Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

To ja zadebiutuję jako założycielka nr 33:) bo rzeczywiście dłużyzna się zrobiła i długo trzeba przewijać...

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-32-czerwcowa-t545945,1,310.html

u nas dziś reszta botwinki, reszta kalafiora przesmażonego na maśle klarowanym i jaja sadzone na szynce posypane szczypiorem:)

na deser: jagody prosto z lasu, z lodami śmietankowymi:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

Dziewczyny w sklepach to wiem, że są bo sama dziś kupowałam:-) Ciekawa byłam, czy może któraś z Was w lesie zbierała:-)

Ja kiedyś bardzo dużo na grzyby chodziłam ale 'mężczyzna, z którym mieszkam' kręci nosem ( a na co on nie kręci:-)...A potem fajnie mieć swoje suszone, o kurkach zamrożonych nie wspomnę. Pozostają mi te darowane albo kupne:-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurki już są ja kupiłam w piątek pod Halą, facet miał nawet kilka prawdziwków:) dzisiaj były u nas w warzywniaku:) także sezon w pełni:)

Emilio, sa juz kurki, widze czasami sprzedajacych przy drodze wlasnie jagody i kurki:-)
Dziekuje dziewczyny za pomysly, sa naprawde cenne...
Jak ja mam dobrze z wami, zawsze podrzucicie pomysl...
Jagodzianko, wlasnie taka potrawke z pieczarkami chcialam zrobic, ale bedac na zakupach, nie bylo juz pieczarek:-/
pozostale przepisy sa tez fajne, ale sprobuje ztobic jednak te pyzy z miesem, bo wczesniej nigdy nie robilam, nie jadlam, no i chcialabym sprobowac:-)

Emilia - brzmi pysznie i musi fajnie kolorowo wyglądać ;)
Kilka dni temu widziałam kurki na rynku na Przymorzu :) więc chyba już są :)

A ja zrobiłam coś pysznego - na maśle podsmażyłam kurki, dodałam ugotowane, pokrojone w plasterki ziemniaki, szynkę i ugotowany, obrany bób. Doprawiłam solą i pieprzem. Normalnie nie wiem, czy dla męża coś zostanie - takie to dobre:-)

Nie wiecie, czy w naszych lasach są już kurki?

Tego kurczaka w białym sosie robiłam kilka razy z przepiu Agag http://forum.trojmiasto.pl/nnt-sprawdzony-przepis-na-bialy-sos-do-ryzu-t129143,1,16.html

Jagodzianka ale dostałam ślinotoku jak mi przypomniałaś galaretkę z kurczaka :P marchewka, groszek, kukurydza, koperek :) jajo może być ale nie musi :)

aj, mozna jeszcze zrobic miesko w galarecie:) z marchewka, jajem na twardo, groszkiem ,kukurydza...

Aaa :)))) no i jeszcze możesz zrobić kawałki kurczaka w "białym sosie z rodzynkami" ;) tzn. białym beszamelu, może być z dodatkiem ananasa i soku z puszki :) do tego ryż :)

Jeszcze możesz zrobić pieczone drożdżowe pierogi :) do mięsa z kurczaka dodać np. podsmażoną cebulę, kukurydzę, ananasa, tarty ser :)

Albo właśnie paszteciki/naleśniki/ pierogi :) ale tu dodałabym innego mięsa i warzywa z rosołu :) możesz też dodać ugotowaną kaszę jęczmienną :)

Możesz też zamrozić, a za jakiś czas zrobić "pasztet oszczędnej kuchareczki" jeśli teraz nie masz na niego ochoty ;) albo upiec pasztet (np. Z żurawiną) i pół zamrozić :)

my dzisiaj dokończyliśmy zupę ogórkową :)

a, no i jeszcze krokiety z miesem:) ew z dodatkiem pieczarek/ kapusty kiszonej...

graszka,
zamiast pasztetu możesz zrobić paszteciki (najprosciej i najszybciej z ciasta francuskiego), w razie czego podrzuce przepis,
z gotowanego mieska robie tez taka potrawke: gotuje ryż i kaszę jeczmienna,
na patelni podsmazam cebulke i pieczarki, zalewam śmietanka 30, wrzucam ryz i kasze (pól na pół) mieszam wszystko, dorzucam pokrojone mieso i groszek konserwowy/kukurydze z puszki (lepszy groszek), mieszam, posypuje koperkiem, natka, szczypiorkiem, sol, pieprz...pyszne danie obiadowe z resztek (taka troche paciaja wychodzi, ale nam smakuje)

Widzicie, no mi chodzilo o kurczaka z rosolu he he:-D ale dzieki za podpowiedzi:-)
pewnie zrobie jutro pasztet albo pyzy z miesem- jeszcze nie robilam ich:-)
dajcie znac dziewczyny jak bedziecie chcialy pojsc do kina:-)

Jeszcze zobacze:-)) narescie przyszla moja patelnia, wyprobuje ja przy najblizszej okazji:-))

Ja tez myślałam, że masz surowe:-)
To może risotto? Albo do jakiegoś sosu wrzucić kawałeczki mięsa i z ziemniakami zjeść? Albo chińszczyznę zrobić?

mamo b, no niewiem, ja tam ze swiezych produktow lubie robic takie rzeczy.
Jakos niewyobrazam sobie by mielic ugotowane mieso i jrszcze raz gotowac...albo smazyc.
chyba dokupie watrobki i zrobie pasztet drobiowy:-)

Graszka----------można pulpeciki podgotować i pomrozić, tak samo wszystko inne. Spokojnie, nic sie nie stanie.
Można nawet zamrozić golabki czy same farsze.
Zrob pasztet, potrawke z kurczaka, mięso w sosiku pieczarkowym.....
Szkoda dla kotow mieso z kurczaka, choć koty uwielbiam..
Ale wolą surowe mięso.....

ps myślalam ze masz surowe mięso tak wogole:)))

Myslalam ze te wszystkie rzeczy robi sie z miesa surowego.
Tzn. na pulpeciki mieli sie surowe mieso, a potem smazy lub gotuje...
Nie jestem przekonana by ugotowane mieso mrozic, potem odmrazac i robic z tego pulpety...nie lubie miesa uzywac poddawanego wielokrotnej obrobce termicznej.
Oj chyba koty z podworka nakarmie dzisiaj:-)

kotlety mielone, pulpety, jako mięso do zupy- zupa na pulpetach, do sosu do spaghetti... jeszcze mnożyć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

na pulpeciki, gołabki, do makaronu, jako farsz do pierogów czy krokietów, nalesnikow. Można zrobić zupkę klopsową, albo pomidorówkę z pulpecikami...
takie nadziane "kebaby" na patyczki można zrobić dla odmniany mielonego, kuleczki smażone, i nie wiem co jeszcze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do wszystkiego:-) Ja ostatnio wolę mięso drobiowe mielone - robię kotlety, czy pulpety. Jest delikatniejsze.

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...