Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

To ja zadebiutuję jako założycielka nr 33:) bo rzeczywiście dłużyzna się zrobiła i długo trzeba przewijać...

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-32-czerwcowa-t545945,1,310.html

u nas dziś reszta botwinki, reszta kalafiora przesmażonego na maśle klarowanym i jaja sadzone na szynce posypane szczypiorem:)

na deser: jagody prosto z lasu, z lodami śmietankowymi:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

Dziewczyny w sklepach to wiem, że są bo sama dziś kupowałam:-) Ciekawa byłam, czy może któraś z Was w lesie zbierała:-)

Ja kiedyś bardzo dużo na grzyby chodziłam ale 'mężczyzna, z którym mieszkam' kręci nosem ( a na co on nie kręci:-)...A potem fajnie mieć swoje suszone, o kurkach zamrożonych nie wspomnę. Pozostają mi te darowane albo kupne:-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurki już są ja kupiłam w piątek pod Halą, facet miał nawet kilka prawdziwków:) dzisiaj były u nas w warzywniaku:) także sezon w pełni:)

Emilio, sa juz kurki, widze czasami sprzedajacych przy drodze wlasnie jagody i kurki:-)
Dziekuje dziewczyny za pomysly, sa naprawde cenne...
Jak ja mam dobrze z wami, zawsze podrzucicie pomysl...
Jagodzianko, wlasnie taka potrawke z pieczarkami chcialam zrobic, ale bedac na zakupach, nie bylo juz pieczarek:-/
pozostale przepisy sa tez fajne, ale sprobuje ztobic jednak te pyzy z miesem, bo wczesniej nigdy nie robilam, nie jadlam, no i chcialabym sprobowac:-)

Emilia - brzmi pysznie i musi fajnie kolorowo wyglądać ;)
Kilka dni temu widziałam kurki na rynku na Przymorzu :) więc chyba już są :)

A ja zrobiłam coś pysznego - na maśle podsmażyłam kurki, dodałam ugotowane, pokrojone w plasterki ziemniaki, szynkę i ugotowany, obrany bób. Doprawiłam solą i pieprzem. Normalnie nie wiem, czy dla męża coś zostanie - takie to dobre:-)

Nie wiecie, czy w naszych lasach są już kurki?

Tego kurczaka w białym sosie robiłam kilka razy z przepiu Agag http://forum.trojmiasto.pl/nnt-sprawdzony-przepis-na-bialy-sos-do-ryzu-t129143,1,16.html

Jagodzianka ale dostałam ślinotoku jak mi przypomniałaś galaretkę z kurczaka :P marchewka, groszek, kukurydza, koperek :) jajo może być ale nie musi :)

aj, mozna jeszcze zrobic miesko w galarecie:) z marchewka, jajem na twardo, groszkiem ,kukurydza...

Aaa :)))) no i jeszcze możesz zrobić kawałki kurczaka w "białym sosie z rodzynkami" ;) tzn. białym beszamelu, może być z dodatkiem ananasa i soku z puszki :) do tego ryż :)

Jeszcze możesz zrobić pieczone drożdżowe pierogi :) do mięsa z kurczaka dodać np. podsmażoną cebulę, kukurydzę, ananasa, tarty ser :)

Albo właśnie paszteciki/naleśniki/ pierogi :) ale tu dodałabym innego mięsa i warzywa z rosołu :) możesz też dodać ugotowaną kaszę jęczmienną :)

Możesz też zamrozić, a za jakiś czas zrobić "pasztet oszczędnej kuchareczki" jeśli teraz nie masz na niego ochoty ;) albo upiec pasztet (np. Z żurawiną) i pół zamrozić :)

my dzisiaj dokończyliśmy zupę ogórkową :)

a, no i jeszcze krokiety z miesem:) ew z dodatkiem pieczarek/ kapusty kiszonej...

graszka,
zamiast pasztetu możesz zrobić paszteciki (najprosciej i najszybciej z ciasta francuskiego), w razie czego podrzuce przepis,
z gotowanego mieska robie tez taka potrawke: gotuje ryż i kaszę jeczmienna,
na patelni podsmazam cebulke i pieczarki, zalewam śmietanka 30, wrzucam ryz i kasze (pól na pół) mieszam wszystko, dorzucam pokrojone mieso i groszek konserwowy/kukurydze z puszki (lepszy groszek), mieszam, posypuje koperkiem, natka, szczypiorkiem, sol, pieprz...pyszne danie obiadowe z resztek (taka troche paciaja wychodzi, ale nam smakuje)

Widzicie, no mi chodzilo o kurczaka z rosolu he he:-D ale dzieki za podpowiedzi:-)
pewnie zrobie jutro pasztet albo pyzy z miesem- jeszcze nie robilam ich:-)
dajcie znac dziewczyny jak bedziecie chcialy pojsc do kina:-)

Jeszcze zobacze:-)) narescie przyszla moja patelnia, wyprobuje ja przy najblizszej okazji:-))

Ja tez myślałam, że masz surowe:-)
To może risotto? Albo do jakiegoś sosu wrzucić kawałeczki mięsa i z ziemniakami zjeść? Albo chińszczyznę zrobić?

mamo b, no niewiem, ja tam ze swiezych produktow lubie robic takie rzeczy.
Jakos niewyobrazam sobie by mielic ugotowane mieso i jrszcze raz gotowac...albo smazyc.
chyba dokupie watrobki i zrobie pasztet drobiowy:-)

Graszka----------można pulpeciki podgotować i pomrozić, tak samo wszystko inne. Spokojnie, nic sie nie stanie.
Można nawet zamrozić golabki czy same farsze.
Zrob pasztet, potrawke z kurczaka, mięso w sosiku pieczarkowym.....
Szkoda dla kotow mieso z kurczaka, choć koty uwielbiam..
Ale wolą surowe mięso.....

ps myślalam ze masz surowe mięso tak wogole:)))

Myslalam ze te wszystkie rzeczy robi sie z miesa surowego.
Tzn. na pulpeciki mieli sie surowe mieso, a potem smazy lub gotuje...
Nie jestem przekonana by ugotowane mieso mrozic, potem odmrazac i robic z tego pulpety...nie lubie miesa uzywac poddawanego wielokrotnej obrobce termicznej.
Oj chyba koty z podworka nakarmie dzisiaj:-)

kotlety mielone, pulpety, jako mięso do zupy- zupa na pulpetach, do sosu do spaghetti... jeszcze mnożyć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

na pulpeciki, gołabki, do makaronu, jako farsz do pierogów czy krokietów, nalesnikow. Można zrobić zupkę klopsową, albo pomidorówkę z pulpecikami...
takie nadziane "kebaby" na patyczki można zrobić dla odmniany mielonego, kuleczki smażone, i nie wiem co jeszcze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do wszystkiego:-) Ja ostatnio wolę mięso drobiowe mielone - robię kotlety, czy pulpety. Jest delikatniejsze.

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??