Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

To ja zadebiutuję jako założycielka nr 33:) bo rzeczywiście dłużyzna się zrobiła i długo trzeba przewijać...

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-32-czerwcowa-t545945,1,310.html

u nas dziś reszta botwinki, reszta kalafiora przesmażonego na maśle klarowanym i jaja sadzone na szynce posypane szczypiorem:)

na deser: jagody prosto z lasu, z lodami śmietankowymi:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

A te dzemy to robicie ze zwykłym cukrem czy używacie tych zelujących lub żelfiksów? Słoiki pasteryzujecie czy wystarczy wlać gorące? Kurcze dżemów nie robiłam kilka ładnych lat więc już nie pamiętam...:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam wieczornie ;)

dziś obiad zgodnie z planem, kurczak, ziemniaki i fasolka a jutro zupa pieczarkowa z makaronem i nalesniki.

Witam w upalny dzień:-)

U nas dziś były hamburgery ale ja jadłam bez mięsa. Jak smażyłam kotlety to krew wypływała (wołowina) i jakoś mi się odechciało jeść...
Jutro zamiast do lasu planuję cały dzień spędzić w ogrodzie - może się trochę opalę choć nie lubię siedzieć na słońcu, wolę pod drzewkiem czytać na leżaku:-)

Hejka dziewczyny, ja rowniez robie konfitury z owocow.
Czarnej porzeczki mam malo, wiec w tym roku nie zrobi.
Na obiad miesne pulpeciki w sosie smietanowo- serowym z pieczakami i makaronem:-))

Aniu, z czarnej porzeczki robię sok w sokowniku, ale przesmażam na dżem i zimą robię z nim pysznego pleśniaka :) A ja już wróciłam z uczelni, oba kierunki zaliczone :):) Dzisiaj na obiad grillowo- szaszłyki kurczakowo-warzywne, szaszłyki z mielonego oraz kaszaneczka i cienkie białe kiełbaski i oczywiście salatka hawajska oraz ogóraski małosolne. Ciocia ma na deser upiec jagodzianki.

Dzięki Jagódka tez mi sie tak wydaje że to jest przyszłościowy kierunek, młoda jeszcze konkretnie nie wie co by chciała w życiu robić, w tym wieku człowiek nie myśli poważnie o przyszłości... ale ogólnie kierunek jej się podoba, laboratoria, badania, to ją interesuje, ale w tym wieku to sie jeszcze może jej wiele zmienić:)
Ładny dzionek się zapowiada więc jedziemy na działkę, tam zjemy łososia grilowanego z ziemniakiem i ogóry małosolne:)
Dziewczyny co dobrego robicie z czarnej porzeczki? bo mam 2 krzaczki do oberwania i chciałabym je przetworzyć w coś dobrego:)

poza tym, na pomorzu jest duzo duzych firm , ktore w tym kierunku dzialaja- polpharma, oceanic, ziaja- pierwsze lepsze:)

aniu, zalezy co studiujesz, jakie masz ambicje i checi, zapał do pracy i wiedzy przekazywanej na studiach..profil biol chem jest bardzo ogolny, mozna studiowac biologie, mozna chemie, mozna na uniwerku mozna na politechnice, mozna biotechnologie, mozna technolgie zywnosci, technologie chemiczna/ leków itd...mozna tez farmacje (to tez chemia), mozna inzynierie biomedyczna...ie wiem jakie cora ma konkretnie zaciagi, ale dobrze by bylo, gdyby juz na wstepie do szkoly sredniej sie okreslila, zawsze mozna w tym kierunku cos zadzialac pzred studiami..z praca, latwo nie jest, bo w pl dpiero te branze sie rozwijaja, ale...za 10-15 lat, bedzie dobrze, tak smao bylo z informatyka, kiedy w US byla dochodowa branza u nas uczyli obslugi DOS-A na dyskietkach...teraz informatycy maja sielskie zycie...a biotechnologia, chemia- wszystko idzie w tym kierunku-medycyna personalizowana, syntetyczne leki, technologia zywnosci- nic innego nas nie czeka, tak wiec, praca bedzie, jak cora za 10 lat bedzie jej szukac mysle, ze bedzie lepiej niz jest teraz:) oczywiscie, dla ludzi, ktorzy uczciwie cos soba reprezentuja, bo to branze naprawde bardzo precyzyjne i nastawione jednak na madre umysly:)

nie nadrobie już wszystkich wpisów ;) co do kwestii wyboru bądź dostania się do szkoły niestety nie pomogę, moje dzieciaki jeszcze małe, także za kilka lat bedzie ten problem.

Co do obiadu to dziś jakoś tak wyszlo że nic nie było, każdy coś chwycił na szybkiego i wystarczyło.

Za to jutro będą roladki z piersi kurczaka , ziemniaki z koperkiem i fasolka z bułką tartą a na deser tarta z malinami i winogronami ;)

Ech dziewczyny dzięki za dobre słowa:) e teraz już wyluzowałam ale na początku się zdenerwowałam, bo ja już taki nerwus jestem wszystkim się za bardzo przejmuję, ale równie szybko mi przechodzi:):):)
Jagodzianka a po takim profilu nie ma problemu z pracą potem? bo koleżanki córa kończy teraz studia biologiczno chemiczne i mi truje że po tym kierunku nie ma pracy?
Dzisiaj cały dzień byliśmy a działce, nawet sie poopalałam troszkę:)
Na obiad mieliśmy zupę kurkową, w słoik wzieliśmy sobie, pyszna była także dzięki za przepis:)
Wekend też pewnie na działce bo ma być ładna pogoda:):):)

Witam u mnie dziś kalafiorowa

jej, nie nadazam czytac,

w kazdym razie dzis kalafior z bulka na maselku, jajo sadzone na boczku i ziemniaczki.
w niedziele planujemy wypad na kurki:) mam nadzieje, ze cos nazbieramy, bo mrozone zapasy sie pokonczyly no i narobilyscie smaka na nie:)

a co do szkoly, aniu, jestem z branzy biol-chem, wierz mi, ze bez matematyki i fizyki i to na porzadnym poziomie nie pociagnie studiow o takim profilu, niestety, matematyka krolowa nauk, a biologia-chemia opiera sie na matematyce i fizyce, takze, niech inwestuje w tym kierunku, gdyby potrzebowala jakiejs pomocy czy cos, to jestem w temacie:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aniu no to trzymam kciuki za to odwołanie.
Hokasia - fajnie, gratuluję:-)))
Meggi - miłego wypadu:-)

U nas wczoraj dalej zupa kalafiorowo-kapuściana a na drugie nic bo jakoś nikt za bardzo głodny nie był. Dzisiaj chyba grill bo mąż coś marudził, że ma ochotę.
Pogoda nam się na weekend w końcu ładna zapowiada:-)

Aniu nie martw się młoda na pewno się dostanie ;-) głowa do góry .

Hokasiu gratuluję pracy,teraz fakt odpoczywaj ,bo potem będziesz potrzebowała siły i wytrwałości;-).

Mamo b mój młody poszedł do samochodówki-zawodówki na elektromechanika, na Elbląską,kończył ja również mój mąż ;-)

Na obiad dzisiaj i jutro pomidorowa na słodko ze śmietaną 30% musiałam ugotować na dwa dni ,bo wyjeżdżam na weekend z siostra i znajomymi na działkę,do ciotki więc chłopy muszą mieć co jeść ;-)) niestety mój mąż zostaje w domu,cóż -praca takie życie .

Także ja się z Wami żegnam póki co,wracam w niedzielę i pewnie będę miała wiele do przeczytania ;-)))

Miłego weekendu życzę wszem i wobec ;-))

Aniu, zobaczysz jeszcze sie okaze, ze z tej drugiej szkoly wszyscy bedziecie zadowoleni. Tak naprawde w szkole istotni sa nauczyciele i znajomi Twojej corki, cala reszta, rankingi itp. to naprawdę drugorzędne. Wszak najwazniejszy jest czlowiek:) Glowa do góry, bo corka teraz potrzebuje Waszego dobrego slowa. U nas dzisiaj wreszcie ta salatka grecka z grzankami czosnkowymi. Mąż zje wieczorem jak wróci z dzialki, a ja zalicze jeszcze spacerek z malym i jade do Gdyni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aniu , nie trzeba sie zalamywac, to jest tylko lieum...a pozatym trwa tylko 3 lata.
Najwazniejsze jest, jakie skonczy studia.A w przyszlosci nikogo nie bedzie obchodzic jakie skonczyla liceum.
Matma i fizyka rowniez jej sie bardzo przydadza, moze fajnych nauczycieli bedzie miala z tego przedmiotu, moze polubi te przedmioty...
Trzeba sie pozytywnie nastawic, a bedzie wszystko dobrze

Dzięki dziewczyny za pocieszenie:) no pojechała zawieżć to odwołanie, zobaczymy może się uda. Zabrakło jej kilka punktów, ale w porównaniu z zeszłym rokiem podnieśli tam punktację:( no dostała sie do 15 LO ale eaz że dalej będzie dojeżdzać bo az na zaspę, a po drugie tam jest profil matematyczno- fizyczno- biologiczny, a ona chciała biol-chem, bo matmy i fizyki za bardzo nie lubi więc nie wiem jak sobie tam poradzi:( no a poza tym chciała potem studiować chemię i biologię więc nie wiem jak to będzie:( ech troszke załamka:(

Witam dziewczyny! Hokasiu gratuluje zdobycia pracy:-)
Powinnas teraz nie myslec o szkole, tylko odpoczac w te wakacje psychicznie, aby w nowym roku szkolnym miec sily by uczyc dzieci:-))
Aniu, tak jak mama b napisala--niekazdy kto sie wdostal, zlozy tam oryginaly dokumentow:-)
druga sprawa jest taka, ze nawet gdyby sie wdostala nawet po odwolaniu, to pomyslcie, ze tak mialo byc...
Moze w szkole nr 15 beda fajniejsi nauczyciele? moze pozna dobre i porzadne towarzystwo?
Pomyslcie o tym.
Mnie, jak nie udalo sie czegos dokonac, to zawsze sobie mowilam , ze nie
ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo...i to sie sprawdzalo.
U mnie na obiad schabowe z pieczarkami i serem+ ziemniaki i surowka z mlodej marchewki:-)

Dzień dobry z rańca:))

Hokasia---------gratuluję zdobycia pracy. Super:)))

Ania----------nie martw sie aż tak bardzo. Odwołania można jeszcze dzisiaj skladać. I w poniedzialek też. Nie każdy który sie dostanie do danej szkoły złozy tam oryginały dokumentów. I wtedy robią sie wolne miejsca i tam wskoczy Twoja córka:))
Głowa i uszy do góry. A może ta 15 będzie fajną szkoła? Może po przespaniu sie córa tak stwierdzi?
Mojej młodej przyjaciółka z gimn. też sie nie dostała do swojego LO.
Miała ponad 135ptk. i d*pka.....i też czeka z odwołania. I najgorsze jest to, ze zgłaszając szkoły wyboru coś tam pokręciła z tymi wyborami i dlatego sie nie dostala.....

Megii-gratulacje. A do jakiej szkoły Twój syn skladał?

U mnie dzisiaj jajo sadzone+ziemniaczki z koperkiem+kalafior z bułką:)))

Dziewczyny gratuluję Waszym zdolnym dzieciakom:) Ania, trzymam kciuki żeby dostała się z odwołania.

No ja jestem dzisiaj zmordowana, plecy bolą, rąk nie czuję- masakra. Ale jutro i w sobotę jadę na uczelnię to sobie odpocznę ;) Dobra wiadomość to taka, że dostałam pracę :))))))))) Tak więc od września witaj szkoło i "mama wraca do pracy" po ponad roku spędzonym w domku. Na obiad byla kurkowa, wrzuciłam jeszcze po pulpeciku to taka z wkładką była. A smakowała nam świeżym powietrzu jak jakiś najlepszy rarytas ;)

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....