Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

To ja zadebiutuję jako założycielka nr 33:) bo rzeczywiście dłużyzna się zrobiła i długo trzeba przewijać...

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-32-czerwcowa-t545945,1,310.html

u nas dziś reszta botwinki, reszta kalafiora przesmażonego na maśle klarowanym i jaja sadzone na szynce posypane szczypiorem:)

na deser: jagody prosto z lasu, z lodami śmietankowymi:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

Dzięki Jagodzianko muszę spróbować jej zrobić:):):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ania-proszę bardzo:

dwie puszki ciecierzycy (miałam z tesco-była promocja 2 za 4 zł)

pasta sezamowa tachini jasna - szklanka (pół słoika 450 g, kupowałam w sklepach greckich agora, po 18,50)

sok z połowy cytryny

3 ząbki czosnku

szklanka wody lodowatej (zimna przegotowana wode z kostkami lodu, musi byc lodowata)

sól

ciecierzyce odcedzam, dodaje paste tachini, czosnek, sok z cytryny, sól - blenduje na gladka mase (ciezko idzie, bo cieciorka jest dosyc twarda, wiec ok 5-7 min trzeba blendowac)

jak juz powstanie masa, pomalu dolewasz wode i blendujesz dalej, konsystencja robi sie bardziej plynna, wiec zalezy jaka chcesz miec gestosc, manewrujesz iloscia dodanej wody (humus zmieni kolor na piekny jasny piaskowy:)

i to wszytsko - oczywiscie sol, sok z cytr i czosnek- ilosc- kwestia gustu i jaki chcesz smak osiagnac, tak jak i konsystencja, mozna tez pieprzu swiezo mielonego dosypac, mozna dac wiecej tachini, trzeba probowac podczas blendowania i doprawic wedlug siebie

z tej porcji wychodzi duza micha! wiec jak chcesz na sprobowanie mozesz zrobic w polowy skladnikow. mozna tez z suszonej ciecierzycy, ale musisz ja wtedy namoczyc na noc, potem ugotowac z soda oczyszczona, ale chyba lepiej ulatwic sobie zycie, nie?:)

pasta jest pycha, dobrze smakuje posypana papryka slodka, ze swiezymi warzywami (ogorek, rzodkiewka, koperek, natka), z chli, czy jajem na twardo, wedzonym lososiem i na koniec polana oliwa z oliwek:)

z tego co widzialam, w lidlu ma byc grecki tydzien i ma byc pasta sezamowa z miodem po 11,99, zapewne bedzie tez pasowac:)

smacznego dla córy!

Jagodzianko a napisałabyś mi jak robisz humus?? Bo moje wegetariańskie dziecię ostatnio marudziło żeby jej zrobić??
Kupiłam jej gotowy ale jakis niedobry był...:(

aha, na deser czereśnie:)

dziś dalsze poremontowe porządki, tak więc obiadokolację zjemy póżnym wieczorem-tartę z wędzonym łososiem, pomidorami i mozarella:) a do tego czasu zajadamy się świeżym chlebkiem z hummusem (robiłam pierwszy raz), ja z posypanym papryką słodką, olivą extra vergin, natką pietruszki, swiezym ogorkiem..mąż tylko z papryką:) pycha wyszło!

jutro roladki z piersi indyka, z pesto bazyliowym zapiekane w pomidorach, do tego zielone szparagi pieczone w szynce parmeńskiej

heh, nareszcie możemy odpalić i wypróbować nasz nowy piekarnik, oj brakowało strasznie przez 3 miesiace:) dlatego pewnie w najblizszym czasie beda u nas glownie pieczone potrawy:)

aha, no i bób pierwszy raz w tym roku jemy dzis:) taki ugotowany, z solą, koperkiem, masełkiem i natką pietruchy, mniam mniam:)

miłego weekendu!

U Nasz dziś bitki z szynki , ziemniaki z pietruszka i surówka.

Jutro krupnik i kluski śląskie z mięsem.

Na deser na dziś i jutro babeczki.

Czesc!
U nas dzisiaj znowu makaron z sosem pomidorowym. na szczescie powoli konczymy pierwszy tydzien i zacznie sie inne menu :)
za to jutro wyzerka - placuszki + ricotta+ jablko na sniadanie, na obiad piers w sosie szpinakowym.
na jakis czas wylaczam sie z tego watku, bo sliniawki mi pekaja jak Was czytam.
Do nastepnego kliikniecia :)

Dzień dobry:) do nas dzis szwagierka jedzie na male wakacje:) w przygotowaniu dziś będa krokiety;) chodzą za mną od 4 dni, to trzeba maliszkowi dac i tego spróbować:)

witam sobotnio dziewczyny, ja dzis ide na roczek mojego siostrzenca, wiec pewnie bedzie duzo dobrego jedzonka:-)
a narazie maz robi placki na sniadanie:-)

Ania obecnie nie mieszkam na stałe ,mieszkałam ponad 3 lata zanim straszy syn poszedł do szkoły.Teraz z doskoku ,zawsze mówię że jak mnie sami zwolnią z pracy to się przeprowadzę już na zawsze.

Pozdrawiam .

Wiola a ty tam w tej Norwegii to mieszkasz??? Słyszałam że to piekny kraj, muszę tak kiedyś poleciec i zobaczyć...:) Opalenizny można ci Wiola pozazdrościć... u nas takie lato że wczoraj w akcie desperacji polazłam na solarium bo blada jak truposz jestem... a nadziei na opalanie nie ma bo pogoda u nas nieciekawa:(
U nas dzisiaj i jutro w planach lenistwo na działce, obiad grilowy, dzisiaj pstrąg w całości z masłem i pietruchą, do tego ziemniaki w folii z masłem czosnkowym. Na jutro skrzydełka i też te ziemniaki bo mi strasznie smakują, podzielam zdanie Emilki że najlepsze z grila to ziemniaki...:)

Witam .
Tak odnośnie tego co napisała Asiunia że wątek zaśmiecony ,nie zgadzam się absolutnie z tym ,uważam że dobrze że tutaj sobie piszemy nie tylko o gotowaniu ,dzięki temu coś się dzieje temat wciąż żyje .

My pojechaliśmy sobie na plaże zamiast nad basen ,kurcze jak fajnie cała plaża nasza zero ludzi ,słońce dawało a przy tym fajny wiatr tak że po 3 godzinach wrocilam opalona ,zrobiliśmy sobie pizze z mąki razowej bo mąż gapa taką kupił , nadawał ze pizza bedzie niedobra ,tymczasem został malutki kawałeczek bo wyszła dobra .U nas dzień w pełni ze nawet spać iść sie chce tak widno.Pozdrawiam życzę miłej nocy .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja bym sie przyzwyczaiła do pająków, ale moja rozpieszczona dziecina to piszczy na widok najmniejszego:pp
jak nieraz jej wlezie do pokoju to woła na pomoc tate hihihih

jakby było tylko o gotowaniu, to byłoby nudno:-)

Mamo b - w sumie to i tak za dużo nie odśnieżamy bo jak pisałam - nikt tam nie dochodzi. No i do sklepów może nie jest daleko ale albo pod górę, albo z górki - więc jeździmy autem. No i pająków mamy sporo - takich dużych kątników ale jakoś można się przyzwyczaić - coś za coś:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A na obiad żeby nie było hi hi ;-)-dalszy ciąg zupki koperkowej z klopsami z drobiu.Agusia same pyszności u ciebie na tym grilu będą ;-)). udanego wekendu życzę ;-))

Ja tam też Was wszystkie lubię i uzależniłam się od tego watku he he tu nie tylko mowa o problemach nastolatek,ale równiez o prozie zycia,problemach dnia codziennego,a przecież o gotowaniu ciągle piszemy tak jak pisałysmy ;-)) no cóż nie kazdemu musi się to podobać,ale co tam ;-))

hm... to ja moze skupie sie na swoim obiedzie, bo jak zwykle nie ogarniam .... :D
dzisiaj losos pieczony w folii z cytryna i koperkiem i warzywa grillowane.
a na kolacje mix salat+sos vinegrette, prazony slonecznik i pomidor.
musze Wam powiedziec, ze to dopiero piaty dzien a ja tryskam energia :D moge gory przenosic tak sie fajnie czuje w swojej skorze :D no i skonczyly sie problemy z przemiana materii. Polecam!

My ciebie też luuuuuuuubimy Mamob:):):):):)

Zapewne z odśnieżaniem kłopot co? No i pewnie wszedzie daleko...do sklepów,szkoły, lekarza itp.to bez samochodu ani rusz...

Ale ja i tak bym chciała mieć domek i koty:))
Tylko jakoś do pająków mnie nie ciagnie://

ps. ja tam sie cieszę ze oprocz obiadowego pisania moge coś jeszcze dodać i pośmiecić:)))
ja bardzoooo Was lubie za to:)))

Agusiu... no pozazdrościć wyżerki, pogoda się zapowiiada to fajnie będzie:)
Graszka patelnie tefala kupuj śmiało, najlepsze pod słońcem ja tylko takich używam od lat:)
U nas dzisiaj makaron z sosem kurkowo śmietanowym z pietruchą, wczoraj sie rozpisywałam a co na obiad nie napisałam... spagetti szpinakowe z łososiem pieczonym, faktycznie nasz wątek obiadowy zlazł na inne tematy niż kulinarne... ale mi to nie przeszkadza a wręcz właśnie za to go tak bardzo lubię...:):):):):):):):):)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...