Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Dziewczyny, witam w kolejnym wątku obiadowym:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

witam:-)) dziewczyny, to okropne, jak traktuje sie w Polsce ludzi.
Nie dziwie sie wcale, ze rodzi sie mniej dzieci.
A niby za co mlodzi ludzie maja je utrzymac?
Nie stac ludzi na mieszkania, nawet zeby obecnie dostac kredyt hipoteczny trzeba reprezentowac godne zarobki.
Bardzo zalosne jest rowniez to, jak traktuje sie czlowieka w miejscu pracy.
Nadmiar obowiazkow- zupelnie nie ida w parze z zarobkami.
Do tego wewnetrzne uklady, raczka raczke myje..., co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie... i ludzie zamiast pracowac zeby zyc- zyja po to, by pracowac.
Coraz wiecej mlodych ludzi choruje dziewczyny.
Coraz to mlodsi dostaja zawalow, udarow, nerwic, depresji...Przez brak pracy rozpadaja sie zwiazki, rodziny, dzieci ptaktycznie nie widuja rodzicow szczesliwych.
Taka mamy Polske..
Hokasia moze i dobrze powiedzoala tej komisji-- ale coz tego?
jak sama pisze- jest juz spalona.
szkoda twoich nerwow hokasiu, ja juz dawno przestalam plakac, ze pracuje w coraz mniejszym skladzie, praca mega odpowiedzialna i za grosze, po to by kredyt móc splacic...
U mnie ma obiad mielone sorowka z marchewki mlodej i ziemniaki ze szczypiorkiem.
zrobilam dzis dzem z truskawek i poziomek z mojego ogrodka- niebo w gebie;-))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Aniu--------co do remontu to wytapetowane mamy, szafki wszystkie powieszone. Kafle wyszorowane.
Teraz tylko trzeba powkladać naczynia i garnki do środka.
Muszę też kupić jakiś karnisz i zegar. W tym tygodniu nic nie robiliśmy bo oboje dłużej w pracy--------ja do 20.00
Ale myślę, ze w piatek wszystko ogarnę(jak będę miala wolne).
W sobotę podejdziemy po ten karnisz i inne pitolki kuchenne do jakiegoś Tesco i Obi.

Dziś wyniki testów-------->jak poszło?
Zaraz koniec roku i wakacje.....

Andzia to faktycznie duzo przeszloiscie w zwiazku z brakiem pracy, i gratuluje odwagi, zeby przejsc na swoje. Moj synek-roczny, juz jada z nami pomidorową i inne dorosłe obiady( to gotowane, lekkostrawne).

Andzia spokojnie mozesz mu podać taka zupkę pod warunkiem że nie jest za bardzo tłusta, moja wcinała naszą pomidorową jak miał a kilka miesięcy, ja za radą naszej Pani pediatry prałam jej ubranka z naszymi od 3 mca życia, i podawałam jej nasze jedzenie ( oczywiście stopniowo) od 6 miesiąca zycia i wychowała się zdrowa jak krowa bez żadnych alergii, uczuleń itp. Pani doktor zawsze powtarzała że izolowanie dziecka od zwykłych ludzkich bakterii powoduje potem uczulenia, alergie itp
u nas obiad od wczoraj czyli rosołek na lubczyku... kurczę wrzuciłam podwójną ilośc gałązek lubczyku, a spodziewanego efektu nie było... oj chyba z tym działaniem to bajka...he he he :):):)
Mamo b remont idzie ku końcowi???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Andzia-------ja myślę, ze synek może zjeść pomidorówkę dla dorosłych:))
Jeśli to nie tajemnica to jaką działalność będziecie prowadzić?

A tak swoją drogą nie wyobrażam sobie, zeby być bez pracy rok....pomarlibyśmy z głodu, z nerwic i depresji. I nikogo by to nie obeszło:(( Chory kraj;p
Gratuluję Andzia przejścia tego bezrobocia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wspolczuje dziewczyny :( wiem, co to znaczy szukac pracy, moj maz szukal ponad rok. przerabialismy przez to nerwice, depresje itp. tez do Niego dzwonili z pytaniami o niepelnosprawnosc. nikogo nie interesowaly kwalifikacje.
jak sobie pomysle, ze tez mam przerabiac to samio, to stwierdzam, ze idziemy na swoje i co ma byc to bedzie.
dzwonillam do lekarza, niestety moja nie moze i wydzwonilam dr katarzyne plata-nazar. mialyscie moze z ta pania dr do czynienia? wydaje sie byc mila, zobaczymy jaka diagnoze postawi.
chodzi za mna zupa pomidorowa. czy myslicie, ze jak ugotuje dla nas, doroslych, to czy moj Dziec moze juz jesc takie dania na wywarze miesnym? zaraz skonczy rok, wiec chyba moze, jaak mysicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Emilia----------koszmar normalnie z tymi orzeczeniami. Każdy ochroniarz musi mieć orzeczenie i daja stawke 5 -7zl brutto;/ W sklepie też najlepiej zorzecz.
Ale, ze w pracy biurowej to nie słyszalam....
Ciekawi mnie jaką chorobę jeszcze trzeba mieć zeby takie orzeczenie zdobyć i potem jeszcze zdobyć zatrudnienie?:///

Do mnie dziś zadzwonili w sprawie pracy z jednym pytaniem: czy posiada pani orzeczenie o niepełnosprawności?
-Nie.
- Dziękujemy, do widzenia!
:-///////////////////

U nas dziś na obiad mielone z indyka, młode ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty (sama zrobiłam - z jabłkiem, cebulą i majonezem:-)

trzydniowka raczej nie, bo wysypki nie ma. zum, ewentualnie jakas infekcja przez zeby. ale kurcze ma apetyt, bawi sie a wrecz szaleje. nie bede snuc domyslow, wezwwe ponownie lekarza. wole byc nadgorliwa matka niz sobie w buzie pozniej pluc.
hokasia - dobrze im powiedzialas. panstwo chce miec wyksztalcone spoleczenstwo to niech placi adekwatnie do wymagan. a nie, ze place wschodnie a wymagania zachodnie. dlatego ja niestety nie pracuje, tzn ne zajmuje siie tym, czym bym chciala tylko tym, czym musze (czytaj zeby przetrwac).

Hokasia:))Gratulacje. Tak myślałam, jak pisałas jako kto możesz pracować. To skandal, ze 1700,00 to było im za dużo.
Dobrze im powiedzialaś:))

Andzie może to trzydniowka?Może ZUM?
Niepokoić gorączka powinna zawsze skoro to sie ciągnie już.....Wzywaj lekarza tym bardziej, ze jutro święto

Andzia, a moze to trzydniowka- trzy dni wysokiej goraczki kończącej się wysypką. Fanio przechodzil jakis miesiac temu.

Mamo b mam 7 lat stazu jako nauczyciel i 4 kierunki studiow skonczone :/ u nas dzisiaj szczawiowka i pulpeciki w sosie koperkowym.

czesc wszystkim.
tak wlasnie stwierdzam, ze wystarczy chwila luzu od forum i juz sie nie nadaza z czytaniem;p
Agusia - gratulacje Kujonie ;).
Hokasia - trzymam kciuki za szybkie znalezienie dobrej pracy i przede wszystkim płacy.
ania - powodzenia z córą. mowia, ze najgorsze w wychowaniu sa pierwsze 3 m-ce a potem .... kolejnych 20 lat ;)
nie wiem, co komu jescze powinnam napisac, bo nie zarejestrowalam wszystkiego :)
u nas obiadowo dzisiaj ziemniaczki+kurczak+marchewka z groszkiem.
Chyba znowu wezwiemy pediatre bo cos goraczka u dziecia sie utrzymuje. co prawda mniejsza ale jak zbijemy to pozniej i tak rosnie.
orientujecie sie moze od kiedy powinnam zaczac panikowac przy prawie rocznym dziecku?czy 38 stopni? dodam, ze na poczatku miewal prawie 40.

Cześć:))

Hokasia-------tak właśnie wygląda nasza rzeczywistość. Zapłacić mało i jeszcze zatrudnić na najniższą, a resztę pod stołem. A masz jakiś staż zawodowy?

Kulinarnie u mnie cd rosołu+ mięso z niego

To jest straszne, jak pracodawcy w tej chwili traktują ludzi. Sama widzę u siebie w firmie - kryzys dawno minął ale oni dalej na tym "jadą" i zatrudniają za śmieszne pieniądze osoby, które muszą robić za trzech plus zaawansowany mobbing:-(

Jagodzianka, niestety mogą mi zaproponować mniej, bo ta szkola w Kokoszkach nie bedzie prowadzona przez miasto tylko przez Stowarzyszenie więc nauczyciele będa zatrudnieniu z Kodeksu Pracy, a nie z Karty Nauczyciela. Tak więc, awans nie ma tu najmniejszego znaczenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hokasia, a Ty jestes na jakim etapie awansu zawodowego? bo przeciez stawki wynagrodzen nauczycieli na kazdm etapie (minmalne stawki) sa odgornie ustalone przez ministerstwo...wiec ponizej tej kwoty adekwatnie do Twojego statusu zawodowego, wyksztalcenia i doswiadczenia, nie moga Ci zaproponowac mniej niz te minimalne kwoty bazowe...

Witajcie Dziewczyny:)

Agusia gratulacje! Andzia, ciesze sie, że synkowi lepiej, fakt, moje dzieci przy zębach też gorączkowaly. Kurcze, czytając Wasze wypowiedzi dotyczace nastoletnich dzieci, tak sie zastanawiam co z tych moich chlopaczyskow wyrosnie. Bylam dzisiaj na tej rozmowie do szkoly w Kokoszkach i....jestem zalamana. Ogolnie rozmowa przebiegala bezproblemowo do momentu kiedy padło pytanie o zarobkii. Gdy powiedziałam, że 1700netto to ludzie z komisji zrobili wielkie oczy, jakbym przynajmniej 7tysiecy zaproponowala. Powiedziano mi, że mam wygórowane oczekiwania finansowe, na co ja sie wkurzylam i powiedzialam, że przepraszam, pomyliłam się i że chętnie zostane wolontariuszką u nich w szkole ;/ Dodatko moj niesmak budzi to, że rozmowe przeprowadzali ludzie, ktorzy są dyrektorami szkol w Pucku(należących do Pozytywnych Inicjatyw), a nie dyrektor gdańskiej szkoly- którego de fakto jeszcze nie wybrano. Zresztą kto będzie zarządzał szkołą za jakieś marne grosze. Tak więc żegnaj szkoło w Kokszkach bo za ten moj niewyparzony jęzor jestem zapewne tam spalona. Ale coż, nie dam sie traktować jakimś patafion jak g.....:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agusiu dzięki za info:) ta jedna za wielka, zadzwonie tam za tą mniejszą, może akurat się nada:) w necie wypatrzyłam taka małą jak chcieliśmy za 290zł nową, to nie jest jakiś straszny koszt, ale to jeszcze zobaczymy:) mąz ma urlop od 1 lipca to będziemy tam działać:)
Graszka no widzisz ja to też niestety mam miękkie serce... jak mnie wkurzy to łep bym ukręciła przy samej d... ale za chwile mi przechodzi, nie jestem niestety z tych konsekwentnych, aczkolwiek wczoraj miała poważną rozmowę z tatusiem i dzisiaj grzeczna jak myszka, nawet nie zapyszczyła, ale zaufanie nadwyręzyła wiec teraz będzie mocno kontrolowana niestety...:
Ale ktoś nas wszystkie zjechał minusami...:)

No tak Graszka i trzymaj sie tego:))

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....