surówka z marchewki. Na deser mieliśmy rogale pączkowe z Pączusia.

dzisiaj----------gulasz z żołądków z ziemniakami, a młoda będzie jeść gulasz, ktory znalazłam zamrożony w lodówce(żołądki w jej menu nie istnieją).

Ale miło spędziłyście dziewczyny wekend:) teraz własnie jest moda na takie fajne wesela, z grillem na poprawinach, fajnie bo takie tradycyjne to już troszke nudne:)
Pocieszacie mnie dziewczyny, bo ja z wrażenia nie śpię druga noc... bardzo chciałam mieć taka działkę ale teraz ogarnął mnie cykor... hehe ale ja już taka jestem, jak mam podjąć jakąś ważną decyzję to świruję, myślę, kombinuję.. i od tego przeżywania to głupieję...:)

Witam po weekendzie:-)
Ja jestem mega zmęczona i gardło mnie boli ale wyjazd był rewelacyjny. To był zjazd rodzinny zuchów i harcerzy z rodzinami. My mieliśmy ze sobą trójkę dzieci. Od 6 rano do nocy - cały dzień na powietrzu, bieganie po lesie, budowanie szałasów, gry i zabawy. Odezwała się kontuzja nogi i w pewnym momencie już miałam dosyć - nie mam przecież kondycji młodej harcerki ale jakoś daliśmy radę:-) W nocy było strasznie zimno, dzieciaki poubierałam jak na sybir ale o siebie nie zadbałam wystarczająco i gardło załatwione. Wczoraj zjedliśmy po drodze nad jeziorem - każdy po pajdzie chleba wiejskiego, parówka lub kabanos i jogurt pitny.

Dziś robię rosół na pokrzepienie.

Jeżeli chodzi o działkę to ja też dopiero uczę się tego wszystkiego, na początku co zasadziłam, to nic nie rosło:-)

No jestem :) Wróciliśmy z wesela już wczoraj, weselicho udane, takie inne...bez disco polo :), młodzi na motorze, orszak weselny złożony z motocykli, młody w garniturze i...czerwonych trampkach, do tego czerwona mucha i kapelusz, młoda w pięknej, ogromen sukni z wielką...czerwoną kokardą i w czerwonych szpilkach. jedzonko bardzo dobre, na obiad podali zupę krem z prawdziwków, na drugie polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, pieczone ziemniaczki i warzywa gotowane. Reszta to już był szwedzki stół. Z ciast sernik, szarlotka i jakieś czekoladowe, no i tort. Poprawiny na świeżym powietrzu, przy grillu- też bardzo udane. Sam hotel cudownie położony nad samym jeziorem. Synek był dzielny i wytrzymał do północy. Wybawił się na świezym powietrzu i nawet dużo jadł jak na niego :) Dzisiaj już wróciliśmy do codzienności czyli cały dzień- mimo niedzieli i Dnia Dziecka zasuwaliśmy na działce. Wiecha już jest- uwiłam nawet samodzielnie wianek na nasz działkowy domek :) Mąż malował krokwie impregnatem i deski na dach, ja przewoziłam ziemię w różne miejsca, rozgrabiałam, kosiłam trawę, zbierałam śmieci i trochę porobiłam w szklarni przy pomidorach i ogórkach. Ania, uwierz mi, że odkąd od września mamy tę działkę to bardzo szybko ucze się tych wszystkich ogrodniczych sztuczek. Zarzekałam się, żadnych pomidorów sadziła nie będę i że szklarnie wywalamy. A już rośnie pod nią 15 krzaków pomidorów, 5 ogórków, do tego sałata, rzodkiewka, koper, pietrucha, szczaw, botwina, szczypior.....i ciesze się z tego jak dziecko :)

Ach Megi powiem ci że z jednej strony to się bardzo cieszę bo marzyłam o działce od dawna, ale z drugiej strony to jestem troszkę przerażona... tyle tam pracy nas czeka , a znając mojego ślubnego to on sie do prac fizycznych nie garnie:( a poza tym to ja się na uprawach zielonych to nie znam:( ale pewnie większość osób kupując działki nie miało o tym zielonego pojęcia... to i pewnie ja dam radę:)

No to cena zabójcza faktycznie ,nam sie udało. Aniu,a nie chcesz tych szklarni sobie zostawić i pomidory własne hodować?? to nie wymaga,az tyle pracy ;-)).

Masz rację,nie ma to jak własny kawałek własnej trawki i dla pieska też super sprawa,wiem,bo też posiadam pieska i jak tylko słyszy że jedziemy na działkę,to z radości skacze aż pod sam sufit;-)))

Obiad według planu sie odbył ;-)

Megi na Niedzwiedniku znalazłam ale taką za 70 tyś, my chyba kupimy tą na Kokoszkach, podoba sie nam najbardziej ze wszystkich które oglądaliśmy, niestety wymaga sporo pracy, ale to zostawimy na jesień, trzeba będzie tam rozebrać 2 szklarnie, uprzątnąć, przekopać wszystko i posadzić na całości nową trawę i ewentualnie jakieś tuje. Domek jest murowany, w środku trzeba będzie też coś tam zrobić, ale to już pikuś:)
O kupnie działki myślałam od jakiegoś czasu, bo jak się mieszka w bloku to latem doskwiera brak trawki niestety:( Koszty nie są duże a fajnie będzie sobie latem poleżeć na hamaczku i zrobić grilla, no i mój piesek miałby się gdzie wybiegać:)

Czesc dziewczyny:-) dzis na obiad jaja sadzone, ziemniaki i mlody kalafior:-)
Malzonek z synem, pojechali sobie na festyn z okazji dnia dziecka ze szwagierka, jej mezem i dzieckiem a takze tesciem, zrobili sobie grilla.
Ja jestem z malutka w domu i odpoczywam.
Dziewczyny, wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka, nie tylko dla waszych dzieci, ale tez zycze spelnienia marzen dla was!
Poniewaz gdy rodzice sa szczesliwi-- to szczescie udziela sie waszym dzieciom:-*
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czesc!
jak tu sie dzialkowo zrobilo :)
nam udalo sie lasagne dzisiaj zjesc.
jutro prawdopodobnie ryz z kurczakiem i warzywami.

ach zazdorszczę Wam działek dziewczyny, może i nam kiedys uda się kupić.

na obiad dziś u nas schabowe, ziemniaki z koperkiem i surówka .

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??