Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-34-Wakacyjna-t551617,1,310.html

widzę, że pustki, u nas w wątku, ja siedzę sama, mężulo w delegacji, wraca dziś w nocy:) ogarniam sprzątanie i zaległości zawodowe na kompie... obiadu nie robiłam, wszamałam kukurydzę -kolbę, z masełkiem, czosnkiem, solą morską i pietruszką i chłodnik ogórkowy:) na jutro polędwiczki wieprzowe pieczone w miodzie, ziołach, z gruszkami, zjemy pewnie z pieczonymi ziemniakami w łupinkach i sałatą z pomidorami i winegretem:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

No właśnie, ja w pracy mam za oknem las i latem to bardzo przyjemne bo daje cień i szum drzew, natomiast jesienią/wczesną wiosną kiedy ogrzewanie jeszcze nie włączone to wychodzę na taras się ogrzać na słońcu bo na zewnątrz cieplej, niż w mojej norce:-)

U nas dzisiaj szybki obiad czyli mąż kupił krokiety:))-------nawet nie wiem z czym. hehehe
Ja skończę mój misz-masz jednogarnkowy. Nie jadłam w domu dwa dni obiadu i mi jeszcze zostało.

Emilia------w mojej pracy też tak mam, ze dłonie i stopy mam zimne. Bo wogole nie dochodzi do mnie słońce i zimnica od podłogi ciągnie.

U nas wczoraj gotował multicooker, czyli kurczak w sosie paprykowym+ziemniaki na parze. dziś to samo bo sporo zostało.

Zimno mi jak nie wiem, mam sukienkę z krótkim rękawkiem (ale gruby materiał), rajstopy i baleriny. Dłonie i stopy lodowate choć jestem raczej osobą, której ciągle gorąco.

Meggi:-) Ja mam do Gdyni 40 km, tam dojeżdżał do pracy z mojej wioski:-)
Wycieczka do kina zostanie przełożona, więc moja droga masz szansę sięz nami wwybrać:-)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Graszko cieszę się ,że z Olunią już jest wszystko dobrze nie ma nic gorszego jak chore dzieciaczki lub ....chory mąż hihi ;-).

Hejka dziewuszki kochane ;-)

My już zdrowi z mężem,ale dziękujemy za miłe słowa od Was ;-)).

Fajnie macie z tym kinem,też bym z Wami poszła,ale niestety nie po drodze mi Gdynia;-((.

Mam nadzieję,że kiedyś spotkamy się ot tak nie koniecznie w kinie ;-) i nie koniecznie w Gdyni ;-))).

Dzisiaj na obiad naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym . A popołudniu jadę trochę się zrelaksować do siostry muszę odpocząć od tych moich ,,paskud,, troszkę hehe ;-P

Mamo b, Emilio, napisałam do was:-)

Już jest lepiej z tą moją Olunią, ale myślę, że chyba jej na żołądku coś zostało...najważniejsze że już jest lepiej...Chociaż jutro ma szczepienie...
Emilio, jutro się spotykamy! Już nie mogę się doczekać;-))))))))

Ciekawy przepis, tylko zastanawiam się czy to będzie na tyle gęste, żeby z kanapek nie spadało:)

Cześć dziewczyny:))
Graszka, Emilia----------napisałam do was maila.

Biedna Olunia, chyba nie będzie chorutka.........:((((

U mnie dzisiaj gotuje mąż, a ja z racji pracy do późna wyskoczę sobie do baru na jakiś obiadek.

ewelka a zobacz ten przepis: http://gotujmy.pl/cukinia-ala-ananas,przepisy-przetwory-przepis,199767.html

Graszka współczuję, biedna Oleńka:-(
A my jutro do tego kina idziemy?Bo mi się lubią terminy mylić:-)

Dziękuję Dziewczyny:)

hormony chyba w normie, tzn. jeszcze nie szaleją:) beta wczoraj 120, jutro powtórka, progesteron w połowie normy, więc chyba wszystko na tę chwilę dobrze:) za tydzień w pt pierwsza wizyta i już nie możemy się doczekać, żeby usłyszeć to z ust lekarza...ogólnie jeszcze się chyba z tą świadomością oswajamy, rano nie mogę uwierzyć, że mogę odliczać kolejny dzień z tych 40 tyg...

co do dżemu z cukinii, robiłam rok temu cytrynowy:

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art3097.html

dodawałam tylko jeszcze tartą skórkę z cytryny i pomarańczy:) wyszły bardzo fajne w smaku:)

u nas dziś dalej barszczyk ukraiński i puleleciki indycze na parze, zjemy może z sosem warzywnym lub pieczarkowym i kaszą gryczaną lub jaglaną.

Miało być usnęła, nie uznała ( autokorekta)

Witam dziewczyny, u mnie to samo misz masz z cukini co wczoraj:-)
Bardzo lubię cukinię, chyba sobie posadzę w ogródku w przyszłym roku:-)))
Jagodzianko, jak tam poziom hormonów ciążowych dawno wyczekiwanych???
Młoda moja bardzo źle spała w nocy:-( Jestem taka padnięta, że gdybym tylko położyła się na kanapie, to w mig bym usnęła.
Niestety Ola miała stan podgorączkowy + wymioty chyba ze trzy razy w nocy.
Dostała czopek z paracetamolem i wreszcie uznała...
Myslałam, że ręce do kostek mi się zrobią od noszenia jej, a kilometrów zrobionych w pokoju, już nie liczyłam:-/

Uwielbiam cukinie:)
Chyba wypróbuję to pesto:)
U nas wczoraj był ryż ugotowany z suszonymi pomidorami, do tego mini mielone i korniszon pokrojony w talarki.
A dziś zapowiadają się naleśniki z jakimś dżemkiem albo powidełkiem:)

Apropo cukini, czy któraś z Was robi z niej jakieś dżemy?
Ja w tamtym roku robiłam, ale był na bazie galaretki pomarańczowej, a to niestety nie za bardzo nadaje się do dłuższego przechowywania. A chciałabym zrobić coś na zimę:) Może jakieś sprawdzone przepisy?:) Oczywiście musi być na słodko:)

Jagodzianka i ode mnie gratulacje:)

No polecam bo jest pyszne:) pesto można też wykorzystać np. do ravioli też fajnie smakuje:)

Mniam, pyszności - na pewno zrobię bo pesto uwielbiam - pietruszkowe też:-)

Dzieki Ania:)) To musi być pyszne.

- 1 cukinia większa pokrojona w kostkę razem ze skórką
- duża garść uprażonego słonecznika
- listki świeżej bazylii( ja daję cały pęczek)
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, oliwa
-parmezan tarkowany ( ja kupuję gotowy starty PARMEGIANO REGIANO)
Cukinię wrzucić na patelnię z łyżką oliwy i poddusić do miękkości, ostudzić, wrzucić do miski, do tego bazylię, słonecznik, czosnek, sól, pieprz i odrobinę oliwy i wszystko razem zmiksować blenderem, jak jest za gęste to dolać oliwy( ja daje razem ok. 2 łyżek)
Pesto wrzucam do ugotowanego makaronu i mieszam razem i chwilkę podgrzewam, na talerzach posypuje parmezanem:)
Z tego przepisu wychodzi około 3 porcji :) możesz sobie też przechowywać w lodówce tak do tygodnia:)
Pyszne jest też pesto pietruszkowe, robię tak samo jak to tylko zamiast cukinii daję duży pęczek posiekanej pietruszki:)

Aniu a jak robisz to pesto z cukini?

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...