Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Dziewczyny, witam w kolejnym wątku obiadowym:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Emilia---------ja mogę Cie pocieszyć tym, że też nie mam urlopu latem, wiosną czy zima;p Nie pamietam kiedy mialam taki prawdziwy urlop dwutygodniowy....chyba z 5 lat temu.
Pracuję sama i nie ma mnie kto zastąpić. Wziąć urlop po to, by potem siedzieć po 12h nieusmiecha mi sie. Zresztą mój maz też nie ma urlopu latem. I tak nigdzie nie wyjeżdżamy, tylko zawsze córka jedzie albo na oboz, kolonie itp.
Marne to pocieszenie dla Ciebie, bo masz zrypaną pracę.
Ja nie mam stresa takiego w pracy, ani mobingu ani wogole nic strasznego.

Agusiu, cale szczescie ze nie trzeba wycinac tego migdala, tak jak mama b napisala-- jest to stres dla dziecka i dla calej rodziny.
wiesz, potem rekonwalenscencja, na poczatku bardziej plynna dietka-- niewiem jak Gabrys by to zniosl:-/
Emilio- sezon urlopowy w pelni, a ty w pracy...ja ci wspolczuje...w ogole z tego co pisalas, masz zrypana ta prace.
A rozgladalas sie moze za czyms lepszym??
Hokasiu, oby sie udalo wziac kredyt na jak najkorzystniejszych warunkach;-) z tym mieszkaniem to dobry pomysl, zaesze mozesz je kiedys zapisac dzieciom, no i przynajmniej beda mialy gdzie mieszkac;-)
Na obiad u mnie to samo co wczoraj, czyli karkowka w sosie z pieczarkami i zurawina;-)

Agusia, jak sie tu jeszcze dzisiaj pojawisz to napisz jak długo pieklas te swoje sajgonki :) Chcalabym je dzisiaj po poludniu zrobic. Dzieki za odzew w sprawie kredytu, ale juz mamy osobę, która nam pomaga :) Wlasnie wrocilam z urzędu i szybko nastawiłam pomidorówkę. Potem musze wyskoczyc na dzialkę, trzeba zebrac truskawki bo dawno nikt nie zbieral. Zobacze ile bedzie to moze zrobie sok lub kilka sloiczkow dzemu na zimę.

Hej:))

Gotowanie w nowej kuchni to sama przyjemność tym bardziej, że wszystko mam poukładane "po staremu" i niczego nie muszę szukać.

Dzisiaj powtorka z mielonych:)
Aga---------super ze ze słuchem G. jest ok. Jednak wyciecie 3 migdałą to nie przelewki jakby sie wydawalo. Operacja to jest jakby nie bylo i stres dla dziecia i rodzicow i babć>
ps żeby mi tak ktos porobił sałatki na wynos.......hehehehe

hahah Aga, ja tam żadnych sałatek nie wynosiłam:-)

Mama b i Graszka - dzięki Kobiety :) wyniki dopiero na koniec sierpnia ale ejstem dobrej myśli ;) powtórka nerwów za rok - wtedy jest druga część "kwalifikacji zawodowych" ;P

Mama b - ale masz fanie z tą nową kuchnią :)))) pewnie napatrzeć się nie możesz? :) no i gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością :D

Graszka - przestań "dogadzać" innym ;P a jak ktoś nie będzie super zadowolony z czegoś to co? świat sie nie zawali ;) pomyśl trochę o sobie :] bo w którymś momencie będziesz miała wszystkiego serdecznie dość...
U mnie w rodzinie też jest taka sytuacja, że ja jestem ciocią dla ludzi starszych ode mnie o kilka-kilkanaście lat ;) hehe :] urodziłam się i już byłam ciocią :] mój Tata był najmłodszy z rodzeństwa (między nim, a drugim w kolejności bratem było naście lat różnicy, a rodzeństwa była jeszcze 7), a każdy mój kuzyn/kuzynka od strony Taty to mógłby być moim rodzicem ;) albo i (w porywach) dziadkiem :P
A co do chrzestnych - moja Kumpela (podczytująca ten wątek ;)) uparła się, że mam być "chrzestną" Jej Synka :] z różnych powodów nie nadaję się na chrzestną :P no ale oficjalnie/formalnie też nie mogłam nią zostać(bo mam Męża z odzysku, więc nie mamy ślubu kościelnego) - więc zostałam świadkiem chrztu ;]

Hokasia - super, że druga impreza również udana :D nie zmokliście wczoraj? Bo ponad pól dnia to były "przelotne przejaśnienia", a nie opady ;P Oczywiście jeśli chciałabyś skorzystać z wiedzy moich koleżanek - doradców, to na priv podam Ci namiary ;) Mamy w ofercie około 10 banków więc spokojnie można dobrać najlepszy kredyt ;)(ja się zajmuję trochę czymś innym, osobiście nie "robię" kredytów)
No i oczywiście za porady się nie płaci ;)

Emilia - ale fajnie mieliście z tymi gotowymi sałatkami na wynos ;P super sprawa :))

Ania - a nie mówiłam, że ziemniaczkiz e smażonym koperkiem sa pyyyszne ;) daję mniej oleju niż w przepisie - tzn. za pierwszym razem dałam na oko i było za dużo :P teraz daję mniej i do tego łyżeczkę czubatą masła klarowanego :]

Obiadowo - wczoraj Młody obiad zjadł w przedszkolu :] my na 1 danie zjedliśmy mrożone kołduny z Kirkora z barszczem z torebki ;P (miałyśmy z Mamą zajęte przedpołudnie, do domu zjechałyśmy gdzieś ok 14)

na kolację mrożona/kupna pizza z dodatkami jakie kto sobie chciał :]

byliśmy wczoraj u audiologa na kontroli :)))) wygląda na to, że ze słuchem Młodego już jest ok :)))))) i póki co nie trzeba wycinać migdała :)))) udało się bez zabiegu :)))

Dzisiaj w planach piersi po żydowsku, ziemniaczki i surówka z marchewki z jabłkiem :]

Witam!
Ja też muszę zrobić te ziemniaki ze smażonym koperkiem, może dzisiaj? Mam też w planach zrobić dziś wieeelki gar fasolki po bretońsku i pomrozić. Ostatnio nie chce mi się gotować, jakaś deprecha mnie łapie. Wszyscy dookoła urlopy a w mojej firmie tylko zimą można brać:-(((

czesc :)
a my po kaszy jestesmy :) byla smaczna aczkolwiek brakowalo nam tam jakiegos mieska np kurczaka :) no nic, pierwszy dzien za nami.
mam fotke ale tylko jak byla w garnku, zapomnialam zrobic fotke na talerzu :( wiec nie wrzucam, bo wstyd.
jutro dorsz pieczony w folii z sola, pieprzem cytrynowym i natka pietruszki+fasolka szparagowa+kasza jaglana :)

Zrobiłam ziemniaki z koprem przysmażanym wg. przepisu od Agusi... pychotka:)

u nas wczoraj kotlety schabowe, ziemniaki i kalafior z bulka tarta, dzis botwinka, z zmieniaczkami i jajem sadzonym, bedzie tez na jutro:)

Andzia fajnie "brzmi" ta kasza. Też kiedyś wyprobuję. Graszka, my przy drugim sybku tez mielismy duzy problem z chrzestnymi, a konkretniej z chrzestną. Kurcze, zmokłam dzisiaj i zmarzłam jak szłam z małym do lekarza, na szczęscie on w wózku suchutki. Teraz rozgrzewam się herbatą z cytryną i.....kawałkiem tortu ;)

pstrykne fotke wieczorem i wrzuce :)

Dzięki Andzia brzmi przepysznie, muszę koniecznie spróbować i co ważne moja córka wegetarianka pewnie to zje z chęcią:)

aniu - znajdziesz. a jesli nie to wysylam :)
Kolacja ok. 445 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej- ok. 214 kcal (ok. 65 gramów suchej tj. ok 1/3 szklanki)
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* 6 różyczek brokuła - ok. 20 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* łyżka ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* sól

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę . Jak się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Mieszamy. Łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną i ugotowanym brokułem pokrojonym w kawałki.
Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

Dobrze, że tak wybraliście.
Ja, gdybym była na Twoim miejscu, to nikogo bym nie miala i chyba obcych bym musiala prosic:/

mamo b- chrzestna bedzie poraz drugi moja siostra- ona jest rowniez chrzestna mojego Konradka, a chrzestnym bedzie mojego meza siostry- maz.
Nie skakalismy z mezem z radosci, no ale co tam...przeciez dwoje znajomych dali nam do zrozumienia ze nie chca byc chrzestnymi, a, pozostalych nam juz glupio bylo pytac...poza tym duzo osob zyje w konkubinatach i niestety nie moga...

Hehe Graszka---------ale smieszne z tym wujkiem....Konradkiem.
Ja dzisiaj też mam pieczarki do mielonych--------całkiem zapomnialam o nich a wczoraj jak obierałam to myślalam, ze plecy mi odpadną z bólu.
Stałam chyba z dwie godziny i kręciłam te mielone-1,50kg i kg pieczarek z cebulką:)) No ale obiadów będe miała kilka, bo pomroże sobie te koltety na zaś:))

Wybraliście chrzestnych skoro sie przygotowujecie do imprezy?

cd....z mojej kuzynki wnuczka, czyli moj mlody jestwujkiem dla swojej rowiesniczki ha ha-wydaje mi sie ze tak to jest...
Niedlugo bedziemy planowac chrzciny, czeka mnie kulinarne wyzwanie:-))

Witam serdecznie:-))
Agusiu-- jestem z ciebie dumna:-) wszystko sie powiodlo dzieki twojejciezkiej pracy.
Zasluzylas na odpoczynek!
Mamo b, u was tez koniec ciezkiej pracy, ciesze sie, ze mozesz teraz pichcic w swojej odnowionej kuchni.Niech wam dobrze sluzy;-)
U mnie na obiad dzis karkowka w sosie, z pieczarkami i zurawina:-)
dla meza bedzie z ziemniakami- dla mnie z kasza peczak
A dla Konradka okonie smazone;)
Codziennie chodze niewyspana... moj maz z reszta tez.
Ola zasypia ok 12 w nocy, a ja najmilej bym juz spala o 22.00
Wiecie co, chodze taka niewyspana, drazliwa jak osa czasami...
Staram sie jak moge, zeby wszyscy byli zadowoleni.
A dzis ide na zebranie do szkoly zwiazku z pojsciem mojego syncia do przedszkola:-)
najsmieszniejsze jest to, ze do przedszkola bedzie chodzil z mojej kuzynk

Dzień dobry,
Dzisiaj strasznie brzydko...
U nas na stole obiadowym dziś będzie gościć cykoria.
Zastanawiam się jeszcze nad opcją: cykoria zapiekana z makaronem, czy cykoria pod beszamelem.. Może macie jakiś pomysł?

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...