Re: Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)
~jagodzianka
(10 lat temu)
ania-proszę bardzo:
dwie puszki ciecierzycy (miałam z tesco-była promocja 2 za 4 zł)
pasta sezamowa tachini jasna - szklanka (pół słoika 450 g, kupowałam w sklepach greckich agora, po 18,50)
sok z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
szklanka wody lodowatej (zimna przegotowana wode z kostkami lodu, musi byc lodowata)
sól
ciecierzyce odcedzam, dodaje paste tachini, czosnek, sok z cytryny, sól - blenduje na gladka mase (ciezko idzie, bo cieciorka jest dosyc twarda, wiec ok 5-7 min trzeba blendowac)
jak juz powstanie masa, pomalu dolewasz wode i blendujesz dalej, konsystencja robi sie bardziej plynna, wiec zalezy jaka chcesz miec gestosc, manewrujesz iloscia dodanej wody (humus zmieni kolor na piekny jasny piaskowy:)
i to wszytsko - oczywiscie sol, sok z cytr i czosnek- ilosc- kwestia gustu i jaki chcesz smak osiagnac, tak jak i konsystencja, mozna tez pieprzu swiezo mielonego dosypac, mozna dac wiecej tachini, trzeba probowac podczas blendowania i doprawic wedlug siebie
z tej porcji wychodzi duza micha! wiec jak chcesz na sprobowanie mozesz zrobic w polowy skladnikow. mozna tez z suszonej ciecierzycy, ale musisz ja wtedy namoczyc na noc, potem ugotowac z soda oczyszczona, ale chyba lepiej ulatwic sobie zycie, nie?:)
pasta jest pycha, dobrze smakuje posypana papryka slodka, ze swiezymi warzywami (ogorek, rzodkiewka, koperek, natka), z chli, czy jajem na twardo, wedzonym lososiem i na koniec polana oliwa z oliwek:)
z tego co widzialam, w lidlu ma byc grecki tydzien i ma byc pasta sezamowa z miodem po 11,99, zapewne bedzie tez pasowac:)
smacznego dla córy!
0
0