Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-34-Wakacyjna-t551617,1,310.html

widzę, że pustki, u nas w wątku, ja siedzę sama, mężulo w delegacji, wraca dziś w nocy:) ogarniam sprzątanie i zaległości zawodowe na kompie... obiadu nie robiłam, wszamałam kukurydzę -kolbę, z masełkiem, czosnkiem, solą morską i pietruszką i chłodnik ogórkowy:) na jutro polędwiczki wieprzowe pieczone w miodzie, ziołach, z gruszkami, zjemy pewnie z pieczonymi ziemniakami w łupinkach i sałatą z pomidorami i winegretem:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

też robię sałatkę kalafiorową jak baltica, jest pyszna, kalafior al dente, dzielisz na różyczki, układam albo warstwowo, albo na dużym plaskim półmisku, miedzy rózyczki układam pomiorka w osemki, i jaja na twardo w cwiartki-na to majonez, sól, pieprz i natka pietruszki, tez mam to szczescie, ze meżul lubi "nie męskie" dania :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześc dziewczyny:) Baltica witamy cię w naszym babskim kąciku kulinarno-wspierającym:):):)
Tą sałatkę robisz z gotowanego kalafiora? Brzmi ciekawie, ja mam swoją ulubioną warstwową z kalafiora, układa się najpierw kalafior( ugotowany) sól, pieprz, łyżka majonezu rozetrzeć na wierzch i potem ogórki małosolne lub kiszone, sól, pieprz, majonez,na to jajka gotowane,sól, pieprz, majonez, pomidory w plastrach,sól, pieprz, majonez, znowu kalafior, sól, pieprz, majonez i posypać koperkiem:) najlepsza jest po kilku godzinach jak się przegryzie:)
Mamo b jak robisz te kotleciki z kaszy jaglanej? z tymi warzywami w środku? czy jako dodatek?
U nas dzisiaj makaron z sosem grzybowym:)

balticaa-podziwiam,bo moje chłopy za chiny ludowe sałatką by sie nie najadły niestety ;-)a sałatki i warzywa,to samo zdrowie przecież...

U nas dzisiaj ziemniaki i bitki ze schabu w sosie własnym plus ogórki małosolne (swojskie). Pogoda przepiękna dzisiaj,więc i ja Wam życzę miłego piątku ;-))).

Dzieki dziewczyny za słowa otuchy.
Niestety rzs atakuje w każdym wieku.

Na obiad mam kotleciki z kaszy jaglanej z cukinia i papryką.
Mąż zje znowu krokiety, mloda ma latany dzień dzisiaj.
Jutro wyjeżdża z przyjaciolmi na weekend na domek;pp

Zobaczymy jak się sprawią..............

ps.Witam nową uczestniczkę forum;)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dopóki jest lato staram sie rodzinie fundiować jak najwięcej warzyw więc na mięso muszą poczekać: dziś sałatka z kalafiora, jajek, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas doajdaliśmy faszerowane papryki, dla młodej zrobiłam placki z cukinii z jogurtem:) na jutro kupiłam prawdziwki to zrobię sos śmietanowy z makaronem:)
Mamo b to rzs atakuje też w takim młodym wieku....?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mamo b, ja narazie nic nie spekuluję, ponieważ lidze na to że to nie jest RZS, więc w tej kwestii nie będę dużo się wypowiadać.
Jagodzianko, jeżeli chodzi o słowo "fasolka" to nie przepadam za tym porównaniem.
Fasolka to sobie może rosnąć w ogródku, a nie w brzuchu.--takie jest moje zdanie.
Trzymam kciuki za wasze DZIECIĄTKO:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

mamo b, pomyśl sobie, że jeśli to rzeczywiście rzs, to córka ma mozliwośc na tak wczesnym etapie całkowicie zapobiec rozwojowi choroby i normalnie funkcjonowac, więc może trzeba znaleźć ten "pozytyw" sytuacji? może po zrobieniu wstepnych badan, ktore maja potwierdzic diagnoze, udajcie sie do sopotu, tam podobno maja najlepszych specjalistow od reumatologii i choc czeka sie sporo pewnie na nfz, to moze jednak warto sie tam zapisac? (skierowanie daje rodzinny). nie przejmuj sie, bo córa bedzie sie tez przejmowac, a zaczyna nowa szkole to musisz ja wspierac, pewnie ma az nadto stresow przed pierwszym wrzesnia;)

my wczoraj na miescie jedlismy - wolowinke po wietnamsku i zupe wiet.z mleczkiem kokosowym i krewetami;)

dzis wegetariansko, faszerowane cukinie- kasza jaglana, pieczarki,marchewka,por, duzo zieleniny, zapiekane z mozarella i pomidorami, zostana tez na jutro.

jutro wieczorem mamy pierwsza wizyte, strasznie sie stresujemy...ale wczoraj beta prawie 4 tys, wiec ladnie rosnie, prog, tez bez zmian...tylko tsh podwyzszone, wiec pewnie cos mi wlacza do lykania, ale nieznacznie, wiec chyba zle nie jest...trzymajcie kciuki za nasza fasolke,
milego dzionka!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cześć dziewczyny:-D
Mamo b,to są tylko podejrzenia lekarza.Tak naprawdę badania prawdę powiedzą.Mam nadzieję,że to nie RZS,oby wyniki były dobre,myśl optymistycznie:-)
U mnie na obiad to samo co wczoraj

Ojej Mamo b - mam nadzieję, że wyniki będą ok a lekarz się mylił. No i konieczna będzie pewnie konsultacja z innym lekarzem. Ważne, żeby w końcu młodej pomogli.

Ja wczoraj na obiad zjadłam bułkę bo byłam umówiona z koleżanką na spacer nad morze i chodziłyśmy 3,5 godziny! Ledwo doszłam do domu ale za to jaka szczęśliwa:-)
Domownicy mieli grilla.
Na dziś rozmroziłam zupę kalafiorową a na drugie jeszcze nie wiem.

Cześć dziewczyny:))

Jestem podłamana, bo ten ortopeda podejrzewa u Młodej RZS:(((
Jutro odbieram wyniki i sie okaże co tam w niej siedzi.

Na obiad rosół---------wczoraj nikt nie zjadł w domu;/ i zostało na dzisiaj.

Hejka;-)

U nas na dzisiaj i jutro zrobiłam zupę kukurydzianą ;-).

O tak też słyszałam,że ma być jeszcze trochę pogody,mąż ma niedzielę wolną to pewnie też jeszcze się gdzieś wybierzemy.

Aniu na następny rok będziesz miała działkę ze swoich marzeń ;-))

My wczoraj prawie cały dzień byliśmy z mężem na działce ,siedzimy tam ile się da ;-))

Witam dziewczyny, u mnie dziś pierś z kurczaka, ziemniaki i kalafior:)
Miłego dzionka życzę;-)

Hej Dziewczyny!

Łazanki były tak dobre, że na dziś została tylko jedna porcja ;) Mąż dostanie po powrocie z pracy. Do tego kotleta z karkówki :). Dla nas kotlety z karkówki, moczone w mleku z cebulą - wg Magdy Gessler :) + ziemniaki i fasolka szparagowa :)

Na jutro i pojutrze karkówka w sosie chrzanowym w oparciu o ten przepis (ale duszona w bulionie, a dopiero później dodany biały beszamel i chrzan) http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/10/rozpywajaca-sie-w-ustach-karkowka-wedug.html?m=1

Do tego zasmażane buraczki i ziemniaki :)

Ponoć jutro, w pt i sob ma być ładna pogoda :) więc wybywamy z domu ;)

Moja zakupiła sobie taki plecak zwykły czarny z Decatlonu, taki sobie znalazła, myślałam że może jakąs torbę kupi... no ale skoro chciała plecak:) Te ogniska widzę modne teraz bo moja też jak polazła wczoraj wieczorem tak rano wróciła do domu:)
U nas dzisiaj papryka i dla młodej chyba tartę zrobie znowu bo od wczoraj mi szpinak został:)
Byłam na działce zobaczyć jak idą prace... jednej szklarni już nie ma, a wszędzie takie pobojowisko jakby bomba tam wybuchła, pełno szkła i betonu... straszny widok... ale jaka wielka działka sie od razu zrobiła. Nie wiecie gdzie można kupić ładne tuje? Byłam w szkółce na Bysewskiej to mają takie rachityczne drzewka i droogie po 19zł za sztukę ale takie maluchy to mi będą z 10 lat rosły...

O, ja też muszę zrobić papryki. Na dziś zaplanowany grill. Mamo b - masakra z tymi cenami, ja mam jakieś lęki każdorazowo przed pójściem z córką do galerii:-)

Ojjjj też bym zjadła. Może Anka wpadnę do Was na tę papryke?? Bo dla mnie samej to nie chce mi sie gotować....

A tak wogole to bolą mnie nogi....ałaaaaaaa. Wczoraj po pracy łaziłam z młodą po Rivierze. Bo uskladala sobie na buty i kupiła. (jakie szczęście))Potem przypomniała sobie, ze przydałyby sie spodnie do tej koszuli na galowo(klasa koszulowa) no i maraton po sklepach i przymierzanie...Potem ja wpadlam na to, że przecież nie ma torby do szkoły i spowrotem po sklepach........Masakra jakaś nas ogarnęła. Cena torby 160,00 przeraziła mnie;ppp
Ania, a Twoja córa w czym nosi knigi do szkoly??

Obiadowo to u mnie rosół. Ale chyba mąż zje sam, bo ja mam tzw. wychodne, a córka idzie na ognisko(może sie wypogodzi----przestanie padać). Zresztą dzisiaj mamy tego ortopedę też.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świetny pomysł, papryka niedroga to tez musze zrobić faszerowaną, wieki juz nie robiłam.

U nas dziś na obiad ziemniaki z pietruszką, kotlet mielony i mizeria.

Cześc dziewczyny:) u nas dzisiaj wczorajszy rosół dla męża, dla młodej i dla mnie tarta ze szpinakiem. Dostałam natchnienia dzisiaj i nagotowałam dla nas na 2 dni faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym:)

Ja też zjem drobiowe wątróbki a tak,to za podrobami nie przepadałam nigdy

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...