Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Dziewczyny, witam w kolejnym wątku obiadowym:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.32 czerwcowa

Obiad imieninowy ( Alina)= zrazy wołowe zawijane+buraczki, karkówka + kapusta młoda+ sernik+ lody+ wódka+ szampan i truskawki+ lody "Manchatan". Teraz winko bułgarskie...Zapraszam pana Piotra...:) Bałkany, sory, trochę się zalałam..la, la, la, jutro basen
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ania, a próbowałas troszkę dłużej te beze piec? Bo beza z wierzchu może się wydawać juz super, a w środku jeszcze nie to co trzeba. Np jak juz wydaje Ci się upieczona, to skrec temp do 90° i potrzymaj jeszcze chwile w piekarniku, a dopiero potem studz. Może tu jest problem?

Ania - ale elektryczny piekarnik? Bo czasem gazowe "pieką inaczej" ;)
Poczytaj komentarze pod przepisami na takie torty bezowe - mam wrażenie, że ktoś miał podobny problem i dziewczyny znalazły wytłumaczenie :P ale nie pamiętam co to było ;)

Dzisiaj u nas - Mama zrobiła zupę ogórkową z młodą włoszczyzną i lubczykiem, ze świeżych ogórków(Młody pomimo ziemniaków w zupie dodał od siebie makaron literki, pomagał Babci gotować zupę).

Później zjemy pieczone pałki z kurczaka, młode ziemniaczki i sałatkę z pomidorów i kukurydzy.

----

Dopadł mnie stres przed jutrzejszym egzaminem. Dzisiaj na rachunkowości mieliśmy egzamin semestralny w formie testu(rozgrzewka przed jutrzejszym egzaminem państwowym) no i słabo nam poszło :/
Jakby nie było drugi semestr zakończony ze średnią 4,8 ;) a egzamin z kwalifikacji zawodowych(jutro i 21.06) można powtarzać co pół roku ;)

Dziewczyny, moze ktoras z Was chce uczestniczyc w nagraniu Mam Talent na widowni? Niestety Synek ma goraczke, wczoraj mial biegunke wiec my jutro do lekarza idziemy. Jesli ktoras z Was jest zainteresowana, to dajcie znac.

tak andzia takie jakby ptasie mleczko ;)

Dzień dobry :-)
Wietrznie dzisiaj, ale do sloneczka przyjemnie:-) wynagradza to ciężka, nieprzespana z niewiadomych powodów noc...
U mnie dziś w planie na obiad gulasz z łopatki z ziemniaczkami i kalafiorkiem:-) tak niedzielnie:-)

Miłej niedzieli:-)

Lunaa, ja tez robie taka pianke, to wychodzi cos ala ptasie mleczko, prawda?:)
Hm, jak ja sobie przypomne siebie, jak mialam 16 lat to az mna trzesie - w zyciu nie chcialabym, zeby moj synek w przyszlosci byl takim ananasem :)
np kolczyka w nosie przebijalam mlotkiem, bo zbyt bolalo, zebym sama miala igla przebijac, wiec pomyslalam, ze jak walne raz a porzadnie, to nie bedzie odwrotu :D tylko nie wzielam pod uwage tego, ze mlotek sie zsunie.... i tak bylo :D
albo jak mi powiedziano, ze za wczesnie na makijaze, to z braku laku wzielam brazowa farbke, wymieszalam z kremem i w ten sposob miala fluid :D nikt sie nie skumal z czego to hehe :)
bylam baaaardzo zbuntowana.... ech....
dzisiaj na obiad w koncu cukinia. a z tego, co zostanie zrobie krem dla Synka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie nadążam z czytaniem, co przeczytam to zapomnę co komu napisać.

oj słodkie to ja lubie, i desery i ciasta i czekolade i kruche krówki itd..... :)

ja robie często dla nas pianke z serka homogenizowanego z galaretką i owocami - to taki w miarę "lekki" deser.

Dziś u nas był gulasz z makaronem i mizerią a jutro klopsiki w sosie koperkowym, ryż i buraczki.

Oczywiście na deser jest ciasto ;) piekłam kolejny raz z tego przepisu:

http://www.mojeciasto.pl/przepisy/ciasto-wisniowe-6579/#.U5y0hZTbLig

Przypomniałam sobie że pytałyscie o desery( takie długie się wątki zrobiły że jak wszystkie przeczytam to zapominam co miałam napisac he he) ja to uwielbiam niestety wszystko co słodkie...:) miłość do słodyczy mnie właśnie gubi, mójmąż też uwielbia i zjada mnóstwo. ale u niego to w biodra nie idzie... wręcz na odwrót... chudy jak patyk jest:(
Z deserów to uwielbiam lody pod każdą postacią, taki deser robię z pokruszonych bezików, bitej śmietany i posiekanych truskawek( eton mess to sie chyba nazywa) uwielbiam też jabłka takie wydrązone wypełnione konfiturą, rodzynkami, polane miodem i zapieczone w piekarniku, potem podane z bita śmietaną... mmmmmm pychotka:) no i oczywiście ciasta...:)

Agusiu piekarnik mam nowiutki ELEKTROLUXA wiec powinien być dobry? Ja je upiekłam wczoraj wieczorem i zostawiłam na noc w otwartym piekarniku do wystgnięcia, a przełożyłam dzisiaj rano, żeby były nasiąkniete od śmietany to ok ale one są takie ciągnące, jak guma. Pamietam że wcześniej też mi takie wychodziły:(
Andzia moja córka skończyła 16 lat :) córka mamy b też w tym samym wieku:)

Ania - moje bezy wychodzą suche/kruche/chrupiące :P dopiero na drugi dzień robią się trochę wilgotne(od bitej śmietany) ;)
może to wina piekarnika? jaki masz?

Dziewczyny, a mozna wiedziec ile Wasze dzieci maja lat?? Bo ja bylam swiecie przekonana, ze to maluchy a tu slysze, ze imprezy sie juz zaczynaja :D moj jedynak nawet roczku nie ma hehe no ale to pewnie dlatego, ze wczesniej nie bylo nam dane :)
dzisiaj koniec koncow zostalismy bez obiadu, okazalo sie, ze i maz i Dziec i ja problemy z zoladkiem wiec darowalismy sobie. cukinie przekladamy na jutro.

Agusiu robiłam wczoraj ten tort dakłas jak od Sowy, faktycznie prosty przepis, ale niestety bezy mi wyszły miękkie i ciągnące:( ciężko sie je jadło i w smaku takie sobie:( a wyglądał pięknie:( nie wiem co robię zle ale jak wcześniej robiłam Pavlową ze śmietaną to też pamiętam że mi taka miękka wychodziła:( na wierzchu jest chrupiąca ale spód i środek miękki i ciągnący:( a twoje są chrupiące?
Na obiad zrobiłam na szybko sałatkę z kurczakiem, bo bylismy na działce, powywalaliśmy te stare graty, jeszce 2 fotele i ława została ale trzeba je rozkręcic bo do auta nie wleza a śmietnik mamy kawał od działki. Zimno było paskudnie i padało więc sie zwinęliśmy do domu, a szkoda bo byśmy posprzątali do końca:(
Meggi a gdzie ty masz swoja działeczkę?

Mamo b moja na imprezy dotąd nie chodziła... jakieś urodzinki koleżanek itp ale to w dzień, na parę godzin, ostatnio urodziny sobie robiły jedna w Otominie nad jeziorem,moja zabrała koleżanki nad morze, jakaś nowa moda he he:) a poza tym jakieś koncerty, ale ostatnio sporadycznie. Wczoraj poszły gdzieś do kolegi z klasy po balu gimnazjalnym, ponoć kilkanaście osób tam było, zresztą siedzą tam nadal, ma wrócic wieczorem, właściwie to jej pierwsza taka impreza, mam nadzieję że jej sie nie spodoba za bardzo:) a na dyskoteki to w ogóle nie chadza na szczęście... no niestety już jest w takim wieku że w domu jej nie uwiązesz... a że ja matka przewrażliwiona jestem na punkcie swojej jedynaczki to siedze w domu i dygoczę ze strachu i wymyślam co sie jej może stać... co chwile smsy jej wysyłam czy wszystko ok, czy dojechała, czy wstała itp aż się wkurza że inne matki wcale nie piszą, tylko ja...:) córka mojej siostry to tak lata ze siostra się śmieje że jak wylezie z domu w piątek tak wraca w niedziele wieczorem... a jest ledwie pare miesięcy starsza od mojej:)
A twoja córcia wychodzi na jakies imprezki?

Hej Dziewczyny!
Ale się rozpisałyście :P Nie mam czasu ani siły czytać wszystkiego :P

Ewelkaet - witaj wśród nas :)

Graszka - no to macie przeryrane z tym przestawieniem dnia i nocy u Młodej :/ Życzę Ci, żeby przeyspiała tak ładnie noce jak mój Dzieć ;) miał 15,m-ca jak spał od wieczora do 6 rano ;)
ja lubie chyba wszystko co słodkie :P desery robię sporadycznie :P czasem jakieś wafle przekładane(mam fajny przepis na białą masę), jakies ciasta, czekolada, kisiel/budyń :P sałatka owocowa :P nawet chlebki ryżowe z nutellą :P

Meggi - super wieści, że Cyprianek już w domu :)
dwa egzaminy za mną :P na koniec roku mam 6 z pracowni rachunkowości i 5 z podstaw przedsiębiorczości :] :D
Jeszcze jutro 2 egzaminy + przepisanie oceny z angielskiego ;)

Mój straszy syn ma tylko jedną chrzestną , miał być jeszcze narzeczony kuzynki mojego męża ale się rozmyślił na parę godzin przed chrzcinami i nawet nie powiedział osobiście tylko kuzynka męża sms-a przysłała z przeprosinami więc trudno nic na siłę .

A chrzestna mojego syna jest naprawdę w porządku i mimo że jest bardzo daleko bo aż w Indiach od paru lat to jak tylko jest w Polsce to zaraz przyjeżdża a syn z nią ma super kontakt bo na skypie często sobie gadają ,dzwoni do mnie pyta się jak w szkole jak zdrowie ,ogólnie interesuje się chrześniakiem .

no my swiezo po chrzcinach jestesmy i bardzo zalujemy swoich wyborow. od poczatku byla ciagla presja, ze to ma byc ktos z rodziny itp itd. zaluje ze dalam sie namowic. z mojej strony kuzynki maz, bo kuzynow nie mam, a jak mam to nie utrzymuje kontaktow. z meza strony kuzynka - ta sama sytuacja. trzeba bylo wziac taka nasza baaardzo bliska przyjaciolke rodziny. za m-c roczek a ani chrzestnego ani chrzestnej nie bedzie. fajnie, co?
i tez dzisiaj wzielibysmy tylko jednego rodzica chrzestnego.
my slodkosci baaaardzo lubimy. najchetniej z takich domowych jadamy ciasta np sernik na zimno. czesto tez robimy galaretki z owocami.

My też nie bardzo słodkie lubimy my w 3 -kę bo starszy syn jest łasuch na słodkie .Ale nie domowe tylko toffi fe ,jakaś czekolada byle nie owocowa bo nie ruszy .
Więc nic nie robię kiedyś robiłam sernik na zimno lub biszkopt z owocami ale to i tak u nas potem leży nikt nie je i trzeba wywalić ,mój mąż czasami piekł drożdżówkę z owocami to się poskubało .

Jak naprawdę mamy ochotę na słodkie to idziemy na lody

Cześć dziewczynki, witaj Ewelka:-)

My dzisiejszego grilla przełożyliśmy na jutro - bo pogoda jest straszna. Ale to nawet dobrze bo nie wiem, jak to się stało ale się obudziliśmy po 11 a goście mieli być na 13:-)

No ciekawe, jak tam Aga i Hokasia:-)

Dziś to chyba jakąś pizzę zamówimy bo lodówkę mam wypchaną potrawami na grilla a nic na obiad normalnego.

My za słodyczami nie przepadamy. Czasami lody zjadamy. No jedynie córka zawsze coś tam w swojej magicznej misie ma słodkiego ale też jakoś za bardzo ją do słodyczy nie ciągnie. No poza lodami - bo tych to by mogła zjadać kilogramy. Popcorn lubimy:-)

Miłego dnia Wam życzę - mimo, że pochmurnie:-)

Graszka--------- może być tylko jeden chrzestny rodzic zgodnie z Kan.873 prawo kanoniczne. A druga osoba( nie musi jej być) może być świadkiem chrztu. Kan.874 par. 2

to może być jakieś wyjście.

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??