Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

To ja zadebiutuję jako założycielka nr 33:) bo rzeczywiście dłużyzna się zrobiła i długo trzeba przewijać...

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-32-czerwcowa-t545945,1,310.html

u nas dziś reszta botwinki, reszta kalafiora przesmażonego na maśle klarowanym i jaja sadzone na szynce posypane szczypiorem:)

na deser: jagody prosto z lasu, z lodami śmietankowymi:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.33 czerwcowo-lipcowa:)

Dzięki Jagodzianko muszę spróbować jej zrobić:):):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ania-proszę bardzo:

dwie puszki ciecierzycy (miałam z tesco-była promocja 2 za 4 zł)

pasta sezamowa tachini jasna - szklanka (pół słoika 450 g, kupowałam w sklepach greckich agora, po 18,50)

sok z połowy cytryny

3 ząbki czosnku

szklanka wody lodowatej (zimna przegotowana wode z kostkami lodu, musi byc lodowata)

sól

ciecierzyce odcedzam, dodaje paste tachini, czosnek, sok z cytryny, sól - blenduje na gladka mase (ciezko idzie, bo cieciorka jest dosyc twarda, wiec ok 5-7 min trzeba blendowac)

jak juz powstanie masa, pomalu dolewasz wode i blendujesz dalej, konsystencja robi sie bardziej plynna, wiec zalezy jaka chcesz miec gestosc, manewrujesz iloscia dodanej wody (humus zmieni kolor na piekny jasny piaskowy:)

i to wszytsko - oczywiscie sol, sok z cytr i czosnek- ilosc- kwestia gustu i jaki chcesz smak osiagnac, tak jak i konsystencja, mozna tez pieprzu swiezo mielonego dosypac, mozna dac wiecej tachini, trzeba probowac podczas blendowania i doprawic wedlug siebie

z tej porcji wychodzi duza micha! wiec jak chcesz na sprobowanie mozesz zrobic w polowy skladnikow. mozna tez z suszonej ciecierzycy, ale musisz ja wtedy namoczyc na noc, potem ugotowac z soda oczyszczona, ale chyba lepiej ulatwic sobie zycie, nie?:)

pasta jest pycha, dobrze smakuje posypana papryka slodka, ze swiezymi warzywami (ogorek, rzodkiewka, koperek, natka), z chli, czy jajem na twardo, wedzonym lososiem i na koniec polana oliwa z oliwek:)

z tego co widzialam, w lidlu ma byc grecki tydzien i ma byc pasta sezamowa z miodem po 11,99, zapewne bedzie tez pasowac:)

smacznego dla córy!

Jagodzianko a napisałabyś mi jak robisz humus?? Bo moje wegetariańskie dziecię ostatnio marudziło żeby jej zrobić??
Kupiłam jej gotowy ale jakis niedobry był...:(

aha, na deser czereśnie:)

dziś dalsze poremontowe porządki, tak więc obiadokolację zjemy póżnym wieczorem-tartę z wędzonym łososiem, pomidorami i mozarella:) a do tego czasu zajadamy się świeżym chlebkiem z hummusem (robiłam pierwszy raz), ja z posypanym papryką słodką, olivą extra vergin, natką pietruszki, swiezym ogorkiem..mąż tylko z papryką:) pycha wyszło!

jutro roladki z piersi indyka, z pesto bazyliowym zapiekane w pomidorach, do tego zielone szparagi pieczone w szynce parmeńskiej

heh, nareszcie możemy odpalić i wypróbować nasz nowy piekarnik, oj brakowało strasznie przez 3 miesiace:) dlatego pewnie w najblizszym czasie beda u nas glownie pieczone potrawy:)

aha, no i bób pierwszy raz w tym roku jemy dzis:) taki ugotowany, z solą, koperkiem, masełkiem i natką pietruchy, mniam mniam:)

miłego weekendu!

U Nasz dziś bitki z szynki , ziemniaki z pietruszka i surówka.

Jutro krupnik i kluski śląskie z mięsem.

Na deser na dziś i jutro babeczki.

Czesc!
U nas dzisiaj znowu makaron z sosem pomidorowym. na szczescie powoli konczymy pierwszy tydzien i zacznie sie inne menu :)
za to jutro wyzerka - placuszki + ricotta+ jablko na sniadanie, na obiad piers w sosie szpinakowym.
na jakis czas wylaczam sie z tego watku, bo sliniawki mi pekaja jak Was czytam.
Do nastepnego kliikniecia :)

Dzień dobry:) do nas dzis szwagierka jedzie na male wakacje:) w przygotowaniu dziś będa krokiety;) chodzą za mną od 4 dni, to trzeba maliszkowi dac i tego spróbować:)

witam sobotnio dziewczyny, ja dzis ide na roczek mojego siostrzenca, wiec pewnie bedzie duzo dobrego jedzonka:-)
a narazie maz robi placki na sniadanie:-)

Ania obecnie nie mieszkam na stałe ,mieszkałam ponad 3 lata zanim straszy syn poszedł do szkoły.Teraz z doskoku ,zawsze mówię że jak mnie sami zwolnią z pracy to się przeprowadzę już na zawsze.

Pozdrawiam .

Wiola a ty tam w tej Norwegii to mieszkasz??? Słyszałam że to piekny kraj, muszę tak kiedyś poleciec i zobaczyć...:) Opalenizny można ci Wiola pozazdrościć... u nas takie lato że wczoraj w akcie desperacji polazłam na solarium bo blada jak truposz jestem... a nadziei na opalanie nie ma bo pogoda u nas nieciekawa:(
U nas dzisiaj i jutro w planach lenistwo na działce, obiad grilowy, dzisiaj pstrąg w całości z masłem i pietruchą, do tego ziemniaki w folii z masłem czosnkowym. Na jutro skrzydełka i też te ziemniaki bo mi strasznie smakują, podzielam zdanie Emilki że najlepsze z grila to ziemniaki...:)

Witam .
Tak odnośnie tego co napisała Asiunia że wątek zaśmiecony ,nie zgadzam się absolutnie z tym ,uważam że dobrze że tutaj sobie piszemy nie tylko o gotowaniu ,dzięki temu coś się dzieje temat wciąż żyje .

My pojechaliśmy sobie na plaże zamiast nad basen ,kurcze jak fajnie cała plaża nasza zero ludzi ,słońce dawało a przy tym fajny wiatr tak że po 3 godzinach wrocilam opalona ,zrobiliśmy sobie pizze z mąki razowej bo mąż gapa taką kupił , nadawał ze pizza bedzie niedobra ,tymczasem został malutki kawałeczek bo wyszła dobra .U nas dzień w pełni ze nawet spać iść sie chce tak widno.Pozdrawiam życzę miłej nocy .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja bym sie przyzwyczaiła do pająków, ale moja rozpieszczona dziecina to piszczy na widok najmniejszego:pp
jak nieraz jej wlezie do pokoju to woła na pomoc tate hihihih

jakby było tylko o gotowaniu, to byłoby nudno:-)

Mamo b - w sumie to i tak za dużo nie odśnieżamy bo jak pisałam - nikt tam nie dochodzi. No i do sklepów może nie jest daleko ale albo pod górę, albo z górki - więc jeździmy autem. No i pająków mamy sporo - takich dużych kątników ale jakoś można się przyzwyczaić - coś za coś:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A na obiad żeby nie było hi hi ;-)-dalszy ciąg zupki koperkowej z klopsami z drobiu.Agusia same pyszności u ciebie na tym grilu będą ;-)). udanego wekendu życzę ;-))

Ja tam też Was wszystkie lubię i uzależniłam się od tego watku he he tu nie tylko mowa o problemach nastolatek,ale równiez o prozie zycia,problemach dnia codziennego,a przecież o gotowaniu ciągle piszemy tak jak pisałysmy ;-)) no cóż nie kazdemu musi się to podobać,ale co tam ;-))

hm... to ja moze skupie sie na swoim obiedzie, bo jak zwykle nie ogarniam .... :D
dzisiaj losos pieczony w folii z cytryna i koperkiem i warzywa grillowane.
a na kolacje mix salat+sos vinegrette, prazony slonecznik i pomidor.
musze Wam powiedziec, ze to dopiero piaty dzien a ja tryskam energia :D moge gory przenosic tak sie fajnie czuje w swojej skorze :D no i skonczyly sie problemy z przemiana materii. Polecam!

My ciebie też luuuuuuuubimy Mamob:):):):):)

Zapewne z odśnieżaniem kłopot co? No i pewnie wszedzie daleko...do sklepów,szkoły, lekarza itp.to bez samochodu ani rusz...

Ale ja i tak bym chciała mieć domek i koty:))
Tylko jakoś do pająków mnie nie ciagnie://

ps. ja tam sie cieszę ze oprocz obiadowego pisania moge coś jeszcze dodać i pośmiecić:)))
ja bardzoooo Was lubie za to:)))

Agusiu... no pozazdrościć wyżerki, pogoda się zapowiiada to fajnie będzie:)
Graszka patelnie tefala kupuj śmiało, najlepsze pod słońcem ja tylko takich używam od lat:)
U nas dzisiaj makaron z sosem kurkowo śmietanowym z pietruchą, wczoraj sie rozpisywałam a co na obiad nie napisałam... spagetti szpinakowe z łososiem pieczonym, faktycznie nasz wątek obiadowy zlazł na inne tematy niż kulinarne... ale mi to nie przeszkadza a wręcz właśnie za to go tak bardzo lubię...:):):):):):):):):)

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....