Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Dziewczyny, witam w kolejnym wątku obiadowym:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Witajcie dziewczyny kochane. Bardzo Wam dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia - miały mega moc i już czuję się duuużo lepiej:-)

My w piątek grillowaliśmy, wczoraj były pierogi z lidla podsmażone i posypane prażoną cebulką. Dziś frytki bo zamuliłam i zapomniałam, że sklepy zamknięte:-)
Za to czereśnie u nas już są pyszne i cały dzisiejszy dzień się nimi obżeraliśmy.

Aga - ja co prawda ścian w domu (oprócz pokoju córki) nie mam pomalowanych ale zamierzam wszystkie pomalować tą farbą do szorowania. Wiem, że ona jest droga ale będę sobie po prostu co miesiąc odkładać i kupować po puszce. Tak zrobiła moja sąsiadka i jestem pod wrażeniem jej domu (bo to chyba najlepsze rozwiązanie akurat w naszym przypadku - parterowe domy i dzieciaki latające w kółko z dworu). Garderobę malowaliśmy rok temu i już jest do odmalowania bo ślady na wysokości rączek dzieciaków czarne:-)

Przez ten tydzień chorowania mam wenę na gotowanie i na jutro planuję zrobić coś ekstra z grilla ale zobaczymy, jak to będzie po poniedziałkowym, okropnym dniu w mojej głupiej pracy:-)

Pozdrawiam Was serdecznie!!!!!

My pogrillowaliśmy, mąż popiwkował i teraz już śpi... ;) Dzieczyny, za tydzień wyprawiam urodziny chłopaków(roczek Frania i trzy latka Janka) u moich rodziców na wsi. Planuje, że będzie to przyjęcie w ogrodzie przy grillu. Mam zaplanowane: szaszłyki z mięsa mielonego, szaszłyki drobiowe z warzywami, karkówka, cienkie białe kiełbaski, kiełbasa śląska i może troche kaszanki. Do tego sałatka hawajska i pomidorki z mozarellą, grzanki czosnkowe. Z ciast oczywiście tort- zamówiony, sernik i ciasto a'la tort węgierski i babeczki kruche z kremem i owocami. Może podrzucicie jeszcze jakieś pomysły na sałatki i inne fajne dodatki. Doradźcie czy to co podałam z mięs jest ok, czy może coś wyrzucić/ zamienić na coś innego. Czekam na propzycje :)

u nas dziś ziemniaki z koperkiem, kotlety z indyka i kalafior z bułką tartą ;0

na deser sernik od teściowej ;)

milej niedzieli drogie panie ;)

Witajcie slonecznie, u mnie na obiad palki z kurczaka, kapusta mloda na krotko i ziemniaki z koperkiem:-)
Milej niedzieli:-)

hokasia - daj troche ;)
my dzis planujemy isc na dluuuugi spacer po lesie - na sloncu za goraco :)
obiad - powtorka z wczoraj, bo zostalo :)

Witajcie skoro świt :) Ależ my się wczoraj wydziałkowaliśmy, od 11ej do 19ej na dialeczce. Pogoda byla cudna- dzieciaki porozbierane i przeszczęśliwe. Dzisiaj powtórka z rozrywki, z tym, że ja z mężem już też będziemy się wylegiwać na zielonej trawce, bo wczoraj to ciężko pracowaliśmy. Na obiadzrobimy grilla- kupilam w biedrze frankfurterki, kaszankę, kiełbasę śląską i kiełbasę z indyka, dla dzieci- grillowane parówki. Do tego zrobie sałatkę hawajską. No i zjemy tego torta z cerfura :) Kurcze, wczoraj idąć przez działkę wpadłam w jakiś dołek i stopa mnie strasznie boli i opuchnięta jest. Mam nadzieję, że jakos samo przejdzie...

Hejka, dziewczyny:-)
Dzis na obiad zupa buraczkowa wczorajsza, na kolacje salatka z szynka, jajkiem, ananasem i selerem konserwowym:)
Aniu, gratuluje wam posiadania dzialki!! Super, opowiesz nam co udalo sie na niej zrobic:-)
Narazie jestes przerazona pewnie ogromem pracy jaka cie czeka...
Najwazniejsze, ze bedziecie mieli wlasna trawe, ziemie i bedzie gdzie odpoczywac:-)
Milego weekendu dziewuszki;-)

witajcie weekendowo :))
dzieki dziewczyny za odpowiedzi, ulzylo mi troche :) a szczegolnie po wpisie hokasi :) moze dlatego, ze ma brzdaca podobnego wiekowo ;)
taka ladna pogoda, a my weekend na miejscu:( dzialke okupuja tescie a nam sie nie usmiecha z nimi co weekend siedziec :(
dzis na obiad makaron ze szpinakiem, pomidorami i serem gran padano :):):)
kurcze, jak czytam Wasze propozycje obiadowe to dla mnie to wszystko jakies skomplikowane i pracochlonne hihihi :) a pewnie robicie szybciej, niz ja gotuje wode na herbate ;)

Ania to gratulacje z okazji kupna dzialki i witaj w gronie dzialkowiczow. My zaraz tez wyruszamy na swoja, jedzonko spakowane, koce, poduszki to sie dzieciom namiot rozlozy, zeby mialy gdzie spac. A ciasto upieklam takie zwykle tzn. kruchy spód, na to truskawki, na to piana z bialek i cukru, na koniec starte na tarce kruche ciasto. Na dzialce zjemy dzis rosol- dobrze, ze mam termosy obiadowe to bedzie cieply oraz tak na zimno nugetsy z kurczaka i salatka z pomidorow i mozarelli. Milego dnia.

Agusiu tak patrzałam na ten kolor... to strasznie taki ostry jest, ja bym się nie odważyła takiego położyć na ścianie tym bardziej że macie kolorowe dodatki( te łózka) ta tapeta natryskowa fajnie wygląda, na pewno nie będzie na niej widać stópek itp więc będzie praktyczna:) Kolorowa tapeta też może zle wyglądać przy kolorowych tapczanach, bo kolory się pozlewają... najlepszym pomysłem wydaje mi się ta tapeta natryskowa,mozna wybrac naprzykład 2-3 tony ciemniejszą niż macie kolor na ścianie, to też fajnie wygląda, ja mam tak w sypialni że 3 ściany mam jasno beżowe a tą ścianę gdzie jest przód łóżka i sufit podwieszony nad łózkiem mam pomalowane na taki jasny brąz, fajnie to wygląda:) No niestety te farby to tylko na reklamach sie tak ładnie myją:( my malowaliśmy taka specjalną którą można niby myc wielokrotnie, bo całe mieszkanie mamy pomalowane na jasny beż, no i niestety jak gdzieś przetrę szmatką to zostaje jaśniejszy ślad...:(

Oj Hokasia... taki problem to nie problem... mniam 2 pyszne ciasta w domu:) gorzej jak sie człowiekowi chce cos dobrego a w domku nie ma...:( a jakie ciasto z truskawkami piekłaś? No i stało sie od wczoraj jesteśmy właścicielami całych 330 metrów działkowej trawki...:) Dzisiaj po południu jedziemy nacieszyć oczy, no i oczywiście zaplanować co i jak tam trzeba będzie zrobić...:) Na razie mam kwadratowy łep od myślenia... wczoraj miałam obawy, spać nie mogłam... czy aby na pewno dobrze robimy...? Przeraża mnie ogrom pracy tam, czy damy radę i czy się nam będzie chciało...

Andzia, ja mam synka, ktory za kilka dni skonczy roczek i tez mial taki moment, ze ok 10miesiaca odrzucil mm, chyba wlasnie przez zabkowanie. Podobnie jak u Ciebie skonczylo sie karmienie nocne. Teraz pogodzil sie:) z mleczkiem i wypija 200ml na noc. Bylismy w cerfurze na zakupach i za to, ze wydalismy ponad 350zl gratis dostalismy tort "czarny las". Ciekawe czy zjadliwy:) W domu oblednie pachnie ciastem z truskawkami. No nic, dobranoc wszystkim.

Andzia - jeśli Mały je inny nabiał, to spoko ;) chociaż są też dzieci, które całkiem odrzucają mleko i przetwory :P i też żyją ;)
ja zawsze do kaszek dodawałam owoce ze słoika ;)

Jagodzianka - najbardziej lubię banany bez dodatków ;) sporadycznie(raz na kilka lat) najdzie mnie na banany z czekoladą :] (jakoś 2 m-ce temu przed "przeciekami" miałam taką jazdę ;) musiałam zjeść pieczone banany z czekoladą - robiłam w piekarniku)

zaintrygował mnie ten Twój krem cukiniowo-paprykowy :] z papryką pieczoną? podziel się przepisem ;]

A ja taka zajęta z tymi testami, że obiadu dzisiaj nie było :P Mody właśnie sam się przygotował do spania, szybko przeczytałam Mu książeczkę i poszedł spać :P a ja klikam i drukuję :P mam wbite jakieś 160 pytań ;P przygotowałam screeny tabelek, kont do kolejnych 4 testów (zabiorę na flashu na działkę, żeby mieć na laptopie do wrzucania).

Korzystajcie z ładnej pogody ;) bawcie się dobrze podczas weekendu :D

Agusia, grillowane banany robisz z rumem i czekoladą?:) mmm...pychotki...

z dojrzałych będąc u teściowej robiłam ostatnio chlebek bananowy i muffinki czekoladowo-bananowe wg Nigelli, polecam! oba bardzo pyszniaste i uzależniające:) jakby co, wklepię przepis...
niestety odkad się Wam tu zalogowałam (a podczytuje od kilku miesięcy), zaczęliśmy sie remontować, a że przybyliśmy z mazowsza, nikogo tu nie mamy bliskiego i dopiero się remontujemy, musielismy mieszkac na wynejmowanym i popisów w kuchni nie mam możliwości robić (szał remontowy). ale pomału wracamy do życia, także weekendowo będzie krem cukiniowo-paprykowy z pomarańczą, imbirem, curry, grzankami czosnkowo-ziołowymi, do tego pewnie łosoś na parze z rozmarynem, kolorowym pieprzem, koperkiem, cytryną i solą morską, do tego marchewki "juniorki" i brokuł na parze i ryż lub pozostałość grzanek:) na większe szaleństwa ze względu na jeszcze warunki polowe w mieszkaniu sobie pozwolić nie możemy, ale parowar to nasz ulubiony sprzęt w kuchni, więc po dwóch miechach stołowania w barach/restauracjach/pizzeriach itp. jesteśmy przeszczęsliwi.

wszystkim życzymy ( z mężulem) dobrego,słonecznego, aromatycznego i pyszniastego weekendu!

Widzisz Andzia, moze wlasnie nastepuje przelom w jego zywieniu, ze w odzwyczaja sie od picia mleka w nocy...
Pozatym dzieciaczki potrafia naprawde w zadziwiajacy sposob reagowac na zabkowanie...
Siostrzeniec meza, do trzeciego r.ż, pil wylacznie z butelki, podobnie jak twoj maluch.
Natomiast moj mlody akceptowal wszystko.
Takie sa dzieci...

Graszka - dzieki za odp. Narazie dodaje mu do posilkow i karmie lyzeczka. Ida mu zabki, to moze dlatego. Jedno, co w tym wszystkim dobre to to, ze w nocy dzieki temu juz mleka nie chce. Bo dotychczas musialam go jeszcze karmic:/ jak probowalam woda oszukac, to sasiedzi na 4 p slyszeli :(:(:(
tylko dziwi mnie, ze wode pije z butli (nie akceptuje niekapkow, bidonow, zwyklego kubeczka. ewentualnie wypije z butelki z dziobkiem, a raczej otworzy buzke, zebym mu wlala). a moze faktycznie przestalo mu smakowac ... pozyjemy-zobaczymy.

Poza tym Andzia, skoro twoj maluch lubi inne mleczne rzeczy, to duzo bialka mu zapewniasz na codzien.

Agusia - no wlasnie skonczylam. Sporo wyladowalo u mnie w buzi ale reszta sie mrozi :)
Tez mam w planach przy kolejnej dostawie zrobic konfitury :D no ale zobaczymy, czy sil mi wystarczy. teraz to narobilas mi smaka na dzem :D
Odnosniie fototapet, moja kolezanka ma cos takiego: http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/plakat-obraz-molo-w-sopocie.html tylko w kolorze. Na jednej scianie. Wyglada oblednie :):):)

Andzia100 moj Konrad jak skonczyl ok.2,5 roku, przestal lubiec wszystko co mleczne, nie mowiac o mm.
Jak byl mlodszy to tez mial taki przestoj, chyba kilka dni nie pil mm, martwilismy sie troche, bo za kaszkami nie przepadal nigdy.
Mysle ze u twojego dziecka rowniez mogl wystapic taki przestoj.
Moze sie znudzil? Albo tak jak piszesz woli slodkie owoce...
Nie masz narazie az takich powodow do zmartwien, jezeli za kilka dni nie bedzie chcial mm, to moze zmien na inne, bo moglo mu sie przejesc.

Andzia100 - mi się znudziła moja fototapeta z czasów panieńskich ;) oglądałam ją naście lat ;) ale teraz nawet zastanawiałam się nad jakąś fototapetą na tą ścianę(skoro tapety mi się nie podobają)

woow :) fajnie masz z truskawkami ;) aczkolwiek współczuję tego obierania ;P po takiej ilości to pewnie truskawki będą Ci się śniły ;) hehe ;)

moja Mama dzisiaj zrobiła dżemik z 2 kobiałek :) przepiękny, czerwoniutki, pyszny :) na opakowaniu żelfixu 3:1 wyczytała, żeby dodać soku z cytryny dla ładniejszego koloru(tak jak do buraków czy kapusty czerwonej), dodała - aż się nie mogę napatrzeć na ten kolor ;)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...